Redactieblog

15 reacties

‘Keurentjes – of zijn directie – neemt de regie’

Frans Keurentjes kreeg veel negatieve reacties op zijn interview over de koers van FrieslandCampina. Maar wat is er mis met die koers?

Hoe zou Frans Keurentjes zich voelen na de reacties op zijn interview met Boerderij vorige week? Beetje beroerd, denk ik. Want het waren eigenlijk louter negatieve reacties over de koers van de bestuursvoorzitter van FrieslandCampina. Waarom houden de boeren die het eens zijn met hem zich stil?

Woordvoerder directie

Terecht is wel de kritiek dat Keurentjes spreekt alsof hij de woordvoerder van de directie is. En niet de voorzitter die voor zijn achterban opkomt. Dat mag hij zich aantrekken. Er zijn leiders van coöperaties, bijvoorbeeld Rouveen en Cono, die boeren een beter gevoel geven, maar toch hetzelfde doel nastreven en bereiken. Met prima melkprijzen.

Als we vergeten dat Keurentjes zich gedraagt als papegaai van de directie is de inhoud van belang. En die is duidelijk. FrieslandCampina wil de regie in de keten over duurzaamheid en milieu. De reageerders zijn daar woedend over. Maar wat is er mis mee? Wij willen toch de hoogste melkprijs? Wij verwachten toch dat FrieslandCampina die voor ons realiseert? Welnu, dan moeten wij dat ook aan hun overlaten.

Eisen stellen aan aangevoerde melk

Dan is het helemaal niet verkeerd dat zij eisen stellen aan de melk die wordt aangevoerd. De afnemers van FrieslandCampina, indirect onze afnemers, doen dat ook. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Die eisen zijn niet meer zo simpel als vroeger. Als je toen maar eerste klas melk leverde met het juiste celgetal en er voor zorgde dat er geen sporen van antibiotica in de melk zaten, was het wel in orde.

Dat is veranderd. Vroeger liepen alle koeien in de wei en was de veehouderij onbetwist een milieuvriendelijke tak. Nu blijven veel koeien binnen en valt het woord megastal steeds vaker. Ik vind dat overdreven, maar de consument kijkt er anders tegen aan. Daar hebben we aan te voldoen.

Niet mokken, maar wensen consument volgen

We kunnen wel mokken aan de keukentafel over de regels van de eigen coöperatie, maar daar schieten we weinig mee op. Als we een hogere melkprijs willen, moeten we de wensen van de consument volgen. Als we niet mee bewegen, blijf je stilstaan. Kijk maar naar DOC, die zich eenzijdig op bulkkaas bleef richten en de markt uit het oog verloor. De afloop is bekend.

Voorbeeld is de Cono in Beemster. Die presenteert zich als de duurzame producent van kaas. Heeft merkproducten. Van gras tot mond wordt daar het product begeleid. Boeren passen zich – met behulp van stevige vergoedingen – aan. Ze beuren dan ook een hogere melkprijs dan bij FrieslandCampina. Over de laatste jaren 2, 47 cent meer per kilo.

Bekijk het verloop van de melkprijzen van FrieslandCampina, Cono en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat

Voorbeeld van Cono volgen

Wat mij betreft mag FrieslandCampina het voorbeeld van Cono volgen. Dan lopen er maar een aantal leden weg, die zich er niet thuis voelen.

Wel is het zo dat het doel van de coöperatie verandert. Dat was het tot een hogere waarde brengen van de melk van alle leden. Nu wordt het meer een groep leden die zich kan vinden in het marktgericht denken van FrieslandCampina.

Past wel in deze tijd.

Conclusie: Frans Keurentjes geeft een goede voorzet voor de discussie over de toekomst. Daar kan niemand omheen. En wie niet meedoet, zet zichzelf buitenspel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als ik een geel-groene trekker wil kopen ,komt de verkoper aan en vraagt wat ik wil. Natuurlijk zeg ik dat ik alle opties wil voor de basisprijs. De verkoper noteert het en de koop is gesoten. Maar dat is alleen in mijn droom want voor elke optie moet ik extra betalen. Daarintegen levert FC alle opties voor hetzelfde geld en dat snap ik dan weer niet. Het percentage zuivel die verkocht wordt voor de basisprijs moet ook van basismelk komen. Je hebt dus gewone boter, boter van een kleine boer, boter van boerenbedrijven die energieneutraal zijn enz. en elk heeft zijn extra prijs.

