Commentaar

13 reacties

‘Reparatie krakkemikkig vehikel fosfaatreductie enige optie’

Rechtbank Den Haag stelt fosfaatreductieplan deels buiten werking.

De koeien naar buiten, de eerste snede. Het zijn nog van romantiek omgeven werkzaamheden in de melkveehouderij. Afgelopen dagen is volop gekuild, welhaast onder ideale omstandigheden. Maar of de veehouder ervan heeft kunnen genieten, is zeer de vraag. Zijn hoofd staat naar andere zaken. Want voor wie kuilt hij nu eigenlijk? Hoe ziet zijn toekomst eruit?

Rechtbank Den Haag legde donderdag 4 mei een bom onder het fosfaatbeleid. Naar zijn oordeel gaat het fosfaatreductieplan niet op voor enkele tientallen gegroeide melkveehouders. Onder hen biologische, grondgebonden en niet-grondgebonden bedrijven. Zij zijn volgens de rechter onevenredig hard getroffen.

‘Rechtbank oordeelt dat het fosfaatreductieplan niet opgaat voor enkele tientallen gegroeide melkveehouders’

Eerder was staatssecretaris Martijn van Dam al vleesveehouders tegemoetgekomen. Zij trokken hun kort geding in. Daarop introduceerde de bewindsman het zogenoemde jongveegetal. Immers, ergens moet die fosfaatreductie toch worden gehaald. Veehouders worden afgerekend op de verhouding jongvee/melkkoeien.

De frustratie, en ja woede, over zoveel veranderingen is groot. Veehouders hebben op die regels geacteerd, maar tijdens de wedstrijd veranderen telkens de spelregels. En de grote vraag is: wat volgt nu?

Rode draad is nog steeds derogatie. Behoud van derogatie is van levensbelang voor de Nederlandse zuivel.

‘Rode draad is nog steeds derogatie. Behoud van derogatie is van levensbelang voor de Nederlandse zuivel’

Het LEI becijferde dat verlies van derogatie de sector meer dan € 100 miljoen per jaar kost. Iets beters dan het fosfaatreductieplan is er nu niet! Brussel schoot invoering van fosfaatrechten af om onder het plafond te komen. Aan dierrechten zitten ook grote juridische angels. Dus zit er niets anders op dan repareren van dit krakkemikkige vehikel.

En zoals in het spreekwoordelijke moeras: als je één been optrekt, zakt de andere laars dieper weg. Een kleinere groep veehouders zal een groter offer moeten brengen. Is dit eerlijk? Nee. Tegelijkertijd is er het besef dat er op dit moment geen andere optie is.

‘Een kleinere groep veehouders zal een groter offer moeten brengen. Is dit eerlijk? Nee’

Laatste reacties

 • John74

  Dus de boeren die niks bijzonders hebben gedaan gewoon lekker verder boeren krijgen nu een schop voor de ballen en die kunnen het gelach van de grote mannen betalen. Een lig puntje in deze hele popenkast is dat kees romijn op donderd en meneer van dam ook. Wat hebben deze twee mannen er een bende er van gemaakt en ze worden daar nog voor betaald ook hoe is het mogelijk .

 • farmerbn

  NL moet op hangende pootjes terug naar Brussel en daar onderhandelen. Geef Brussel iets en Brussel geeft gewoon de derogatie voor 2018 en later. Heb je deze klucht beeindigd. Wat moet je Brussel geven? Een zachtere opstelling tegenover Griekenland, Oekraine, enz. Even slijmen met Frankrijk en Duitsland en klaar is Kees.

 • massan

  Heb wel in de gaten dat de 52 melkveehouders die nu in het gelijk gesteld zijn hun aantal stuks vee zullen opschroeven. Heb ook in de gaten dat nog vele melkveehouders zullen volgen welke in dezelfde omstandigheden zitten als deze 52 melkveehouders en ook gaan voor een uitzonderingspositie. Ook deze melkveehouders gaan weer meer vee houden. De groep met een uitzonderingspositie zal daardoor heel groot worden. De groep welke moet zorgen dat het aantal koeien verminderd om onder het fosfaatplafond te komen, wordt veel kleiner. Dit zal een moeilijke (misschien een niet mogelijke) opgave worden.
  Daarom is het de vraag of dat het nog mogelijk is om het fosfaatreductieplan in stand te houden.

