Boerenblog

4 reacties

‘Te goed van vertrouwen bij verhuizing’

Juristen die niet doen waarvoor ze dik betaald worden en verzekeraars die niks dekken. Je maakt van alles mee als Nederlandse boer in Duitsland.

Vol goede moed verhuisden we naar Duitsland. Voor ons een sprong in het diepe, dat zeker. Met open armen werden we ontvangen door de verkoper, tevens Ortsburgemeister (burgemeester in een kleine plaats), van ons iets meer dan 100 inwoners tellende dorpje.

De bank die ons een hypotheek zou verlenen, stelde als voorwaarde dat wij al onze verzekeringen zouden afsluiten bij de bij de bank aangesloten verzekeringsmaatschappij. De verzekeringen zoals die voor rechtsbijstand, auto en trekker konden we niet eerder afsluiten dan wanneer we in Duitsland woonden en waren ingeschreven. Dat kon niet vanuit het buitenland. De bank beloofde een contactpersoon te sturen zodra we verhuisd waren.

Geen juridische ondersteuning

Wat we niet wisten – en waar we helaas niet op zijn gewezen, ook niet door de Duitse jurist die we in de arm hadden genomen om te controleren of alles in orde was – is dat de verzekering je niet juridisch ondersteunt bij verborgen gebreken, als je de rechtsbijstandverzekeringsovereenkomst op of na de dag van de overdracht bij de notaris ondertekent. Die voorwaarde staat in het zelfs voor Duitsers moeilijk begrijpbare ambtelijke Duits bij de ‘kleine lettertjes’ vermeld.

En dát hebben we geweten. Die voorwaarde geldt namelijk ook als de werkelijke overdracht op een latere datum dan de aktedatum plaatsvindt, zoals bij ons het geval was. Daarnaast word in Duitsland de koper pas eigenaar, zodra de overdracht in het Grundbuch (het kadaster) is ingeschreven. Dat duurt een paar maanden.

‘Ik heb dat advocatenkantoor telkens weer geschreven, gebeld en gemaild, maar keer op keer kreeg ik nul op rekest’

Door tijdsgebrek zijn wij er vanuit gegaan dat de jurist alles had geregeld. We betaalden hem er ook voor. Later sla je jezelf voor je kop als je erachter komt dat er bijvoorbeeld geen bouwtechnisch onderzoek was gedaan. Stom? Jazeker! Maar dan is het te laat.

Ik heb dat advocatenkantoor telkens weer geschreven, gebeld en gemaild, maar keer op keer kreeg ik nul op rekest. We zouden worden teruggebeld, we moesten ons geen zorgen maken, et cetera. En dan hoor je niets meer. Maanden later kreeg ik na alweer een telefoontje te horen dat die jurist tijdens zijn vakantie plots was overleden. Einde verhaal.

Verborgen gebreken

Het begon eigenlijk met de maaier die wij van de verkoper hadden overgenomen. Zoals de rest zat de maaier goed in de verf en zag er werkelijk perfect uit, als nieuw. Maar het bleek dat er meer mee aan de hand was. Henk kwam de eerste keer dat hij ermee werkte niet terug van het maaien en ik ben hem ’s nachts om drie uur gaan zoeken, ongerust als ik was. Ik vond hem in een van de weilanden in het bos met een brandende maaier.

De volgende dag heb ik de vorige eigenaren gebeld met de vraag wat er aan de maaier scheelde. De verontwaardiging was groot; hoe ik het brutale lef had om zoiets te vragen, Henk zal er wel ruig mee om zijn gegaan, er mankeerde niets aan die maaier. Dus wel. Een tijd later hoorden we tijdens een feestje dat de vorige eigenaar ermee tegen een kei was gereden. De as werd weer rechtgebogen, een likje verf erover en de maaier was als nieuw, was het verhaal.

‘Alle muren en plafonds waren ‘Duits’ verstopt’

We kwamen er pas echt goed achter dat de rechtsbijstandverzekering niets wil doen bij verborgen gebreken, toen het plafond van wat eigenlijk de slaapkamer van ons zoontje zou zijn instortte door boktor en houtworm. Niet alleen in ons huis waren alle muren en plafonds ‘Duits’ verstopt. Je ziet hetzelfde bij alle oudere boerderijen hier in de buurt. Ik had al vaak gevraagd wat er achter die laag witte kalk verstopt zat, want ik hoorde het wel eens kraken als ik op zolder liep.

De houtworm had flink toegeslagen in de eeuwenoude draagbalken. - Foto: Monique Vos
De houtworm had flink toegeslagen in de eeuwenoude draagbalken. - Foto: Monique Vos

Ook dit keer een zwaar verontwaardigde reactie. De burgemeester kwam met een nors gezicht een paar minuten kijken en smeerde hem weer snel. De houtworm die de eeuwenoude draagbalken voor het grootste gedeelte hadden vernield kwam pas nadat wij het huis hadden gekocht, werd er bij hoog en laag beweerd. Ook dit keer kregen we van de verzekering te horen dat we geen rechtsbijstand kregen, en dat was niet de allerlaatste keer.

Wordt vervolgd.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  al te goed van vertrouwen is buurmans gek, dat geldt ook bij dit soort zaken
  altijd dien je voordat je betaalt als koper op je strepen te staan en dat kan niet symbool klinkt wel aardig, maar laat maar zitten dan..............

 • @meelmuisje

  Er was juist voor zulke zaken een Jurist ingehuurd die daarin gespecialiseerd was, en vooral als je iets in het buitenland koopt, kom je pas achter zaken die (goed) verzwegen zijn als de koop gesloten is.

 • pinkeltje

  Heb je met oplichters te maken dan sta je altijd met een druppel aan je neus.......

 • jaap72

  @meelmuisje , wordt het niet een keer tijd om de makelaar te bellen en de boel te koop te zetten ?
  En je heil ergens anders zoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.