Redactieblog

15 reacties

‘Plan B nodig voor Nederlandse landbouw’

Wij zijn druk bezig om een plan B te bedenken voor ons bedrijf. Voor als de derogatie eventueel zou vervallen.

Nu zijn we nog ingesteld op groei. Dat komt vooral door Hans, die in Amerika veel grotere bedrijven gewend is. Hij vindt dat we hier eigenlijk alleen maar kleine bedrijven hebben.

“Wij kunnen geen andere kant uit dan groeien”, zegt hij stellig. “Onze concurrenten op de wereldmarkt zijn grotere boerenbedrijven. Trouwens ook in Europa. Rijd maar een dag naar het oosten en je zit in het voormalige Oost-Duitsland. Even verderop in Roemenië ontstaan ook grote bedrijven met een lage kostprijs.”

‘In Europa pruimt men niet meer dat wij maar steeds doorgroeien’

Hanna vindt dat Hans het veel te eenzijdig ziet. Volgens haar vergeet hij dat in Nederland steeds meer tegenwerking komt bij de verdere groei van onze bedrijven. Eerst waren het wat milieuactivisten, die zich roerden. Nu komt het uit brede lagen van de bevolking. Ook in Europa pruimt men niet meer dat wij maar steeds doorgroeien. Het fosfaatdictaat van de EU is daar een duidelijk voorbeeld van.

Biodiversiteit

Nieuw in de discussie is de biodiversiteit. Landschapspijn heet dat met een modern woord. De egale groene weiden zijn de burger een doorn in het oog. Bovendien speelt de achteruitgang van het aantal weidevogels. Natuurlijk spelen ook de vossen en andere roofdieren een rol, maar we kunnen er niet omheen dat het vroege maaien moeilijk combineert met het rustig uitbroeden en tot wasdom komen van weidevogels. Met deze ontwikkelingen hebben we te maken.

We zitten in feite klem tussen die twee. Aan de ene kant de mondiale markt, met de moordende prijsconcurrentie, aan de andere kant dat Nederland kennelijk te vol wordt met vee. Daarom is er een plan B nodig voor de Nederlandse landbouw.”

Plan B voor eigen bedrijf

Hans en ik werken dit nu uit voor ons bedrijf. Dat heeft er tot nog toe in geresulteerd dat we uitzoeken wat biologisch voor mogelijkheden biedt, een natuurinclusief bedrijf en de aankoop van grond of een ander bedrijf om sterk uit te breiden. Dat laatste wil Hans het liefst.

Ik twijfel, omdat ik de maatschappelijke ontwikkelingen en de daarmee samenhangende tegenstand zwaarder inschat dan Hans. Hanna denkt steeds meer richting een grondgebonden bedrijf. Ik zie ook nog heil in de mestverwerking. Liefst zodanig, dat we het zelf weer kunnen gebruiken als messtof of biogas.

Duidelijke, landelijke visie

Wat wij wel missen is een duidelijke, landelijke visie. Die zouden de LTO en vakbonden moeten leveren. Daar zijn ze voor.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik zou plan E overwegen. Emigratie.

 • wmeulemanjr1

  Is de vraag of je met zo'n onbetrouwbare politiek/overheid wel een plan kan uitvoeren.

 • agratax(1)

  Zo lang de Grachtengordel geen notie heeft van "Wat landbouw betekent voor lands economie" zijn we als boeren over geleverd aan het wispelturig gedrag van onze zgn. progressieve stadse medemensen. Zij hebben geen idee wat Nederland zonder (sterke) landbouw betekent voor de schatkist en daarmee voor hun sociale zekerheid.

 • alco1

  Plan B moet in ieder geval niet zijn. Voor de fanfare van de anti's uitlopen.

 • landboer

  Vraag me sterk af of een bedrijf er bij kopen kostprijsverlagend werkt...
  Dan is bio een veel betere optie,al moet je dat wel liggen.
  Verwacht in ieder geval geen visie van LTO ,daar komen alleen maar brokken van!

 • jfvanbruchem1

  ik zie hans al onkruid rooien

 • alco1

  Schoffelen noemen ze dat van Bruchem.

 • landboer

  Moet pa doen denk ik.

 • yongone

  een bio bedrijf erbij kopen ???
  heb je gelijk een A en B melkprijs

 • 344412

  LTO had in 2013 duidelijke visie, is alleen geen boer die zich daar door laat leiden.

 • landboer

  En ook LTO niet 344412!! Een visie over grondgebondenheid ,duurzaam, weidegang maatschappelijk verantwoord ondernemen, en al zulke mooie woorden meer , vervolgens worden de intensieve groeiers het meest gematst!(peildatum 1 okt, kringloopwijzer, bexvoordeel, fosfaatrechten, enz,) Links lullen en rechts vullen!

 • Attie

  Misschien wil Hans, zijn Amerikaanse "avontuur" opnieuw beleggen ??

 • haj146

  Agratax precies. Het is tegenwoordig net of de burger alles maar voor ons kan en mag beslissen. Gaan wij als boeren ook over de spoorwegen of iets dergelijks? Ieder z'n eigen ding, werkt t best

 • jremmers

  Dat plan B bestaat al lang, en een representatieve enquete van GRONDig en Milieudefensie onder ca. 2000 melkveehouders geeft aan dat 2/3 van de melkveehouders daar voor is:
  <>
  Het wordt tijd dat LTO en de vakbonden luisteren naar hun leden en een plan B maken en grondgebondenheid handen en voeten geven.

 • koestal

  Wat denk je van burgers met hun strak gemaaide voortuintjes waarin geen paardebloem of madeliefje mogen voorkomen,dat vinden burgers heel normaal. Ook hebben veel burgers een hekel aan spreeuwen en mussen onder de dakpannen en aan huiszwaluwen aan de voor of achtergevel ,het geeft zo,n rommel . Het moet allemaal netjes blijven . Laat die boer maar op de weidevogels passen,dat vinden ze wel belangrijk.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.