Commentaar

23 reacties

‘Zuivel gaat van blaffen naar bijten’

De zuivel wil weten hoe duurzaam de melkveehouderij is. Om daarin inzicht te krijgen, eist brancheorganisatie NZO dat alle melkveehouders de KringloopWijzer invullen.

Dat is zo vastgelegd in de leveringsvoorwaarden van de NZO-leden. De cijfers hadden er al op 15 mei moeten zijn. 700 melkveehouders lieten dat na. Zij ontvingen brieven en mails om ze te bewegen in de herstelperiode van 28 dagen, tot 12 juni, alsnog in te zenden. Een periode zonder sancties. De zuivel blafte wel, maar beet niet.

Geduld FrieslandCampina is op

Nu zijn er nog steeds bedrijven, waarschijnlijk enkele tientallen, die niets ingezonden hebben. FrieslandCampina heeft geen geduld meer met deze weigeraars. Wie pas na woensdag 14 juni digitaal zijn KringloopWijzer inzendt, is in ieder geval al een kwart van zijn melkgeld kwijt over een periode van 14 dagen.

Daarnaast verliest hij de FoqusPlanet-toeslag over het hele jaar. Voor het gemiddelde bedrijf met 100 koeien is die directe korting op het melkgeld ruim € 3.000. Verlies van de toeslag telt harder door. Voor een weidend bedrijf is die toeslag snel € 1,25 per 100 kilo over de hele jaarleverantie, dus dat gaat richting € 11.000. Totale boete: € 14.000. Voorwaar, dat doet zeer, ook in een jaar met goede melkprijzen. De zuivel blaft niet langer, hij bijt de veehouders in het gareel.

Tegengas bieden

De vraag die je kunt stellen is of de straf in overeenstemming is met het vergrijp. Het dwingt in ieder geval wel handelen af. Bij de volgende stemmingsronde over nieuwe eisen in de leveringsvoorwaarden (en dat zal zeker gebeuren rondom het IBR/BVD-programma dat in 2018 start) zullen de diverse ledenraden geheid meer tegengas bieden dan bij de geruisloze invoering van deze KringloopWijzer-eis.

Laatste reacties

 • Attie

  Druk met KLW, en kinderachtig om de extra melk!

 • Frederiqe

  Flikker op met die kringloopwinkel net als ammoniak allemaal sprookjes,laat ze naar zichzelf kijken weidemelk in FEBRUARI ?????

 • evert-jan

  Een goede melkprijs?????als ik de zuivelnoteringen zie betalen ze een veel te lage prijs

 • 8911077012

  kringloopwijzer mag en kan
  maar dan de rest van alle mest regel geving weg maar niet allemaal in stand houden
  mensen aan het werk houden over de rug van de boeren
  dus f campina
  jullie menen toch een dikke vinger in de pap te hebben bij van dam
  kom dan eens op voor je leden
  het een of het ander
  en niet je eigen leden de strot dicht nijpen
  en regels opleggen zonder doel

 • a van Gerwen

  Nu hoeft je alleen nog maar een KLW in te vullen, de volgende stap is, dat voospel ik, een differentiatie in melkprijs naar gelang de behaalde resultaten uit de KLW.

 • farmerbn

  Je kunt twee dingen doen. Een lekker toetje maken of een toetje met een duurzaamheidsverhaal. FC kiest voor het laatste (omdat ze geen lekker toetje kunnen maken of verkopen??). De consument koopt echt wel het lekkerste toetje ook al heb je het duurzaamheids gel.l er niet bij.

 • no-profile-image

  Wat RFC fout doet is dat er geen draagvlak gecreeerd wordt voor eisen. Niemand van RFC heeft ooit uitleg gegeven over KLW. Zelf naar gevraagd bij rfc krijg je als antwoord "omdat iedereen dat moet". Wat denken ze nu daar in Amersfoort dat wij melkveehouders maar te doen hebben wat zij uit de hoge hoed toveren zonder ons daar tekst en uitleg daarover te geven. Nog een paar , kalver-volg-systeem info???, verplichte ibr enting, risico's afgedekt wbt debakel van de vorige keer. niets hoor. Zo'n weidemelk-logo dat zomaar wordt weg gegeven aan de retail terwijl wij boeren streng worden gecontroleerd hierop. Sjoemelmelk. Ik denk ook dat veelal eisen bij RFC worden aangedragen door derden, VanDrieGroep (melkpoeder) GD/dierenartsen een LTO zelfs de RVO.
  En alles onder dreiging boetes en melkleverstop en ook nog zomaar melkgeld inhouden voor anderen moet je eens bij werknemers doen.
  RFC werkt er steeds meer naar toe om hun leden te zien als franchisers waar RFC de dienst uitmaakt op jouw bedrijf.

 • Bennie Stevelink

  Het gaat om transparantie.
  Voortdurend worden wij beschuldigd van allerlei milieuschade. Fosfaat in oppervlaktewater, stikstof depositie of klimaatverandering. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt afgeschoven op de veehouderij. Je kunt bij iedere beschuldiging wel naar de krant rennen en "nietes, nietes" roepen, maar dat maakt geen indruk op de bevolking of politiek. Wat wél helpt is transparantie: alles inzichtelijk maken.
  Als je keiharde cijfers kunt overleggen waaruit blijkt hoe het wel zit praat je mee.