 • A1967

  Het probleem is dat het hele plan geen gefundeerd plan is. Het is een samenraapsel van reparaties zonder visie, nieuwe aanpassingen zullen de puinhoop alleen maar groter maken.
  Het begon er natuurlijk al mee dat achter het afgesproken fosfaatplafond ook geen enkele visie zit, puur een onzinverhaal.

 • mts van oosten

  ben het helemaal met massan eens,natuurlijk komen er nu veel meer boeren die in een uitzonderings positie zitten,enmoeten de anderen dan maar zorgen dat we er onder komen?ze beginnen er nu veel te veel in te snijden,dit word zo helemaal niks.kunnen er nu gelijk maar beter mee stoppen.

 • gradje1966@

  De mensen die normaal zijn bedrijf hebben gerund zijn de klos .
  Er gaan al geruchten rond dat die bedrijven dan zowat 20 % in moeten leveren
  Dit is heel sociaal Met dank aan de sociaal partij de P.V.D.A.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • koestal

  De advocaten krijgen het erg druk,veel boeren hebben toch al een rechtsbijstandverzekering !

 • wrb

  Ff serieus; we moeten opdraaien voor de risico's die anderen zelf hebben genomen door steeds maar groter te willen. Laat de derogatie er maar gewoon afgaan, dan zijn een hoop problemen vanzelf opgelost. Als iedereen nou zorgt datie z'n eigen kringloop houdt (geen mest af hoeven voeren), dan is er niks aan de hand. En daarbij: er zijn nog andere manieren om meer geld onderaan de streep over te houden dan alleen maar meer koeien houden. Je bent verantwoordelijk voor je eigen bedrijf en zadel niet.anderen met jouw probleem op. Maar dat gebeurt nu dus wel onder leiding van de mensen diemacht hebben en zogenaamd voor ons opkomen. En nee, wij hoeven geen koeien weg te.doen.

 • koestal

  Waar blijven Jan Huitema en Annie Schreijer van het Europarlement,deze fosfaatreductie is een eis van de EU ,Jan en Annie zitten maar wat werkeloos toe te kijken,terwijl de melkveehouders het water tot aan de lippen staat,ga naar de boeren toe of trek in het Europarlement aan de bel. Jullie zitten er dicht bij .

 • alco1

  @ koestal. Het is nog gekker.
  Indirect vernam ik dat de EU, Nederland nooit met het plafond heeft geconfronteerd.

 • massan

  Vanuit de hele politiek blijft het verdacht stil. Waar zijn Jacco Geurts (CDA), Elbert Dijkgraaf(SGP) en Helma Lodder(VVD)?
  Zijn de stemmen weer geteld? Wordt de veehouderij weer als wisselgeld gebruikt om GroenLinks en D66 tegemoet te komen in de onderhandelingen?

 • boelenham

  Een kleine 40 jaar geleden ,bij de invoering van het melkquotum gebeurde exact het zelfde,a en de veehouders die extra quotum kregen ,ten koste van de rest , liepen 40 jaar met de duimen achter de bretels , van kijk mij , ik ben de beste ,

 • melkveehouder .

  @ Jan Vullings. Als ik de berekening van het LEI even laat inwerken dan snap ik het niet meer. Als ik die 100 miljoen deel door 17000 melkveehouders, dan kost dat gemiddeld € 5882 per bedrijf per jaar. Waar zit dat levensbelang? De impact van het fosfaatrechtenstelsel kost de bedrijven die verder willen een veelvoud van dit bedrag. En die centjes vloeien weer in de zakken van de stoppers, de makelaars, adviseurs en banken. Precies zo als in het quotumtijdperk.

  De enige manier om schade voor de blijvers te beperken is derogatiebedrijven uitsluiten van fosfaatrechtenhandel. De pijn wordt dan eerlijk verdeeld tussen derogatie en niet-derogatiebedrijven. Je doet de huidige derogatiebedrijven hiermeeniet tekort, want niemand is verplicht aan derogatie mee te doen. Simpel toch?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.