Boerenblog

9 reacties

‘Nu zitten we als boeren nog langer met Van Dam’

‘Van de overheid verwacht ik dat de kaders helder zijn. Dat schept rust.’ Maar door de mislukte kabinetsformatie zit de rundveehouderij ‘nóg langer’ met ‘brokkenpiloot’ Van Dam, schrijft columnist Cor Hoogeveen.

De eerste poging een kabinet te formeren na de verkiezingen van 15 maart is vastgelopen. De onderhandelaars zijn als vrienden uit elkaar gegaan met de boodschap: ‘Het lukt niet’. Het land blijft nog een tijdje met een demissionaire regering zitten. Voor ons als melkveehouders betekent dit dat wij voorlopig nog met brokkenpiloot Van Dam te maken hebben. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter inzake de reductieregeling en de volgende groepen potentieel benadeelde veehouders beginnen zich bij hem te melden.

De eerste poging een kabinet te formeren na de verkiezingen van 15 maart is vastgelopen. [...] Voor ons als melkveehouders betekent dit dat wij voorlopig nog met brokkenpiloot Van Dam te maken hebben.

Veel onzekerheid voor de melkveehouderij

Gelukkig leven we in een rechtsstaat, waarin de rechter in alle openheid besluiten van de overheid toetst. Daarnaast buigt de Eerste Kamer zich over het fosfaatrechtenstelsel met in het achterhoofd de uitspraak van de Haagse rechter van 4 mei dit jaar. Genoeg onzekerheid voor de korte termijn dus. De advocaten zien bergen werk en declaraties voor de bril.

Fosfaatsoap toont: super-vakmensen in onze sector

De andere kant van het verhaal is dat deze fosfaatsoap duidelijk maakt dat we echt súper-vakmensen in de sector hebben. Er loopt op onze bedrijven nu veel minder vee rond dan een paar maanden geleden en we zijn toch in staat de melkaanvoer mooi op peil te houden. Minder mee-eters en toch een flinke plas melk met daarbij de vriendelijke melkprijs van dit moment doet de rekening courant vrolijk ogen.

Hoe lang moeten rundveehouders nog opgescheept zitten met onzekerheid én met 'de brokkenpiloot' Martijn van Dam?, verzucht columnist Cor Hoogeveen. - Foto: Michel Zoeter
Hoe lang moeten rundveehouders nog opgescheept zitten met onzekerheid én met 'de brokkenpiloot' Martijn van Dam?, verzucht columnist Cor Hoogeveen. - Foto: Michel Zoeter

Door velen vurig gewenste grondgebondenheid

Voor de wat langere termijn zou het prettig zijn te weten welke ontwikkelingen van belang zijn voor de sector en in het bijzonder voor mijn eigen bedrijf. Gaat de door velen vurig gewenste grondgebondenheid eindelijk handen en voeten krijgen en wat is dan wijsheid: grond huren voor wellicht een korte periode of kopen voor de huidige forse hectareprijzen? Welke kansen of bedreigingen, net hoe je het wilt zien, komen er op ons af? Wat zijn de plannen met weidegang, biodiversiteit, broeikasgassen en meer van dit soort onderwerpen? Mogen we bemesten naar gelang de opbrengsten van de grond? Komt er een nieuwe derogatie? Allemaal vragen waar het antwoord morgen niet op hoeft te komen, echter helderheid naar de toekomst is best handig als ondernemer.

Wat zijn de plannen met weidegang, biodiversiteit, broeikasgassen [...]? Mogen we bemesten naar gelang de opbrengsten van de grond? Komt er een nieuwe derogatie?

‘Een staatssecretaris die er niet voor de boeren zit’

Gaat de overheid en dan in het bijzonder het nieuwe kabinet wel de kaders scheppen waarbinnen we acteren moeten of laten ze het geheel wederom op zijn beloop met alle gevolgen van dien? Gaat de landbouw weer een staatssecretaris krijgen die er niet voor de boeren zit, lees een andere agenda heeft? Of hebben we zicht op een betrouwbare partner met oog voor belangen en toekomst?

‘Hoeveel gaan de fosfaatrechten ons kosten?’

Boeiende tijden op dit moment met voor de ene collega een berg zorgen over reductie en investeringen die gedaan zijn en voor een ander de vraag ‘hoeveel gaan de komende rechten ons kosten?’.

‘We willen in Nederland veel koeien melken’

Feit blijft dat we in ons landje met zijn allen heel graag veel koeien willen melken en dat het politieke klimaat op dit moment zo is dat de ruimte daarvoor beperkend is. Van de overheid verwacht ik dat de kaders helder en duidelijk zijn, dit geeft rust.

Laatste reacties

 • Nick1983

  Ik zei het een paar weken geleden al: dat figuur kon wel eens langer moeten blijven zitten dan dat die zelf wil...

 • Peerke1

  Brokkenpiloten horen niet te vliegen. Veiligheid voor alles.

 • ENDE902

  Door het vastlopen van de formatie zitten we nog even met de heer Van Dam als staatssecretaris. Ik begrijp de negatieve reacties over deze man, maar we moeten niet vergeten, dat deze man met een voorgeschiedenis is opgescheept. Ten tweede wil ik nog wel even kwijt, dat we niet weten waar we mee opgescheept zouden worden als de formatie wel gelukt was. Naar buiten toe is de formatie mislukt op het dossier over het asielbeleid. Ik ga ervan uit, dat het aantal koeien in Nederland eveneens is besproken aan de formatietafel.

 • jfvanbruchem1

  volgens mij doet van Dam gewoon zijn taak [plicht],,
  met klachten moet je bij laarzen sturende LTOboeren zijn.

 • hspons

  reductieplan: grondgebonden is nu anders berekend: lekker een korting van 4%
  Kunnen we nog meer betalen. Wie verzint dit?

 • Trot

  Gewit wel wa gehet niet wage krijgt

 • cornelis 22

  We zitten niet alleen met van Dam maar ook nog met ene Cor.

 • koestal

  Veel boeren hebben weer VVD gestemd ,door de VVD worden ze weer opgezadeld met een linkse minister of staatssecretaris van Landbouw ,dan houdt de VVD zelf weer de handen schoon,let maar op.

 • koestal

  Het hek is van de dam,of net andersom !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.