Commentaar

6 reacties

‘Milieueisen jagen schaalvergroting aan’

Minder dieren is de agenda. Milieueisen zijn de stok om mee te slaan, met bedrijfsgroei als gevolg.

Politieke partijen aan de linkerzijde geven onverbloemd aan dat ze minder koeien en een grondgebonden, liefst biologische veehouderij willen in Nederland. Ze zullen niet rusten voor ze forse krimp zien. De PvdD hakt daarom al enige tijd op de uitstoot van het broeikasgas methaan. Die komt voor een flink deel uit de rundveehouderij. PvdD‘er Esther Ouwehand stelde er Kamervragen over: kloppen de modellen en worden die wel tijdig geüpdatet? En direct erna: is het niet tijd de belangrijkste sectoren, de rundveehouderij en de geitenhouderij, uit voorzorg te begrenzen?

Dijksma

Volgens staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu klopt de methodiek en wordt die tijdig aangepast. Dus het gevaar is geweken? Nee, want er ligt al beleid en Dijksma stelde in de Kamer: “De (benodigde; red.) stappen zijn veel groter dan heel veel mensen zich op dit moment realiseren. Dus dat zal een enorme inspanning vragen van de veehouderij.”

‘Methaanuitstoot per kilo melk maakt geen indruk’

Maak de borst maar nat. De agenda luidt immers: minder dieren. Dan maakt een rationeel argument als ‘de methaanuitstoot per kilo melk is het laagst in Nederland’ geen indruk. Dat argument, hoe juist ook, doet namelijk niets af aan de omvang van de (piek-)uitstoot in Nederland en de verplichting op grond van het klimaatakkoord om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Fosfaatplan 2017

Onder druk van het Fosfaatplan 2017 zijn er nu minder koeien met veel meer melk per koe en minder jongvee. Die efficiëntieslag is goed voor het inkomen en het drukt de uitstoot van broeikasgassen. Maar het is niet genoeg om de doelen van 2020 en verder te halen. Daarvoor zijn geheid stalaanpassingen nodig. Eerst vrijwillig met subsidie, daarna verplicht.

Varkenshouders hakten bij ammoniak al eerder met dat bijltje. De meest kostenefficiënte systemen haalden fikse reducties, maar niet genoeg om aan de normen te voldoen. Sindsdien hangen bij de blijvers luchtwassers en zette de schaalvergroting pas echt door. Want de extra kosten voor milieu moeten wel opgebracht worden, en daarvoor kennen veehouders maar één oplossing: groei. Daarmee jagen milieueisen de schaalvergroting sterk aan.

Varkenshouders hakten bij ammoniak al eerder met dat bijltje. De meest kostenefficiënte systemen haalden fikse reducties, maar niet genoeg om aan de normen te voldoen. Sindsdien hangen bij de blijvers luchtwassers en zette de schaalvergroting pas écht door. Want de extra kosten voor milieu moeten wel opgebracht worden, en daarvoor kennen veehouders maar één oplossing: groei.

Laatste reacties

 • KGB

  Een goed werkende (biologische) luchtwasser heeft ons de mogelijkheid gegeven om het bedrijf op een verantwoorde manier te vergroten. Met voor mij als belangrijkste argument enorme stof en geurreductie en daarmee een door onze omgeving geaccepteerd bedrijf.Dat is een feit. Schadelijkheid van ammoniak is zeer de vraag....

 • driepint

  Voor een kritische benadering hoeven we bij de de Boerderij ook niet meer te zijn blijkbaar. Het P-reductieplan werkt hier, met latente mestplaatsingsruimte, niet positief op mijn inkomen. Daarnaast is methaan moeilijk af te vangen zolang een koe het opboert. De enige methode is opstallen, de boel dichttimmeren en een luchtwasser erop en vervolgens wachten op de volgende column die schrijft dat de koeien toch echt in de wei moeten.

 • Bennie Stevelink

  Methaan is een non-probleem omdat het circulaire koolstof is. Net zoveel als de koe uitstoot wordt in de vorm van CO2 weer door voedergewassen uit de lucht opgenomen. Er wordt geen koolstof netto aan de atmosfeer toegevoegd.

 • John*

  zo wordt ammoniak ook gemaakt van gewassen die gegroeid zijn van de ammoniakdepositie en is dat ook een non-problem..

 • haj146

  zoals Bart van der Hoog omschreef; KLIMAATHYSTERIE. Een aangepraat probleem wat geen probleem is. Puur natuur

 • koestal

  Ook hysterie over de megastallen,in de steden hebben ze ook veel megagebouwen zoals winkels,banken ,theaters en kantoren,waarom moet op het platteland alles kleinschalig zijn ? De tijd van Ot en Sien is toch voorbij.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.