Commentaar

7 reacties

‘Papier is geduldig bij voerspoor en fosfaatreductie’

Het voerspoor landt op het bordje van de melkveehouders. Resultaat gegarandeerd, in ieder geval op papier.

Het voerspoor moet in 2017 1,7 miljoen kilo fosfaat opleveren in de strijd om de derogatie te behouden. Iedereen ging ervan uit dat dit voerspoor voorwaarden zou stellen aan de mengvoerleveranciers. Toch draait het uit op eisen aan en kosten voor de melkveehouders. Aanpassing van het Besluit Diervoeders is namelijk simpeler dan het optuigen van een AMvB om de voerleveranciers in toom te houden.

‘Voerspoor op deze wijze gaat geheid knelgevallen geven’

Deze uitvoering van het voerspoor gaat geheid nieuwe knelgevallen opleveren, en ook creatieve oplossingen. Want het is wederom een regeling voor melkvee, terwijl veel bedrijven meer dan alleen melkvee houden. Het houden van stieren als neventak wordt in ieder geval weer een stuk interessanter. Ze hebben hetzelfde verteringsstelsel als het vrouwelijke vee, maar vallen niet onder de eisen van het fosfaatreductieplan.

Nevedi en LTO verstrekken geen concrete cijfers

Het ministerie zal de regeling terugtrekken als de sector in het eerste kwartaal 340.000 kilo fosfaat gereduceerd heeft. Nevedi en LTO bezweren dat dit het geval is. Maar concrete cijfers verstrekken ze niet. Als die cijfers uiteindelijk tegenvallen, of niet op tijd beschikbaar zijn, start de regeling per 15 mei. Dan mag een melkveehouder tussen 15 mei en 1 januari 2018 gemiddeld maximaal 4,3 gram fosfor per kilo mengvoer voeren bij een maximale fosfor-eiwitverhouding van 2,2. Wie daar niet mee uit de voeten kan, moet aantonen via de KringloopWijzer dat zijn rantsoen heel 2017 gemiddeld minder dan 3,5 gram fosfor per kilo droge stof bevat.

Bijzonder dat wetgever uitwijkt naar KringloopWijzer

Dat de wetgever ineens uitwijkt naar de – private – KringloopWijzer (KLW) is bijzonder. Een woordvoerder van het ministerie stelt immers: “De commissie van Deskundigen Meststoffenwet toetst momenteel de wetenschappelijke validatie van de rekenregels van de KLW. Een goede borging van de KLW is een belangrijke voorwaarde en dat vraagt nog het nodige werk.” In normaal Nederlands: we hebben bedenkingen bij de rekenregels in de KringloopWijzer en hij is nog allerminst waterdicht. Papier is geduldig. Zeker als je ergens naar toe wilt rekenen. Die 1,7 miljoen kilo fosfaatreductie komt er dus zeker wel.

Laatste reacties

 • info519

  mooi dat wetgever KLW erkent kunnen we volgende jaar die gebruiken bij fosfaatproduktie en met minder rechten toe

 • landboer

  Raap is geen mengvoer.

 • Piet Piraat

  Iedereen zoekt weer een uitweg, om nergens aan te hoeven voldoen. Maar aan het eind is de hele sector de sjaak.

 • oorspronkelijk

  klant is koning
  wij wisten het niet
  melkveefosfaatreferentie voor velen alsnog uitbreiden.
  meer mest verwerken
  samenleving sceptisch t.o.v. bouw grotere stallen en mest verwerking
  dominantie--dril cultuur
  MELK MOET wij willen produceren 2012
  voor de markt produceren
  dus meer melk voor minder geld
  milieu natuur aspecten totale ontkenning
  als het op papier maar klopt
  sorry mijn omgeving vindt mij geen saaie man
  ondanks sociaal wenselijk gedrag

 • ruurlo

  dat word dus fosfaat bolussen voeren, pff

 • ...............

  Die tellen iet mee, scheelt alweer

 • Genie

  Hoofdletters, punten en een komma hier en daar. Dat leest een stuk makkelijker info.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.