Commentaar

27 reacties

‘Vals sentiment over biokoeien’

Biologische boeren en houders van zeldzame rundveerassen hebben met succes de weg naar de media gevonden om hun onvrede te uiten over het fosfaatbeleid.

De boodschap gaat er bij de doorgaans niet al te goed ingevoerde redacties van publieksmedia goed in: deze sympathieke boeren delven het onderspit tegen de grote, boze, intensieve, ‘industriële’ melkveehouderij .

Wakker Dier, altijd op het vinkentouw om de veehouderij een hak te zetten, gooide er ook nog een paginagrote ‘rouwadvertentie’ tegenaan. De beproefde publicitaire truc die ze toepassen is: focus op het slachtoffer, maak het probleem zo persoonlijk mogelijk. Zoom in op de boer, of beter nog: op de koe of het kalfje dat wreed geslacht gaat worden. Dus worden ‘Rikkie 65’ en ‘Neeltje 17’ letterlijk geslachtofferd.

Het zijn krokodillentranen en vals sentiment.

 1. Alle koeien eindigen bij de slager.
 2. Er is geen verschil in dierenleed tussen de gangbare 154.000 en de 6.000 biokoeien die vanwege het fosfaatplan worden geslacht.
 3. Het fosfaatplan treft alle bedrijven die gegroeid zijn.
 4. Ook al hebben biobedrijven zelf geen mestoverschot, ze dragen wel bij aan de fosfaatproductie. Net zo goed als extensieve gangbare veehouders.
 5. Zeldzame huisdierrassen leggen het al sinds jaar en dag af tegen dieren die wél mee konden in wat meestal gezien wordt als vooruitgang: hogere productie per dier. Het fosfaatplan is daar niet dé oorzaak van.

Ieder individueel slachtoffer heeft in zoverre gelijk dat het pijnlijk is als je vee moet inleveren. Maar bij de huidige regeling is alles geprobeerd om de scherpe kantjes eraf te halen. De fosfaattrein rijdt en moet nu door.

Laatste reacties

 • boerrick

  reacties in het ''condoleance'' register die niet voldoen aan, ahhh wat zielig. Die worden meteen verwijderd. Beetje jammer van WD

 • pinkeltje

  Voor de mensen die tegen het slachten van dieren zijn: zou een dier dat een natuurlijke dood sterft comfortabeler aan zijn einde komen dan in het slachthuis?

 • Firma Vellenga

  Zag de bio mevrouw vanmorgen (uitzending van gisteravond) in hart van nederland. Ik heb een reactie gestuurd dat er een hele andere kant aan dit verhaal zit. Deze Bio mevrouw wist waar ze aan toe was en heeft mooi geprofiteerd van de extra melkopbrengst. Dat ze alle koeien ook nog even drachtig naar de slacht moet brengen is pas dieren mishandeling. Ze had zich ook gewoon aan de regels "moeten" houden en nu niet zo sneu zitten doen.

 • Klaasvaak

  Kijk, goed weerwoord op ziekelijke actief die alleen maar tweespalt teweeg brengt.

 • driepint

  In het hele artikel komt nergens het woord derogatie voor. Het was pas volledig als benoemd zou worden dat derogatie niet aangevraagd mag worden door de biosector.

 • cornelis 22

  Het is intussen wel zo dat hij die geen gebruik maakt van derogatie toch moet bloeden voor behoud derogatie en dat is glashelder en volgens mij ook onterecht.

 • geen boer

  "Bio" is de sticker van een bepaald (inefficiënter dus duurder) productieproces waar een bepaalde klantenkring extra voor wil betalen.
  Voor wetgeving is het nooit relevant of een bepaald bedrijf nu wel of niet produceert volgens een vrijwillig certificeringssysteem.

 • Zuperboer

  @Firma Vellenga; Ik begrijp niet dat er in ons geciviliseerde land 'heren/dames' melkveehouders zijn die het durven om drachtige of vermeend drachtige dieren aan te bieden ter slacht. Wat biologos betreft: elke koe die ademhaalt, eet, drinkt en zich voortbeweegt op zijn/haar benen is voor mij een levend dus biologisch dier. Elke veehouder die na 2 juli 2015 heeft uitgebreid heeft zijn/haar eigen plan getrokken en dient nu in het sectorbelang te handelen en/of zich aan de wet te houden.

 • driepint

  @zuperboer
  er is helemaal geen sectorbelang. er is een financieel belang bij de stakeholders. Denk je dat de melkveehouderij verdwijnt als er geen derogatie komt? Natuurlijk niet. de melkveehouderij blijft over, alleen niet met de poppetjes waar LTO en RABO het meeste belang bij hebben. Degenen die grondgebonden zijn cq biologisch zijn zullen in hun exploitatie niets merken van het verdwijnen van derogatie.

 • ENDE902

  Indien de bioboeren onrecht wordt aangedaan, is dit hetzelfde onrecht dat gangbare boeren wordt aangedaan door verwerkte mest niet in mindering te brengen op het fosfaatplafond.

