Redactieblog

23 reacties

‘Kaas maken is een vak dat Campina niet verstaat’

We zijn het roerend eens, Hanna, Hans en ik. Kaas maken en verkopen is een vak en dat verstaat FrieslandCampina kennelijk niet. De kaasdivisie lijdt al jaren verlies en ze kunnen het tij niet keren.

“Ze hebben het niet in de vingers”, zegt Hanna resoluut. ”Alleen maar kosten besparen, maar geen nieuwe kaassoorten. Allemaal bulk en weinig specialiteiten. Dat levert te weinig op.”

“Het verhaal dat ze te groot zijn voor specialiteiten gaat ook niet meer op”, vult Hans aan. ”Cono draait als een tierelier, heeft de hoogste melkprijs van Nederland, samen met Rouveen. En dan maakt Royal A-ware nu bekend dat het op zoek is naar 100 miljoen kilo extra melk. Omdat hun vraag naar premiumkazen stijgt. Daarvoor gaan de specialiteitenlijn in zijn fabriek in Heerenveen met een investering van tientallen miljoenen uitbreiden. Hoezo geen ruimte voor meer kaas met een hogere toegevoegde waarde?”

Bulkkaas en -poeder

Ik heb weinig verweer. Bij Coberco werd bij de fusie met Friesland gezegd dat meer macht in de kaassector zou leiden tot een hogere melkprijs. Er kwam niets van terecht. De melkprijs komt vooral uit de prestaties van voorheen Friesland in het Verre Oosten. Daar moeten wij als oud-Coberco-leden altijd nog dankbaar voor zijn.

Merkwaardig dat een grote coöperatie als FrieslandCampina niet verder komt dan het verwerken van onze melk tot bulkkaas en -poeder. Anderen vullen de gaten die zij laten liggen. Is het een kwestie van mislukt beleid? Het moet haast wel. Als A-ware in zijn korte bestaan al een tekort aan premiumproducten heeft, dan moeten de kaasmensen van FrieslandCampina zich diep schamen.

‘A-ware betaalt magere melkprijs’

“Ik ben benieuwd of A-ware erin slaagt die 100 miljoen kilo extra melk te krijgen”, zegt Hanna. ”Ze betalen een magere melkprijs en dan is het voor geen enkele boer, buiten DOC om, aantrekkelijk om van afnemer te wisselen. DOC-leden willen wel, maar die zijn met handen en voeten gebonden aan hun coöperatie.”

“Misschien tovert A-ware wel een hogere melkprijs uit de hoge hoed”, zegt Hans optimistisch. “Dat is de enige weg om meer melk te krijgen.”

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Zit in dit stukje niet en de vraag en ook het antwoord verscholen? U schrijft dat FC geen winst uit de kaasdivisie kan behalen (bij de gemiddelde NW-Eur. melkprijs). Maar u schrijft tevens dat A-ware een magere melkprijs uitbetaald, nl Doc+ en dat is een lage NW Eur. melkprijs. Doet FC het dan slecht of is in NW Europa aan de kaas slechts weinig marge te behalen?

 • Trot

  dan toch maar een fusie dan was de ene hand de andere ,wel melk en geen melk maakt wel kaas met misschien wel een eerlijk melk prijs plusje

 • Bennie Stevelink

  De winst op de kaas wordt bij FC uitgerekend op basis van de garantieprijs. Als de winst nu eens uitgerekend zou worden op basis van de A-ware melkprijs hoe hoog zou de winst dan zijn?
  Daarnaast, hoe weet Vergaderboer dat er bij FC geen groei zit in de specialiteitenkaas? Als A-ware extra afzet heeft in specialiteiten moet er extra melk komen wat in de hele melkveesector opvalt. Als FC extra afzet heeft in specialiteiten wordt er van de ene kaassoort geschoven naar een andere kaassoort wat niemand opvalt.

 • Bennie Stevelink

  Nog iets: A-ware heeft 100 miljoen liter extra nodig.
  FC had vorig jaar door groei van de veestapel een extra aanbod van meer dan 1 miljard liter.

  A-ware zoekt eerst een markt en koopt dan precies de melk in die ze voor die markt nodig hebben.
  FC is als coöperatie aanbod gedreven: boeren produceren melk zoveel ze willen en FC moet maar zien daar afzet voor te vinden. Het is onvermijdelijk dat je niet voor alle, willekeurig aangeboden melk een toegevoegde waarde afzet zult vinden.

 • landboer

  Waarom zijn(waren) ze dan zo stom bij FC om te roepen kom maar op met je melk Bennie?
  Dat doet Cono niet noch Rouveen noch A ware... Eerst de markt en dan de melk!
  Bulkkaas produceren op garantieprijs lukt(e) idd niet.

