Redactieblog

4 reacties

‘Blije berichten voor de boer’

Een blij gevoel borrelde bij me boven, toen ik vanochtend een paar nuchtere kalveren afleverde. Best zware kalveren die denk ik nog wel € 150 per dier opbrengen, alhoewel ze wat goedkoper zijn geworden. Maar ik ben niet ontevreden.

Ook de melkprijs is vriendelijk. In Duitsland verwachten ze voor dit jaar een gemiddelde melkprijs tussen de € 35 en € 38 per 100 kilo. Die € 3 is het verschil tussen een slecht en een goed uitbetalende fabriek. Bij de verwachte slecht uitbetalende fabrieken worden DMK (DOC dus) en Hochwald genoemd. De laatste was altijd in de top te vinden, maar draait nu al twee jaar niet goed. Er zijn grote reorganisaties aangekondigd.

Wat ik me dan wel eens afvraag: waarom wordt altijd gereorganiseerd na slechte resultaten, en niet eerder? Fabrieksdirecteuren worden toch ook betaald om de ontwikkelingen in te schatten en daarop het beleid te bepalen?

Goede melkprijzen

Maar dat terzijde. Als de beste fabriek in Duitsland € 38 uitbetaalt, dan moeten onze toppers boven de € 40 uitkomen. Zoals CONO en Rouveen. Maar ook FrieslandCampina is dat aan zijn stand verplicht. In ieder geval worden het goede melkprijzen, die je weer een blijer gevoel geven. Dat voelen de leveranciers van A-Ware ook, want die tikte als eerste de € 40 aan. Heel tactisch bekendgemaakt: een paar dagen voordat ze hun prima jaarresultaat over 2016 meedeelden. Ze haalden een winst van € 18 miljoen, € 12 miljoen hoger dan een jaar eerder. De boer had dus toen wel wat meer voor de melk kunnen krijgen.

Ruwvoerkwaliteit werkt mee

Voor ons allemaal werkt ook het ruwvoer dit jaar mee. De gehaltes van zowel de eerste als de tweede snede zijn goed. Wij kunnen de komende winter vast met minder krachtvoer toe. Dat bespaart kosten.

De hoge gehaltes komen ook door het uitstekende weer tijdens de oogst. Wat hebben we het prima getroffen. En net, toen het vooral voor de mais te droog werd, kwamen er bakken regen. Precies op tijd. Ik heb me met groot genoegen laten natregenen, toen een onverwachtse regenbui net even eerder kwam dan ik thuis was.

Problemen verbleken even

Wat is het dan een feest om boer te zijn. De problemen verbleken even en dat is maar goed ook. Altijd midden in de sores zitten raakt je gemoed. Dan tel je niet meer je zegeningen, maar je wentelt jezelf in de ellende. Daar schiet niemand iets mee op.

Dit borrelde bij me boven, toen ik de kalveren afleverde. Ik vertelde het Hanna, toen we gingen koffiedrinken. “Eindelijk het glas weer eens half vol”, zei ze en gaf me spontaan een zoen, wat niet iedere dag meer gebeurt. En buiten scheen de zon alweer.

Laatste reacties

 • 8911077012

  heb jij even geluk dat je niet in brabant woont daar wordt 25% van de boeren de nek om gedaait in 2022 met dank aan j van hout
  maar die pijn voelen ze nu al
  dus dat blije is in brabant tranen en ongeloof?!?!?!?!?!?!

 • van someren

  Zelfs regen hebben we in grote delen van Brabant niet gehad.

 • Dirk,

  Ik roep iedereen op, zich te houden aan de vergunningen die ,B&W en de com.v.d. koning heeft afgegeven , en zich niet te laten intimmiteren Door de berichten in de pers en communicatie van de vergunningverleners .recht zo die gaat....

 • farmer135

  Tja wat is een vergunning nog waard tegenwoordig , in feite halen ze er zomaar een streep door.

Of registreer je om te kunnen reageren.