 • Mfb

  Dus voor elke extra zogenaamde bio koe die erbij is gekomen (want als je niet gegroeit bent hoef je nu niet weer te krimpen) moet dan wel een extra "gangbare" koe worden geruimd. Die koe kan er ook niets aan doen dat hij gangbaar of biologisch is toch?
  Iedere boer, biologisch of gangbaar, wist dat de grens 1-7-2015 was. Krokodillentranen dus van de biologische sector.

 • boerke brabant

  de grote groeiers roepen zelf dat ze niets hebben gedaan wat niet mocht, nu zijn er andere groepen die ook opkomen voor hun belangen en dan is het ineens misplaatst ? of zelfs "vals" ! Nogal een zware beschuldiging
  (en nee, ik ben geen bioboer)

 • Zuperboer

  @driepint: Dan zijn we uitgeluld in Nl. Succes ermee, doe jij de lamp straks uit.

 • wmeulemanjr1

  Waarom ben je ineens helemaal vals als je meent dat je voor anderen op moet draaien, kortgezegd, indien de groeier niet zo extreem hadden gegroeid dan hoefde er niet voor opgedraaid te worden? en kon iedereen ineens wel zijn latente ruimte benutten net als in de rest Europa
  Als je ergens niet mee eens bent mag je dat in een vrij land gerust laten weten, of heerst in Nederland ook al een akelig regime?

 • driepint

  @zuperboer
  laat je niet bang maken joh

 • erardus1

  Derogatie is in ieders belang ook degene die er geen gebruik van maakt. Hoe ziet de agrarische sector er uit met een over capaciteit van 30% van toeleverende en verwerkende bedrijven??? Nogmaals waardeer elkaars kwaliteiten en benut deze. Met mooie producten in verschillende markten! Alle groepen zijn gegroeid en niemand is beter dan de rest. Behalve ik natuurlijk want zoals ik produceer is de beste manier, daarom moet de rest in leveren voor mij!

 • alco1

  @erardus. Wat is het belang bij derogatie als je er geen gebruik van maakt?

 • erardus1

  Ook jij bent onderdeel van de Nederlandse landbouwsector niets staat op zichzelf. Ook zonder derogatie geen onbeperkte fosfaat productie!

 • alco1

  Legt dat nog eens duidelijker uit.
  Er is door van Dam gezegd dat er geen rechten komen als derogatie niet doorgaat.
  Als dus iemand ruimte heeft op eigen grond om uit te breiden, is dit voor deze boer allemaal te realiseren zonder rechten te behoeven te kopen.

 • kleine boer

  Precies alco1 niet zelf de koeien mogen houden maar wel de mest van de buurman laten brengen krommer kan niet.

 • frl

  Ik zou het vertikken om nu nog mest aan te voeren op je latente ruimte.

 • kleine boer

  frl ik voer zoals vaak geschreven varkensmest aan in nazomer koeien vreten het gras dan weer of het een gemaaid perceel is. En het groeit er zo lekker van.

 • Attie

  frl, zou het toch maar doen mooi extraatje van mest, en veel gras.

 • leo,s vriend

  @driepint, Degenen die grondgebonden zijn cq biologisch zijn zullen in hun exploitatie niets merken van het verdwijnen van derogatie.

  Geloof je het zelf ?
  Ruim 10% van de biologische boeren is niet grondgebonden, en vele duizenden gangbare veehouders zijn wel grondgebonden, maar produceren meer dan die 170 kg N /ha, deze zullen dus ook ALLEMAAL moeten krimpen tot 170 kg N/ha.
  Dat noem jij niets van merken ?

 • Soms

  Op punt 4 slaat Oppewaal de plank echt flink mis. Je wordt in het verkeer toch ook niet bekeurd omdat iemand anders te hard rijdt? Dus bio en extensief (die geen derogatie behoeven) ook niet lastig vallen met de groeigrollen van intensief.

 • info313

  Alle biologische boeren zijn grondgebonden! Want de biologische boeren die volgens de rekenregels van Van Dam niet grondgebonden zijn, hebben een (verplichte) samenwerking met biologische telers. Dat zijn de wettelijke regels voor grondgebondenheid van biologische bedrijven. En anders dan bij gangbare mest, is er een grote behoefte aan biologische rundveemest op biologische teeltbedrijven. Er mag immers geen kunstmest gebruikt worden.
  Waarom dan toch om de gangbare derogatie te redden, die paar biobedrijven pakken die al gekozen hebben voor lage bemesting en lagere productie, met meer kosten? Het gaat om slechts 0,2 miljoen kilo fosfaat, dat valt ongeveer binnen de meetfout. Bio gunt gangbaar zijn derogatie. Maar als het op deze manier moet, dan ga je hopen je dat de derogatie snel wordt ingetrokken.

 • kleine boer

  info313 er zijn ook genoeg gangbare die al gewent zijn zonder derogatie en zelf ruim hun mest kwijt kunnen en nu koeien ruimen en mest van de koeien van de buurman aanvoeren is dat niet krom dan ? Biologisch is een keuze net als gangbaar net als intensief of extensief ieder is er vrij in. De biologische die niet gegroeid is hoeft nu geen koeien te ruimen een gangbare ook niet.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.