 • Het wordt tijd dat FC haar schaalvoordelen verzilverd.
  Ze moet uit ivoren toren komen en gewoon keihard aan de bak

 • WGeverink

  Ik had nooit verwacht dat juist jij een pleidooi zou houden voor marktgericht produceren @ bennie 11.30. Sieta en jij zijn uiteindelijk toch niet zo verschillend...

 • Bennie Stevelink

  @Geverink, Sieta wil een beschermde markt. Dat is wat anders dan marktgericht produceren.

 • WGeverink

  Oh, dus met het afstemmen van de productie op de vraag bescherm je niet de markt... Het lijkt er op dat de verwerkers tegenwoordig de productie reguleren oftewel de markt beschermen. De productie van melk ligt binnenkort overal gewoon weer helemaal strak aan banden terwijl de Europese melkveehouders wel hun quotumkapitaal kwijt zijn... Ik hoorde laatst dat boeren hier in Canada melk quotum bijgekregen hebben omdat er meer vraag is op de markt. Hier in Canada wordt de binnenlandse markt beschermt van import maar ook van melkprijs vernietigende overproductie.

 • kleine boer

  bennie wat is het verschil dan ?

 • @ Bennie;. Als de winst nu eens uitgerekend zou worden op basis van de A-ware melkprijs hoe hoog zou de winst dan zijn?' FC is een cooperatie, deze vergelijking is daarom al helemaal fout.

 • Bennie Stevelink

  Sieta wil marktbescherming zodat de bulk op een hoger prijsniveau gebracht kan worden.
  Marktgericht produceren houdt in dat je onderscheidende producten maakt voor specifieke doelgroepen.

  @Geverink, heb je wel eens nagedacht welke consequenties het zou hebben als we het Canadese systeem in Europa gaan toepassen?

 • Bennie Stevelink

  @10:47, wat is daar fout aan?

 • hansvanbergen

  Wat een flauwekul Bennie. Pure nonsens. Dit artikel gaat erover dat Campina goedkope bulk kaas maakt en geen of te weinig kaas met toegevoegde waarde. Campina en en daarvoor ook Coberco en FCDCC wouden ook al duurdere kaas 30 jaar geleden maar daarvan is tot op heden bitter weinig van terecht gekomen. Of jij moet hier even cijfers laten zien die anders uitwijzen. Ondertussen is ook Delta milk gestart en ook zij maken hoogwaardige kaas en betalen ook hoogwaardig uit. Eigenlijk maakt iedereen goede kaas behalve Campina niet en DOC niet. En dat is de schuld van leden zoals jij die te weinig kennis van kaas hebben en er niet genoeg bovenop zitten!

 • Farmer4life2

  Feit blijft dat RFC op meerdere fronten beter kan draaien en vooral beter kan uitbetalen.

 • hansvanbergen

  1. Wat heeft dat met Campina Kaas te maken

  2. Beter uitbetalen dan wie? Cono, Rouveen betalen sowiezo al vele jaren een hogere prijs en daarnaast zijn er nog diverse andere partijen die het beter danwel hetzelfde betalen

 • kleine boer

  ja hans iedereen gelijk naar cono of rouveen hoe zal het er dan uitzien denk je ? Beste stuurlui staan aan wal en roepen vaak het hardst.... Altijd da gezeur over die laatste cent als je daar wakker van licht heb je slechte nachtrust wees blij dat melk gewoon opgehaald word en niet doorgedraaid of als akkerbouw gewassen bij slechte prijs onverkoopbaar en weer terug op het land kunt rijden....

 • koestal

  Kaas goed verkopen is ook een probleem bij RFC

 • Attie

  Precies kleine boer, het wordt er toch niet anders van, kan je maar beter druk wezen met kritieke (kostprijs), veel leuker en brengt meer op!

 • Farmer4life2

  RFC doet onze differentiatie.... als je kijkt naar de kosten structuur o.a. CAO en campagnes dan kun je beter bij RFC in dienst dan melk leveren
  Akkerbouwers hebben hun eigen differentiatie.

 • koestal

  Jan Anker kan goed kaas verkopen

 • cornelis 22

  op onderdelen gaat het wel heel erg goed. op de noord-hollandse kaas worden heel goede marges gemaakt en alles wordt verkocht zonder noemenswaardige marketinginspanningen, als ik dat vergelijk met Milner wat daar voor gedaan moet worden om nog iets te verkopen. Ergens begrijp ik het wel dat ze voor Milner zulke inspanningen moeten doen ,persoonlijk vind ik hem niet te (vr) eten.

 • koestal

  verkopen moet beter,dat moet toch lukken

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.