Redactieblog

10 reacties

‘Van Dam runt boerderijen als Hay Day-spelletje’

Keurig op tijd hebben wij voldaan aan onze GVE-norm, ondanks dat we het een gedrocht van een maatregel vonden, waar veel (juridische) haken en ogen aan zaten.

We moesten afscheid nemen van een paar koeien die zonder de Regeling Fosfaatreductieplan echt nog wel even bij ons waren gebleven. Maar toen kwam de uitspraak van de rechter en veranderde het plan opnieuw. Een week geleden leerde ik een nieuw woord: jongveegetal. Men heeft in blinde paniek iets nieuws bedacht.

Onwerkbare situatie

Als ik lees waar we mee te maken krijgen, kan ik maar één woord bedenken: krankzinnig. Dit is geen beleid, dit is ernstig wanbeleid. Hoe kan welke ondernemer dan ook, die te maken heeft met levende dieren, zijn bedrijf zo inrichten dat hij iedere maand zal voldoen aan het jongveegetal én de GVE-norm? Wij kunnen slecht voorspellen op welke dag dieren kalven, of er eenlingen of tweelingen geboren gaan worden en of het geboren kalf een stier dan wel een vaars zal zijn.

Dit zorgt voor een onwerkbare situatie op zeer veel melkveebedrijven in Nederland. Al zouden we willen, we kunnen ons bedrijf en onze dieren niet afstemmen op de grillen van een bewindspersoon die handelt alsof hij een spelletje Hay Day aan het spelen is. Deze vergelijking, die door onze rundveespecialist van de mengvoerfabriek werd gemaakt, komt wel heel dicht in de buurt van de werkelijkheid.

‘Van solidariteit is geen sprake meer’

Er zullen ook nog veel meer rechtszaken komen. Van enige solidariteit is geen sprake meer en dat neem ik geen boer kwalijk. Dit kon niet goed gaan en je hebt geen juridische achtergrond nodig om dat te kunnen voorspellen. Wat een puinhoop. Het geeft me ook een naar onderbuikgevoel, want het is volgens mij onmogelijk zulk beleid te voeren zonder van te voren te weten dat dit heel slecht gaat aflopen voor de melkveehouders.

Ondertussen proberen we toch zoveel mogelijk onze aandacht te houden waar die nodig is; bij onze koeien en het gras. Want alles gaat gewoon door. Er ligt een heel aantal hectares gras af en morgen gaat dat in de kuil voor de wintervoorraad voor al onze koeien. Ik weet alleen niet hoeveel het er tegen die tijd zullen zijn. Weet u het?

Laatste reacties

 • agro1

  men zou meneer van dam eens kunnen vragen of het hem bekend is, dat "Regeren is vooruitzien". benieuwd naar het antwoord.

 • farmer135

  inderdaad , zonder het jongveegetal zou het hier ook nog wel te doen zijn allemaal.
  Het is het enige waar we niet aan kunnen voldoen.

 • landboer

  Idd onwerkbaar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • yongone

  Whats new als je naar andere sectoren kijkt????

 • parnas

  Claudia, prima verwoord. Stel dat een pinkje een ongelukje krijgt en je moet hem laten inslapen moet je ook koe opruimen. Krank zinnig.
  op gesloten bedrijven gewoon de boer zelf de baas laten het gaat immers om gve reductie. Er moet nu eens iemand van Dam aanspreken en zeggen dat hij niks meer mag bedenken.

 • Hagbrook

  En dan te bedenken dat dit alleen maar is om de derogatie te behouden en geld voor 2017 , wat komt er in 2018 allemaal nog . melkveehouders het is te hopen dat er een nieuwe opvolger van van Dam komt die er meer verstand van heeft en niet nog meer getallen bedenkt .

 • Mautje

  Het is zeker jammer dat het zo moet. Maar het fosfaatplafond is er al enkele jaren. Dit is een cadeautje uit brussel. Hier kan van Dam ook niks aan veranderen. Als straks de derogatie verdwijnt hebben een hoop boeren nog een veel groter probleem. En dat alleen omdat een aantal boeren zo graag heel groot wide worden.

 • wmeulemanjr1

  Claudia de Wit, misschien jammer dat je ook niet even benoemd welke gewetenloze lieden dhr. Van Dam hiertoe hebben aangezet, die kun je het nog veel zwaarder aanrekenen!

 • koestal

  Op het ministerie van EZ zitten wel een paar honderd ambtenaren klaar , als jurist of advocaat om de boeren juridisch een kopje kleiner te maken,zo gaat het in de BV Nederland omdat de landbouw het zo goed doet in de internationale export . Ze willen de boerentrots wel eens een lesje leren.

 • MarkvIngen

  Mautje als de derogatie verdwijnt komen er zeker boeren in de problemen maar als hij blijft door alle regels die nu bedacht worden komen er nu net ze veel boeren in de problemen
  laat ieder zijn eigen koers varen en verantwoording voor zijn eigen mest nemen, dat is ondernemen en als het te duur word stoppen er vanzelf weer boeren

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.