Redactieblog

3510 x bekeken 7 reactieslaatste update:6 nov 2017

‘Melkveehouden wordt boeiender’

“Jij leeft als jonge boer in een veel interessantere tijd dan wij vroeger”, zegt Hanna tegen Hans.

Hanna vervolgt: ”Wij werden boer en de melkprijs was voor iedereen ongeveer gelijk. Bij dezelfde fabriek in ieder geval en ook de fabrieken onderling verschilden niet veel. Hoogstens een paar cent. Dat is omgerekend 1 eurocent.”

“Wordt dit weer een klaagverhaal?”, probeert Hans zijn ma te stoppen.

Die gaat echter rustig door: “Niks geen klaagverhaal. ‘Toen’ was minder boeiend. Wij kwamen op de boerderij en de ligboxstal was er al. We waren lid van Coberco en we hadden niet anders te doen dan melken voor de laagst mogelijke kostprijs. Wat zijn er dan nu veel meer uitdagingen.”

‘We waren lid van Coberco en we hadden niet anders te doen dan melken voor de laagst mogelijke kostprijs’

Hans en ik kijken vragend, maar krijgen vlot een antwoord. “Het verschil in melkprijzen is enorm. Vorig jaar betaalde de beste, Cono, ruim 8 cent meer uit dan de slechtste, DOC. Maar ook binnen dezelfde fabriek zijn er allemaal mogelijkheden. Heb je de koeien in de wei? Doe je mee aan een duurzaamheidprogramma? Wil je biologisch boeren? Boven de basisprijs kun je door allerhande toeslagen tot bijna 5 eurocent meer beuren. Als je voor biologisch kiest is het verschil nog veel groter”.

“Maar de kosten ook”, brengt Hans er tegenin.

“Dat maakt het boeren zo interessant”, gaat Hanna door. “Elke boer kan een keuze maken voor het bedrijf dat bij hem past. Hij moet veel meer ondernemer zijn dan vroeger. Toen was het zo voordelig mogelijk melk produceren en dan afwachten wat de fabriek er voor betaalt. Nu kun je meesturen via je eigen bedrijfsvoering. En dan vergeet ik nog de mogelijkheid om natuurinclusief te boeren of op andere wijzen subsidie te vangen. Ik had nu graag een jonge boer willen zijn om te kiezen op welke wijze ik het beste kan boeren. Je moet meer een manager zijn.”

‘Elke boer kan nu een keuze maken voor het bedrijf dat bij hem past. Hij moet veel meer ondernemer zijn dan vroeger’

Waar las ik ditzelfde kort geleden? O, ja, Olke Jongsma, de Amerikaanse boer uit Nederland. Hij zei over ons: “Nederlandse melkveehouders zijn echte boeren. Ze moeten meer manager zijn en inspelen op de omstandigheden.” Waarvan acte.

Laatste reacties

 • alco1

  Nou een uitdaging vinden in overbodige regelgeving, die als je er niet in meegaat als een schoothondje, je veel toeslag rechten kost!
  't Is maar wat je leuk vindt.

 • oorspronkelijk

  vrije ondernemers zijn agrariërs maar beperkt geweest.
  eerst goedkoop voedsel pakket
  toen export boost
  nu milieu ruimte creëren voor andere economische activiteiten
  en het wordt dringen aan de ruif

 • mtseshuis

  Geen zak meer aan zou je bedoelen vergaderboer!! Het is dat we ons prachtige werk met het vee en op het land nog hebben, anders zou je 5 jaar geleden al gestopt zijn, tjongejonge wat slaat hij hier de plank mis! Al die flauwekul, opgelegd door melkfabriek en overheid...
  En vroeger waren hier ook wel flinke verschillen in melkfabrieken hoor, zonder poespas van nepprogramma's en bio... En iets uitdagends als Heino Krause, dat failliet ging, nou denk niet dat betreffende leden stonden te handenwrijven om een paar cent extra binnen te halen bij de collega melkfabrieken, ze waren blij dat er nog een toekomst was...

 • koeien15

  Het is niet leukerde en boeiender maar Moeilijker!

 • Jaap39

  Feit is gewoon dat er de wens ligt om van Nederland een groot pretpark te maken waarin landbouw een grote lastige hoeveelheid ruimte in beslag neemt. Landbouw wordt kleiner door wetgeving aan te passen maar ook doordat er geen opvolgers meer komen.
  Beetje bio, natuur etc allemaal misschien leuk maar in deze vrije markt? Tov kosten niveau in Nederland hilarisch natuurlijk.

 • farmerbn

  Weer eens met Jaap39. Ik vergelijk NL steeds vaker met de regio rond Eindhoven. Waren er vroeger (1950) 400 melkveehouders in de woonwijken van het huidige Eindhoven, nu staat er alleen een koe op de kinderboerderij. De economie gaat als een speer en mensen willen vermaakt worden rondom de stad. Er is steeds minder plaats voor boeren en die worden ook nog weer weggepest. Wegpesten is goedkoper dan uitkopen. Eindhoven met zijn omliggende dorpen is al een park met een enkele bioboer/tuinder.

 • alco1

  Hej farmerbn. Waar boer jij eigenlijk in Frankrijk?
  We zijn bezig de caravan in te pakken om morgen richting Normandië te gaan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.