 • Trot

  het punt zal zijn dat er weer meer op kantoor bij komen met bij behoren de kosten zo dat minder over schiet voor de gene die het moet zien nog beter te doen

 • alco1

  Als je denkt dat overal in meegaan een hogere melkprijs geeft, dan klopt vergaderboer's verhaal.
  De werkelijkheid is echter dat het een "gewaande"niche markt verpest, met als gevolg gewone basisprijzen met nog weer meer stomzinnige eisen.

 • driepint

  @farmerBN

  de prestatietoeslag is het geld dat je krijgt voor de extra opties. Dan kun je inderdaad weer gaan discussiëren over de verdeling van de prestatietoeslag, maar uiteindelijk is het wel een plus op de basismelkprijs.

  Laten we het anders formuleren; we laten alle extra regels niet op jou van toepassing zijn. Daarvoor moet je wel de nabetaling laten schieten. Ga je daarmee akkoord?

 • Marco22

  Meer eisen stellen zonder daarvoor te betalen waar komt dat nog voor? Ja alleen in de agrarische sectoren.
  Laat dan maar eens keiharde cijfers zien die de afnemers willen betalen voor de melk.
  Wel opzadelen met extra kosten en werk maar RFC blijft vaag waar dan die extra winst terug komt.
  Voor niks komt de zon op.

 • farmerbn

  Er komt een klant bij FC die boter wil kopen voor de kale boternotering. FC levert maar in die boter zit bv weidemelk of een andere optie. Die klant krijgt een optie zonder ervoor te betalen terwijl FC boeren dwingt om melk met optie te leveren. Voor die basisboter moet FC de boeren niet dwingen om een optie te leveren. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel procent boter er duurder wordt verkocht. Nu wil FC alleen maar melk met veel opties afnemen terwijl er ook zuivelkopers zijn die die opties helemaal niet willen (betalen). Er moeten dus boeren blijven die basismelk produceren.

 • van someren

  De kunst is om je leden mee te nemen en hun zorgen serieus te nemen. Op deze manier wordt alles over de leden heen gestort en is draagvlak bij voorbaat nul

 • oorspronkelijk

  Allemaal DOC boeren.
  Ik lees hier -meestal- alleen meer van hetzelfde.
  Weinig historisch besef vanaf 1984 mestregels.
  Nu ambtenaren de zwarte piet toespelen.
  terwijl wij onze eigen regels niet handhaven/nakomen
  Flauwe kul een meerprijs ,maar onze kostprijs stijgt wel door aan groei vast te willen houden
  iedereen heeft gelijk :IK SNAP HET NIET

 • buitenok

  Word tijd dat er een ander uitbetalings systeem komt.
  De fabrieken waarmee nu vergeleken word hebben geen fosfaat reductie of fosfaatrechten systeem.

 • hansvanbergen

  Het is natuurlijk allemaal kul. Ten eerste is 7 cent betalen bovenop de garantieprijs uitgesloten. Dan had men moeten kiezen voor een eigen topmerk babyvoeding of Nutricia moeten overnemen.

  Ten tweede is Campina een b2b bedrijf. Oftewel ze leveren veelal aan bedrijven en minder aan consumenten.

 • kleine boer

  Die 7 ct word toch duidelijk gezegt dat dat door de interviewer gesteld word ... verder als je nu zoals wij vaak bijna 3 ct boven de fabriek zit door hoge gehaltes creeer je met die Gem er bijna3 ct onder zitten al een verschil van bijna 6 ct daar nog weide premie wel of nie tikt het toch lekker aan in de hoge en lage verschillen dat is dan nu nog buiten andere waarderingen om. Er word steeds geroepen dat de doelen die gesteld worden in euro terug moeten komen nou stellen ze dat voor gelijk commentaar van degene die denkt er niet aan mee te kunnen doen. Jammer dan in tijd van quotum toeslag waren er ook die er niet van mee proviteerden ....

 • wmeulemanjr1

  Laat ze de tijd maar beter besteden aan de buitenlandse investeringen waar telkens wat mee aan de hand is! ... In plaats van boeren op ''het eiland Nederland'' te pesten.

 • johan.vandegraaf

  Gelukkig zijn er meer fabrieken die onze melk graag komen ophalen !!!!

 • hylkema.l

  Over een reeks van jaren krijgen we bijFriesland campina een goede melkprijs. En verder ben ik van mening dat Keurentjes en vergaderboer in hooftlijnen gelijk hebben.

 • gerben5

  Gelukkig zijn we hans van bergen al kwijt als medelid.Johan.vandegraaf gaat ook vertrekken begrijp ik uit zijn reactie. Er is te veel melk bij fc, mensen die niks willen ...prima.... de groeten

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.