Redactieblog

5 reacties

‘Toeslagen pakken op melkprijs wordt serieus werk’

Het valt te verwachten dat er de komende jaren nog meer plussen zijn te verdienen met bijzondere melkstromen.

Meenemen die toeslagen voor weidegang, duurzaamheid, kwaliteit en wat dies meer zij! Verzet ertegen kost steeds meer geld. Dat wordt duidelijk uit het melkprijzenoverzicht 2016. In 2017 is het nog veel sterker voelbaar. Een bedrag van € 3 per 100 kilo erbij is bij veel verwerkers al bijna gewoon. In sommige gevallen kan tot bijna € 5 per 100 kilo worden bijgeplust.

Het komt vanuit de markt

Het zijn niet te negeren bedragen, en het komt allemaal vanuit de markt. Dat is een extra aandachtspunt. Hierop inspelen loont. Met de extra inkomsten is zelfs het bedrijfsmodel goed aan te passen. Er zit natuurlijk altijd een zeker risico in, maar het valt te verwachten dat er de komende jaren nog meer plussen zijn te verdienen met bijzondere melkstromen. Zie hiervoor de pilots van FrieslandCampina en Cono voor de productie van zuivel zonder gentechniek voor de Duitse markt (Vlog-label).

Een groot verschil met investeren/aanpassen voor de markt en investeren met het oog op aankomende wetgeving is dat met het eerste direct resultaat is te behalen en met het tweede niet. Integendeel zefs, dat kost vrijwel altijd geld. Gedenkwaardig in dit verband is een advies uit 2002 van Paul Bens, directeur DLV-Dier. Die zei over investeringen met het oog op wetgeving: “Pas uitstel, uitstel, uitstel toe. Investeer niet in voorgeschreven systemen vóór de overgangstermijnen meer dan verstreken zijn. De termijnen worden toch opgerekt en de eisen aangepast. Wie vooruit loopt op wet- en regelgeving gaat eraan kapot door de hogere kostprijs.”

Extra geld én waardering

Bens had toen vooral de varkenshouderij op het oog, maar hetzelfde gaat op voor de andere sectoren. Gaan voor weidegang of andere via het melkgeld beloonde zaken, is kiezen voor de pragmatische weg. Het kan jaarlijks vele tienduizenden euro’s extra melkgeld opleveren, en daar vallen leuke, zinvolle dingen mee te doen.

Daarbij wordt het ook nog eens gewaardeerd door de omgeving. Je hebt als veehouder een veel leuker verhaal te vertellen. Dat hoeft niet voor iedereen voorop te staan, maar het telt wel degelijk mee. Je portemonnee kent de rest van het verhaal.

Laatste reacties

 • eg wel

  Mijns inzien komt het niet vanuit de markt, ik zie het meer als een sigaar uit eigen doos.
  Een korting als je er niet aan mee doet, kijk naar de melkprijs van leerdammer, een karige kale prijs en een redelijke marktprijs als je de weidegang en de duurzaamheidspremie meepakt.

 • farmerbn

  In Frankrijk kennen we al vele jaren de AOC. Een commissie bepaalt waar de producten aan moeten voldoen voor het AOC-stempel. In Normandie bv het koe-ras Normande samen met bv weidegang of weglaten van kuilvoer. Je hebt zo 3 of 6 euro per 100 kg melk meer. Consumenten betalen extra voor producten met AOC-stempel. Melkfabrieken met AOC-producten krijgen meer status en kunnen dus meer marge nemen (ook voor hun niet-AOC-producten).

 • koestal

  elke cent telt

 • frl

  Weidepremie 120/6 zal er straks wel af gaan als weiden verplicht wordt, denk dat er dan een plus valt te halen met bijvoorbeeld 180 weidegang voor koeien en jongvee +natuurincl. bijv. 20 a 25 % van je grond natuur.(weidevogels)

 • mtseshuis

  Zou verboden moeten worden, gewoon herverdeling melkgeld... Echt coöperatief hoor...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.