Redactieblog

‘Robot werkt prima’

Robotmelken heeft zich als concept bewezen. Waar ligt het dan aan als boeren met het systeem stoppen?

In de 25 jaar dat robotmelken bestaat heeft het concept zich bewezen. Waarschijnlijk wordt eind dit jaar de grens doorbroken dat meer dan 4.000 bedrijven automatisch melken. De leveranciers zijn bijna op een hand te tellen. Ze geven aan dat de automatisch systemen die nu geleverd worden stuk voor stuk goed werken. Het verschil zit in concept (een box en multibox) en in details in de uitvoering, zoals kwartiermelken, reinigen en voorbehandelen met borstels of de beker, en uitvoering van de aansluitarm.

Op jaarbasis stoppen naar schatting rond 20 bedrijven met robotmelken. Deels omdat ze stoppen met het bedrijf of omdat er een andere strategie op het bedrijf wordt gevolgd waarbij conventioneel melken mogelijk beter past. Ook zijn er stoppers die niet met het systeem overweg kunnen. Ze kunnen de koeien gewoonweg niet loslaten. En dat is wel een voorwaarde wil je automatisch melken laten slagen.

De bedrijven die stoppen met robotmelken omdat de robot niet goed functioneert, zouden eens goed in de spiegel moeten kijken. Is het werkelijk zo dat de machine niet deugde, of speelt management een rol? Tenzij er echt een maandagmorgenmodelletje is geleverd, is de meest voor de hand liggende verklaring van een mislukt avontuur met robotmelken dat de veehouder eenvoudigweg niet bij het systeem past, of zich niet zo heeft kunnen aanpassen dat het wel lukt. Want melken met een melkrobot is niet het vervangen van de aansluithandeling van mens door machine. Automatisch melken is een concept waar je je aan moet overgeven.

Is het werkelijk zo dat de machine niet deugde, of speelt management een rol?

Heb je dan gefaald als robotmelken niet slaagt? Nee, de veehouders blijken prima boeren, die eenvoudigweg met conventioneel melken veel meer grip op het functioneren van de koeien hebben dan in een automatisch systeem. Maar om het niet slagen dan maar op de werking van de machine te gooien is te kort door de bocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.