 • Marco22

  @bennie maar dan wordt (is al) een heel technisch verhaal. Dan haakt 99% van media en publiek al af. Wat regeert is emotie je kunt nog zo'n goed onderbouwd verhaal hebben ,gaat je niet helpen. Zie misstanden in notabene Belgische slagerij dan wordt dat 1op1 vertaald naar Nederland. Camera toezicht moet er komen. Ook zijn er geen misstanden hier aangetoond.
  Je kunt een hele mooie gesloten stal hebben waar nul emmissie is dan gaat de goegemeente toch voor de biovarken die buiten in de modder ligt 100% emissie. Men gaat voor het plaatje.punt.

 • driepint

  @Bennie, prima dat er een statement gemaakt wordt, maar als transparantie het doel Is, dan ook subiet de mestfraudeurs als lid royeren

 • a van Gerwen

  @bennie je hebt gelijk, maar @marco heeft zeker een punt. Kijk alleen al naar de KLW, waarbij het grootste deel van de veehouders verdrinkt in de cijfersbrij die uit zo'n rapport voortvloeit. Een begrijpelijke vertaalslag naar de media en publiek wordt dan wel een helel lastige

 • WGeverink

  Ja Bennie het gaat om transparantie... Het gaat er om dat de personen voorgelicht of desnoods afgestraft worden die de leugens over jouw verspreiden. In plaats daarvan worden de leden EIGENAREN afgestraft terwijl ze nergens schuldig aan zijn. De reden dat de boeren van alles in de schoenen geschoven krijgen is omdat ze het in hun naiviteit en om de vrede te bewaren als waarheid afnemen. Boeren bijten niet van zich af en vechten niet terug. Ze houden liever de bek dicht en lossen andermans probleem op terwijl ze gefrustreerd elkaar afstraffen. Boeren en hun organisaties kussen iedere kont om maar aardig gevonden te worden. Boeren zijn een stel watjes die niet voor zichzelf durven opkomen en daar een dikke prijs voor betalen. En maar lullen en discussieren over hoe ze het iedereen nog meer naar hun zin kunnen maken.

 • Bennie Stevelink

  @Geverink, de KLW is nou juist bedoelt als wapen om mee terug te vechten.

 • WGeverink

  Volgens mij lijkt het meer op een papieren tijger Bennie.

 • alco1

  Ja de burger is wel op een andere gedachte te brengen als we vertellen dat we aan KLW doen!

 • Marco22

  Kijkt naar waterschappen voor boerensloot gelden strengere normen dan natuurwater. In Brabant wil PS boeren onmogelijk maken ten behoeve van andere sectoren (lees verkeer en industrie) . Op de veluwe gaan volgens vogelbescherming vogels en bomen dood door ammoniak uit veehouderij. Terwijl uitstoot sinds '90 gehalveerd is. Waar je ook leest en kijkt de boeren worden massaal bij de bok gedaan, zelfs als niet wetenschappelijk bewezen. En toch trekt de rfc's en lto's van deze wereld zich het aan. Met als gevolg een diarree aan eisen en regelbrij. Boeren een makkelijke prooi ,der ewige Jude.
  Dat moet een keer afgelopen zijn.

 • WGeverink

  Inderdaad Marco. Het is toch veel leuker als je je "belangenbehartigers" niet ziet meewaaien met elke wind. Het is tijd dat eens een keer niet de weg van de minste weerstand gekozen wordt. Stel je voor dat jouw "belangenbehartiger" eens het initiatief zou nemen en de leden organiseerd om al de riooloverstorten in Nederland tegelijk vol te storten met beton als er veel regen in het vooruitzicht is... Je belangenbehartiger geeft op het acht uur jounaal text en uitleg geeft over waarom de keutels door de straten drijven. De
  boeren worden gestraft voor verontreiniging uit de stad. Iedereen wordt met de neus op de feiten gedrukt zonder dat er papier aan te pas komt. Ok alleen wc papier dan...

 • deB.

  hoor net op de radio die romijn weer stuntelen met een die zegt dat de koolmezen dood gaan door veehouderij! en dat we gezamelijk 50% moeten krimpen!!!!

  En die romijn, het is verschrikkelijk, die man heeft totaal geen tegengeluid, en dat de presentator hem gaat helpen om zinnen af te maken is helemaal erg, het is me een partij zielig, wat een niveau

 • steenderen

  RFC hoeft maar 1 ding te doen namelijk de melk verwerken en de producten zo duur mogelijk te verkopen zodat we een goede melkprijs beuren. Niet meer en niet minder. Voor de rest gedragen ze zich als een stelletje mieren neukers die zich overal mee bemoeien.

 • sjakie

  @ Robert Boddde
  Foqus Planet toeslag is iets anders als weidegangtoeslag.

 • sanderheerink90

  Wat een grap aan het eind. Ledenraden die meer tegengas geven...

 • farmerbn

  LTO kan nog kiezen voor een paar Franse vakgroepvoorzitters. Of zoals al vaker voorgesteld een groep militante leden formeren die er erg hard ingaan. De LTO-top kan dan zijn handen schoon houden en aan tafel blijven onderhandelen. Die militante groep gaat dingen doen die Geverink aangaf zoals beton storten in de overstorten.

 • gerryvandeven1

  Weidemelk komt van koeien die ten minste 120 dagen lang tenminste 6 uur
  buiten hebben gelopen
  De resterende dagen en uren van de dag tellen gewoon niet mee.......

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.