Redactieblog

5 reacties

‘Koorddansen op fosfaatbeleid’

Een moeilijke week voor demissionair staatssecretaris Van Dam; hij mag de scherven van zijn mislukte fosfaatbeleid oprapen.

Maar hij moet die scherven ook weer aan elkaar lijmen voor een nieuw beleid, want anders komt de derogatie voor de komende jaren in gevaar.

Even een korte blik op heftig verdeelde veehouderij. Netwerk Grondig en de biologische veehouderij hebben een persoonlijke strijd tegen het beleid van Van Dam gewonnen. Voor de rechter kreeg een groep boeren gelijk. Zij vallen niet meer onder de korting. Dit betekent dat de overige boeren een hogere korting krijgen en het gelag moeten betalen. Daarvoor doet de introductie van het jongveegetal zijn intrede. Een onbegrijpelijk begrip.

Tweesporenbeleid Netwerk Grondig

Netwerk Grondig pakt het grondig aan. Het pleit nu voor een tweesporenbeleid. Een landbouwbeleid voor grondgebonden boeren en een beleid voor de intensief werkende boeren. Een echte tweespalt dus.

‘Netwerk Grondig pleit voor een landbouwbeleid voor grondgebonden boeren en een beleid voor de intensief werkende boeren’

En dan laat de voorzitter van FrieslandCampina, Frans Keurentjes, zich ook plotseling horen. Hij praat als een volleerd pluchezitter: “We moeten koel blijven met de finish in zicht.” Hij huppelt gemakkelijk over de problematiek van groepen boeren heen, die het mestoverschot niet hebben veroorzaakt en ziet enkel het ‘eigenbelang van de melkveehouderij als geheel’. Dat lijkt wel op een visie, maar is het niet.

Eigenbelang Friesland Campina

Of zou het eigenbelang van FrieslandCampina de grootste rol spelen? Die nodigde uit om veel te melken toen de quotering verdween. Zij zouden alle melk verwerken. Daarvoor heeft FrieslandCampina fors geïnvesteerd. Een daling van de totale melkaanvoer kunnen ze niet gebruiken. Dat proef ik in de woorden van Keurentjes. Als ik de ogen even dicht doe, zie ik de directeuren van FrieslandCampina dit roepen. Is het met voorzitter Keurentjes – met zijn goedbetaalde baan als voorzitter – zo dat ‘wiens brood men eet, wiens woord men spreekt’? Het zou me niet verbazen.

‘Speelt het eigenbelang van FrieslandCampina de grootste rol?’

Want Keurentjes doet zijn mond wel open, maar zegt niets. Hij accepteert dat er uitzonderingen zijn. Hij accepteert ook dat daardoor de andere boeren meer moeten inleveren. Voor hem is dit ook niet belangrijk. De melk blijft toch wel komen, wie de rekening ook betaalt. Hij schuift de verantwoordelijk helemaal richting overheid, ‘want die gaat over het plan’.

Koorddanser Van Dam

En die overheid is nu nog Van Dam. De staatssecretaris moet deze week koorddansen tussen alle belangen door. Dat zal hem zeker lukken, want hij heeft niets te verliezen, deze voor het praktijkexamen gezakte staatssecretaris. Dat hij ook nog moet onderhandelen over de derogatie in de toekomst, lijkt me een regelrechte ramp. Het zou mij niet verbazen dat we samen koersen richting het verlies aan derogatie. Hans en ik werken daarom al aan een plan B, voor als dat onverhoopt gaat gebeuren.

Laatste reacties

 • landboer

  Ben eigenlijk wel benieuwd naar plan B?

 • buitenok

  Plan B : weg met die derogatie en praten met bussel over meting grondwater . grondkwalitiet en bemesting. Gve / ha en de rest van de papier winkel overboord want daar komt straks toch geen boer en rechter meer uit. Succes .

 • alco1

  Eigenlijk wel frappant dat Keurentjes ijvert voor behoud omdat hij bang is dat anders productie weg valt.
  En andere pleidooi bezorgers van derogatie willen fosfaatrechten nemen, omdat anders de kans bestaat dat er anders teveel melk komt en er vergif op willen innemen dat er daarom iets anders voor in de plaats komt. Raar. Goed voorbeeld van je eigen paadje schoon vegen.

 • landboer

  buitenok :praten met Brussel IS derogatie ,maar wat jij als een oplossing ziet kan een individuele boer niet bewerkstelligen ,zelfs een vergaderboer niet, dat is sectorpolitiek ,daarom was ik benieuwd naar plan B van vergaderboer,

 • Attie

  Als je grond akkerbouw geschikt is, zou je samen met een akkerbouwer, een soort plan B kunnen maken.
  Maar als grasboer heb je daar niks aan, juist die hebben derogatie hard nodig.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.