Boerenblog

5 reacties

‘Dynamische tijden in de melkveehouderij’

Het is tijd om als sector na te denken over onze pr, in de ruimste zin van het woord.

Als ik de diverse internetfora lees de laatste tijd, lijkt het wel of de gehele melkveehouderijsector onderling ruzie heeft. Groeiers versus niet-groeiers, intensief tegen extensief, wel of niet grondgebonden en ga zo maar door. Met daarbij nog in het geheugen de vele verhalen over de gigantische crisis waarin de sector, in het bijzonder het afgelopen jaar, verkeerd zou hebben.

‘Bij zoveel herrie in sector geen vijanden nodig’

Natuurlijk heeft eenieder een deel van het gelijk aan haar of zijn zijde en is het goed kritiek te uiten en daarover te discussiëren.

Waar wij met zijn allen aan voorbijgaan is dat heel Nederland, de politiek, de pers en al onze consumenten meelezen. En het zou zomaar kunnen dat de wenkbrauwen omhooggaan bij zoveel verbaal geweld en blijkbaar uiteenlopende belangen in dezelfde sector. Laatst hoorde ik een collega het treffend samenvatten: bij zoveel herrie heb je geen vijanden meer nodig, die creëren we zelf op deze manier.

Melkveehouderij positief in het nieuws

Tegelijkertijd zijn er vele initiatieven om de melkveehouderij positief in het nieuws te brengen en dan denk ik aan de open boerderijdagen, schoolklassen die koeien komen knuffelen en bekijken en de veel bekeken en grote invloed hebbende social media. We hebben heel veel moois in huis om te laten zien. Positieve beelden blijven hangen.

‘Tijd om na te denken over onze public relations als sector’

Het is tijd om als sector na te denken over onze public relations in de ruimste zin van het woord. Laten we bijvoorbeeld eens uitdragen dat wij het voedsel produceren dat elke dag driemaal daags op elke tafel in elk huishouden staat. Van uitstekende kwaliteit, voor (te) weinig geld en vooral met heel veel liefde en vakmanschap voortgebracht door boeren met passie. En laten we de scherpe discussie met verwijten, plannen, ideeën en afgunst intern voeren, niet iedereen hoeft mee te genieten. Als we willen voorkomen dat we nog meer speelbal worden van de op emotie regerende politiek, zullen we moeten schakelen.

‘Laten we de scherpe discussie met verwijten, plannen, ideeën en afgunst intern voeren, niet iedereen hoeft mee te genieten. Als we willen voorkomen dat we nog meer speelbal worden van de op emotie regerende politiek, zullen we moeten schakelen.’

Lid van bestuur FrieslandCampina

Op 14 juni van dit jaar ben ik benoemd tot lid van het bestuur van FrieslandCampina (RFC). Een fantastische nieuwe uitdaging die ik aan mag gaan. Het is niet handig om daarnaast mijn columns in Boerderij te blijven schrijven, immers: al wat ik opschrijf zou opgevat kunnen worden als het RFC-standpunt of -beleid. Vandaar dat dit mijn laatste bijdrage is aan het weekblad Boerderij. Ik vind dit ontzettend jammer, want ik heb er oprecht van genoten. Ik bedank u voor het lezen van mijn bijdrages en voor al uw leuke, warme, kritische en soms boze reacties, een voorrecht om deze te mogen ontvangen. Ik bedank Robert Bodde voor zijn support en altijd positieve feedback.

Natuurlijk hoop ik u een keer in het echt tegen te komen op een van de ledenbijeenkomsten van FrieslandCampina in den lande.

Laatste reacties

 • schooteind1

  Bedankt Cor,
  Ik heb jouw columns altijd heel graag gelezen. Ze waren kritsch, prikkelend en gewoon goed geschreven. Proficiat en heel veel succes met je nieuwe job.

  gr. Peter Verberne

 • Zuperboer

  Jammer dat je deze mogelijkheid om je altijd scherpe visies te geven niet kunt of niet mag benutten. Vond de eerste alinea's al niet erg passen bij je gangbare en herkenbare stijl. Meer het werk van de PR afdeling die door ons middels ons melkgeld de kost verdient. Succes ermee. Hoop dat je Joosten wel aan kunt, maar ik betwijfel het. Alleen Boeren verstand kan RFC nog redden en één tip laat die biodiversiteitsmaterie een jaar rusten. De leden verdienen geestelijke rust#respect Farmers.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb verschillende van Cor's columns van het afgelopen jaar terug gelezen. Hij heeft een denklijn waar ik mij volledig in herken. Cor kan als bestuurslid van FC meer voor de sector betekenen dan als columnist.

 • penn1ngs

  Nou ben ik zeker niet afgunstig, maar als je als niet groeier die gewoon bestolen wordt van rechten niets meer zou mogen zeggen? En dat in verband met de public relations afdeling van RFC. Ik heb zo langzamerhand veel meer vertrouwen in de burger, ons rechtssysteem en de gemiddelde journalist dan wat LTO en de overheid in elkaar aan het flansen zijn. Maar ik wens u heel veel succes met uw nieuwe baan!

 • koestal

  Erg bedankt ,we ontmoeten je graag op een FC vergadering

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.