Redactieblog

5 reacties

‘Nieuwe vakgroep melkveehouderij: it giet oan!’

Afgelopen tijd heb ik samen met drie LTO-bestuurders en een HRM-medewerker een voordracht verzorgd voor de vernieuwde vakgroep melkveehouderij.

Men had mij als onafhankelijk LTO-lid vanuit het LTO-federatiebestuur hiervoor gevraagd. Een uitdagende klus waarbij je van tevoren niet weet hoeveel animo ervoor is. Je kunt best een mooie profielschets optuigen en kandidaten kunnen wel over gewenste competenties beschikken, maar het wordt pas leuk wanneer er ook wat te kiezen valt. Voor de voorzittersfunctie waren niet zoveel kandidaten; genoeg om toch een unanieme voordracht te doen aan het federatiebestuur.

‘Een grote waardering voor allen die gereageerd hebben; bestuurswerk voor LTO-melkveehouderij is best moeilijk in deze tijd’

Voor algemeen vakgroepswerk, waarvoor zeven kandidaten aangezocht werden, was veel belangstelling. Veel goede kandidaten, we hadden er wel twee vakgroepen mee kunnen samenstellen. Ja, dit moet me echt van het hart, een grote waardering voor allen die gereageerd hebben. Bestuurswerk voor LTO-melkveehouderij is best moeilijk in deze tijd. Wanneer je te visionair bent, loop je de kans de binding met de leden te verliezen.

Veel sollicitanten gaven aan dat de mineralenproblematiek en de maatschappelijke bemoeienis met de sector voor hen drijfveren zijn om te reageren. Men kiest ervoor bedrijfsmatig de zaak goed voor elkaar te hebben, met een sector die midden in de maatschappij staat. En dan maakt bio, natuurinclusief, of hightech niet uit, maar wel de bedrijfskringloopwijzer in al zijn facetten, de waterwijzer in het kader van klimaatverandering en biodiversiteitsversterking.

Verbondenheid in veehouderijland

Prachtig, om zo verbondenheid in veehouderijland weer te zien groeien. De vakgroep gaat in september van start en neemt dan kennis van een visierapport dat nu in de maak is, opgesteld door 25 geïnteresseerde veehouders. Zo’n visiedocument zal het kader aangeven waarbinnen veehouderijontwikkeling invulling zal krijgen. De nieuwe vakgroep kent een paar routines, maar ook diversiteit bij nieuwkomers. Jammer dat één nieuwkomer er bij nader inzien toch van afzag.

De vakgroep komt voor grote vraagstukken te staan, afwegingen eisen betrokkenheid, kennis, dialoog en standpunten. Dit in afstemming met het zuivelbedrijfsleven: samen regie voeren. En de vakgroep zal zijn communicatie op zowel boer als burger moeten richten.

Laatste reacties

 • driepint

  Jan, met alle respect, maar jij kunt jezelf toch onmogelijk onafhankelijk noemen? Jij bent de personificatie van de verdeeldheid in de sector. Eerlijk gezegd vind ik het lachwekkend dat jij deze taak op je hebt genomen. Doorlopend ageren tegen weidegang en het prediken van het grootschalige bedrijf. Jezelf bewust tweederangs lid noemen van RFC, enkel en alleen om de zaak op te ruien en daarmee de weidegangsdiscussie tot het kookpunt laten komen. Wat heb je er uiteindelijk mee bereikt?

  Het had je gesierd als je had bedankt. Hier wegzetten dat de sector midden in de maatschappij moet staan, maar een bedrijfsvoering van 800 stuks vee op één locatie en geen weidegang is geen maatschappelijk gewenste richting voor de volledige veehouderij. Dat weet jij ook. De maatschappelijke waardering laat jij door een ander oplossen, die wel zijn koeien buiten doet, en dat veroordeel je vervolgens weer. Dat werpt tegenstand binnen de sector op.

