Redactieblog

5 reacties

‘Nu ruwvoer oogsten, straks melk oogsten’

Een goed ruwvoerjaar en minder koeien laat de voorraad groeien. Zet die voorraad om in melk.

Alles wijst er op dat 2017 de boeken ingaat als een prima ruwvoerjaar. De warme maand maart maakte een goede start aan het groeiseizoen. Hoewel april koud verliep, kon er toch in de eerste week van mei volop worden gemaaid.

Daarna groeide het gras goed door. De eerste drie weken van juni waren warm en droog en dat zette het gras even op non-actief, maar nu, na regen en met blijvende hoge temperaturen, zit de groei er weer goed in.

Bloei mais nabij

Ook de mais staat er in de regel prima bij. Sommige percelen hebben wel last gehad van droogte, maar dat is heel mooi bijgetrokken. Op veel plekken staat de mais al manshoog en is de bloei nabij. Met voldoende vocht en temperatuur lijkt het dit jaar ook met de mais wel goed te komen.

Omzetting naar melk

Er is dus veel geoogst, en er komt ook nog genoeg om te oogsten. Maar de ruwvoeroogst moet zelf ook nog ‘geoogst’ worden. Want geoogst onder plastic betekent nog niet geoogst in de zin van omzetting naar melk. Dat betekent allereerst dat een goede bewaring nodig is, maar ook een goede benutting in de koe.

Op veel bedrijven staan nu als gevolg van de fosfaatwetgeving minder koeien. Om de post aankoop krachtvoer te drukken, is het zaak zoveel mogelijk ruwvoer in de koeien te krijgen en dat om te zetten naar melk. Ruwvoer is er immers genoeg en waarom zou je dan voer aankopen?

Om tafel met voerleverancier en accountant

Toch kan daar de schoen nog wel een beetje wringen. De melkprijs is uit het dal geklommen, maar door het lagere aantal koeien is de totale omzet uit melkgeld op veel bedrijven niet gestegen. De melkafzet is niet beperkt, dus dan is de neiging om een kilo krachtvoer extra te voeren groot. Het is zaak tijdig met voerleverancier en accountant om tafel te gaan zitten om door te rekenen wat raadzaam is.

Natuurlijk moet er krachtvoer in het rantsoen voor de nieuwmelkte koeien, maar het is de vraag of dat ook economisch de beste actie is voor de koeien in de tweede helft van de lactatie. Het kan namelijk heel goed zijn dat de directe verwaarding van het eigen ruwvoer daar een betere optie is dan hard blijven melken via krachtvoeraankoop.

Laatste reacties

 • landboer

  Prima ruwvoerjaar??? Lang geleden dat er zo weinig gras gegroeid is .(al trekt nu snel bij)

 • kleine boer

  Ja net landboer hier hetzelfde ook vandaag nog geen drup regen gehad wat nog steeds nodig is

 • g.smale1

  hier ook geen drup regengehad.
  maar als het aan de brokken boeren licht word er geen kg ruwvoer teveel gevoerd.

 • Attie

  Weiden gaat prima zo, goede benutting van gras en melkt lekker .

 • Gerjo-Kompier1

  Melkveestapel moet ca 8% krimpen. Verwachte grasgroei 10 - 25 % lager, maar kwaliteit beter. Gemiddeld genomen zullen normale melkveehouders ( tot 3 gve per ha) voldoende ruwvoer winnen. Maar de noodzaak tot dumpen / weggeven van ruwvoer zal een stuk minder worden.
  Het wordt voor veel veehouders hoog tijd dat zij de waarde van hun eigen voerproductie leren inschatten en uitrekenen. En niet blind op de verkooppraatjes van de voerindustrie afgaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.