Redactieblog

2 reacties

‘Ik zei nog zó: Géén bommetje!’

Onze koeien staan nu een paar weken buiten en het wordt tijd dat ze ook naar de achterste percelen achter de boerderij gaan. Dat betekent een eind lopen en over de brug van de brede wetering, naar een stuk land waar veel sloten zijn.

Het is onmogelijk die sloten allemaal af te zetten met schrikdraad. Als we de koeien met 4 man sterk proberen over het kavelpad naar achteren te laten lopen, gaat het toch mis. Ze willen meteen de wei in.

Eerste club koeien draait halverwege om

Er ontstaat een chaos als de eerste club dames besluit om halverwege om te draaien. Ze breken door het draad heen en staan weer in hun oude vertrouwde wei. Tevreden kijken ze ons aan.

Maar we geven niet op en poging 2 is succesvoller. Ik loop met de eerste 50 koeien mee en vertel hun iedere minuut dat ze nog even door moeten lopen. Het zicht op hun vriendinnen maakt dat de andere koeien ook wel door willen lopen. Als ze allemaal gearriveerd zijn, gaat het draad dicht en blijven we nog even kijken hoe het gaat.

Koeien met verreiker uit sloot vissen

De sloot is erg interessant. Voorlopig alleen om uit te drinken, maar we kunnen wel voorspellen dat het daarbij niet blijft. Een paar uur later moet Wijnand al met de verreiker naar achteren om een paar enthousiastelingen uit het water te vissen. De volgende dag willen ze niet weer naar achteren. Maar we moeten nu even volhouden, anders wordt het alleen maar moeilijker.

Water en modder, een onweerstaanbare combinatie voor de koeien. - Foto: Claudia de Wit
Water en modder, een onweerstaanbare combinatie voor de koeien. - Foto: Claudia de Wit

Pool party

Uiteindelijk lukt het niet anders dan ze door het eerste land heen naar achteren te sturen en dan over de oude dam. En weer heeft de sloot een enorme aantrekkingskracht. Het is net een stel pubers dat elkaar duwtjes geeft. En na de fikse regen van afgelopen nacht is het knap modderig. Het kost dus erg weinig moeite om er een pool party van te maken. ’s Middags tellen we bijna 2 zwemmers. Het kost heel wat tijd om ze allemaal weer op de kant te krijgen en we gaan gauw melken.

’s Middags tellen we bijna 2 zwemmers. Het kost heel wat tijd om ze allemaal weer op de kant te krijgen en we gaan gauw melken.

Favoriete koe heeft flink stuk gezwommen

Bij het laatste rondje ziet Wijnand dat hij één koe ontbreekt. En ja hoor, wie komt daar heel erg in de verte aanlopen? Mijn lievelingskoe. Dat rood-geboren-zwart-gegroeide beestje met een beetje MRIJ-bloed. Die heeft nu wel haar zwemdiploma gehaald. Ze moet helemaal naar de andere kant zijn gezwommen want alleen daar kan ze er zelf uit. En ik durf te gokken dat ze niet nog eens gaat poedelen. Nu de rest nog.

De sloot oefent een grote aantrekkingskracht uit op de koeien. - Foto: Claudia de Wit
De sloot oefent een grote aantrekkingskracht uit op de koeien. - Foto: Claudia de Wit

Laatste reacties

  • Attie

    Misschien toch maar een schrikdraadje, krijg je ook niet van die ingetrapte slootkanten.

  • Nick1983

    Wij hebben niet anders als zulke land. De kanten moeten "ingetrapt" worden. Daar krijg je stevige wallen van, waar de koeien gewoon kunnen staan om te drinken. Hier nog geen 1 in de sloot gezeten. Ondanks dat ze vorig jaar ook binnen gezeten hebben.

    Jongvee gaat hier wel altijd naar buiten. Dat moet ook, want van jongvee binnen houden krijg je alle ellende van.

    En nog iets: hoe schoon je de sloten in het najaar? Dat kun je het best met een kraan doen. Gewoon "ouderwets" bak voor bak eruit halen. Niet met een frees. Daarmee spoel je alles los en word alles tot pap geslagen. Geeft een mooi resultaat, en wellicht wat goedkoper. Maar je word beloont met de ene na de andere koe in de sloot.

Of registreer je om te kunnen reageren.