Redactieblog

4 reacties

‘Boeren zijn geen praters, stagiairs evenmin’

Het is vast spannend. Eerstejaars die een stageadres moeten regelen. Is dat een kwestie van gewoon prikken uit de lijst met erkende leerbedrijven, of doen ze achtergrondonderzoek?

We zijn benaderd voor een stage en het is via via gegaan. Dat lijkt voor beide partijen iets veiliger. Als student weet je enigszins met wie je te maken krijgt en als begeleider weet je uit welk nest de leerling komt.

Toch kan het dan nog mislukken. Zo was er de stagiair die na een week plots meldde dat hij thuis moest gaan werken. Die mededeling kwam echt uit de lucht vallen. Je krabt je dan wel even achter je oren. “Wist hij dat gisteren nog niet?” We waren er ook niet heel rouwig om, want het kostte hem minstens een kwartier om zijn overall aan te trekken.

Stadsjongen

Een tijd later kwam er een jongen van ver die op de eerste stagedag zijn gezicht pas liet zien om 5 uur ’s middags. Hij had ’s ochtends een geldig excuus, maar had de hele middag vrij genomen. Twee dagen later was hij ineens weg na het melken, terwijl ik speciaal voor hem op die dag met de jongveespecialist had afgesproken. Eind van de middag was hij er plotseling weer. En nog een dag later kreeg ik een appje. Het was hem na ‘een week’ stagelopen helder geworden dat zijn hart toch niet bij de melkveehouderij lag. Daar waren wij ook al achter. Deze stadsjongen had niet eens afscheid genomen. Verkeerde keuzes maken we allemaal, maar ik had het prettig gevonden als we er even aan de keukentafel over hadden kunnen praten.

Zwak voor nuchtere Friesen

Natuurlijk zijn er ook fantastische ervaringen. Een tijd geleden hebben we de meest gelukkige gok ooit genomen met een geweldige stagiair die thuis geen boerderij heeft. We hadden elkaar nooit ontmoet voor zijn eerste stagedag, maar het was een supergeslaagde tijd. Een gezellige, pure Fries die altijd welkom is!

Volgend jaar komt er een bloedmooi meisje uit de buurt één dag in de week bij ons. Ik kijk ernaar uit, want een meisje geeft een andere dynamiek in ons mannenhuishouden. En binnenkort krijgen we weer een Friese jongen voor een blokstage. Hij is de zoon van twee bevriende dierenartsen en ik heb toch al een zwak voor nuchtere Friezen ... We hebben er zin in!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zijn die friese jongens niet mooi? En dat mooie meisje niet nuchter?

 • koestal

  De eerste stagiaires waren zeker studenten die veel spijbelden,dat gedrag houden ze

 • Joerissen

  Onderschat de Limburgers niet!

 • Mfb

  Hier dezelfde ervaringen!
  En die opmerking van Joerissen zegt al genoeg, ze hebben het zelf niet eens door :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.