  De nieuwe vakgroep moet onbevooroordeeld te werk kunnen gaan en met jouw invloed op de samenstelling heb ik er al mijn twijfels bij.

 • farmerbn

  Ai dat doet pijn. Maar in de huidige tijd maakt het niet meer uit wat je (verkeerd) doet maar of je je eruit kunt lullen. Eens kijken of dhr van weperen dat kan. Als het lukt dan zit hij bij lto op de juiste plaats. Jan doe je best.

 • mldijkstra

  Idd #driepint, jezelf onafhankelijk noemen is wat anders dan proberen zo onafhankelijk mogelijk te opereren. Bovendien is het vreemd om te zeggen dat kandidaten niet te visionair moeten zijn. Met zo'n vakgroep lijkt het me juist belangrijk om een goede mix met kandidaten aan beide kanten van het spectrum te hebben. Nu ontstaat de indruk dat er een vakgroep is opgetuigd met allemaal mensen die niet te visionair zijn.

 • JC Vogelaar

  @driepint
  Volgens mij zit je mis.
  Los van de discussie of LTO met de huidige structuurkeuze succesvol zal zijn toch even reageren of Jan dit nu wel of niet had kunnen/mogen doen.

  Ik ken heel wat bestuurders en heel wat bestuurders met enigszins volhardende soms inzichting.
  Zowel Jan en ikzelf zijn daar beiden ook exponenten in.

  Jan en ik verschillen op een aantal punten van mening over welke rol weidegang kan en zal spelen.
  Daar kruisen we ook met enige regelmaat de degens over altijd scherp en direct en met respect voor elkaar en heel belangrijk ook vaak met de nodige humor.

  Als er 1 iemand is die een weging kan maken los van het gewezen eigen belang of dat van vrinden of familie dan is dat voor mij Jan van Weperen.

  Ik heb genoeg bestuurlijke trajecten meegemaakt waar Jan het vanuit het belang van de organisatie die hij toen vertegenwoordigde waar Jan het mij verrekte lastig maakte .
  Maar wel op argumenten en een ieder die Jan een beetje kent zal kunnen weten dat het bij Jan veel meer om de argumenten en de inhoud gaat dan om zijn eigen belang.

  @driepint wat mij betreft sla je de plank dan ook mis op dit op punt.

 • driepint

  @ 26 juli, 16.53

  Ik ken van Weperen niet persoonlijk, maar hij ventileert zijn mening regelmatig. Daar beoordeel ik hem op. Wat er in bestuurskamers tussen u en Van Weperen heeft afgespeeld kunnen wij hier niet beoordelen, niet in de laatste plaats omdat u anoniem blijft. Met uw reactie kan ik dus niet veel, omdat het wellicht een discussie is geweest op lokaal niveau. Op dat niveau kan een geslepen man als van Weperen menig bestuurder snel in de hoek zetten.

  Ik ben het met u eens dat discussies op inhoud en argumenten gevoerd moeten worden, maar ik denk dat LTO op dit moment behoefte heeft aan geloofwaardigheid. Het gemiddelde gezinsbedrijf is ongeveer 90 melkkoeien. De samengestelde vakgroep bestaat op dit moment uit 8 bestuurders die het 2 of drievoudige daarvan melken. Dat is verdacht, als je weet dat van Weperen in de selectiecommissie zit.
  Het is kolderiek als je het Heerenveen-stadion afhuurt en daar een pleidooi houdt tegen de weidepremie, en vervolgens hier neerpent dat de sector midden in de maatschappij moet staan. Er zijn genoeg bestuurders die geen weidegang plegen en dat mag ook, ze accepteren de weidepremie. Maar van Weperen is de aanstichter van de hele weidegangdiscussie, hij gaf de opstallers een gezicht. Dan kún je niet met droge ogen beweren dat je onafhankelijk bent. Dan is het ongeloofwaardig

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.