Redactieblog

15 reacties

‘Kiezen tussen weidevogels of roofvogels?’

Zeer binnenkort komen de weidevogels terug. Ieder jaar wordt het spannender vanwege de roofvogels.

Als het gras begint te groeien in het voorjaar is het altijd genieten van de hazen achter de boerderij. Al vroeg in het jaar zie je ze als gekken achter elkaar aan rennen maar later, als de jongen geboren zijn, moet je beter kijken. Het zijn er ieder jaar weer veel. Naast de grote groep zwanen die hier al een tijdje huist, is het verder nog rustig in het land. Maar als het goed is komen de weidevogels zeer binnenkort ook terug. Kieviten, scholeksters en ieder jaar wel een paar grutto’s. Soms zelfs een tureluur.

Buizerds, sperwers en roofzuchtige kraaien

Toch wordt het ieder jaar spannender. Er vliegt een grote hoeveelheid buizerds en sperwers in de lucht. En vergeet ook de roofzuchtige kraaien niet.

Toen ik gisterochtend achter de stal liep, zag ik een grote grijze vogel in het weiland met een prooi in zijn klauwen. Hij stond er op zijn gemakje aan te plukken en de witte donsveren vlogen in het rond. Ik keek nog eens goed. Hij was veel te groot voor een sperwer met een langere nek en een zeer uitgesproken kop, maar hij had wel dezelfde kleur en strepen op zijn witte onderkant. Wauw. Was dit een havik? Binnen ben ik meteen gaan controleren in ons vogelboek of het klopte. Geen enkele twijfel; dit was een havik. Een schitterende vogel die wel een duifje lust. Ik vind hem heel erg mooi, zolang hij het bij duifjes houdt.

Hij stond op zijn gemakje te plukken en de donsveren vlogen in het rond

Maar ik kan me voorstellen dat zo’n roofvogel die een heel groot jachtgebied heeft zijn hand niet omdraait voor de zeldzamere exemplaren, terwijl wij zo ons best doen om onze grutto’s ieder jaar opnieuw te mogen begroeten. Wat kunnen we nog meer doen om op het veel kleinere landbouwareaal dan vroeger toch veilige broed- en leefomstandigheden te creëren voor weidevogels, als we vanuit de lucht door roofvogels en vanaf het land door vossen en andere roofdieren ingehaald worden?

Ieder mereltje moest worden gered

Vroeger kwam ik er ’s nachts mijn bed voor uit als de merel, die ieder jaar nestelde in onze klimroos, tekeer ging. Dan wist ik dat de kat met één oog van de buren weer op strooptocht was. Ieder mereltje moest worden gered. Maar hoe ga ik dat in het weiland voor elkaar krijgen? Het wordt een lastige opgave.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Hoeft niet zo een lastige opgave te zijn, koop een jachtgeweer (in Duitsland vrij verkrijgbaar) en knal alle vossen,kraaien en ander (dierlijk) gespuis overhoop.

 • Mtswie

  Misschien moet er een bordje bij: RADIOACTIEF BESMET
  Heb al verschillende keren een discussie gehad met iemand die denkt er verstand van te hebben. Volgens sommige personen laat een roofvogel een kuiken lopen omdat het op zoek is naar een muis. Valt niet tegen te praten.

  Er zijn vele hectare's opgeofferd aan woningbouw, industrie en wegen waar ook weidevogels zaten te broeden. Maar dat geeft niks, en vervolgens heeft de landbouw het gedaan.
  En zo is het ook met de roofvogels. O wat mooi, en dat er kuikens worden opgevreten dat is de natuur. Maar het is de schuld van de boeren dat er minder zijn.


 • vaark651

  Ben het helemaal met Mtswie eens .

 • frl

  Stel je eens voor we gaan toch niet luisteren naar boeren en jagers, nou ik zou het maar snel doen, anders horen we nooit meer die prachtige geluiden van de weidevogels.

 • kleine boer

  mtswie 100% waar

 • moi !

  Als we nu meer krijgen voor onze producten , dan hoeven we ook niet zo intensief.

 • koestal

  De natuurorganisaties vinden dit prachtig ,als het maar geen kievit of grutto is

 • Henk Tennekes

  Laat in godsnaam de roofvogels met rust, die ruimen alleen weidevogels op die op sterven na dood zijn. Het cultuurlandschap wordt bezoedeld met bestrijdingsmiddelen die de insecten uitroeien, waardoor weidevogels zich niet kunnen voortplanten. Ook de roofvogels gaan achteruit omdat er steeds minder prooi is. Met dit soort onbezonnen maatregelen houden we geen vogel meer over.

 • Bennie Stevelink

  Henk Tennekes, op beheersweilanden en speciaal aangelegde natuurgebieden zijn helemaal geen weidevogels aanwezig. Daar wordt toch nooit enig bestrijdingsmiddel gebruikt.
  Wat de insecten betreft: ik heb de indruk dat er ieder jaar meer muggen en andere insecten zijn. Hoe moet ik dat rijmen met jouw verklaring dat er een kaalslag onder insecten zou plaatsvinden als gevolg van bestrijdingsmiddelen?

 • farmerbn

  Henk de plaat blijft hangen....

 • DJ-D

  Henk er zit alweer een uil in mn oude schuur dus de zwaluwen zullen binnenkort wel de pineut zijn. Maar weer gunstig voor de insecten....

 • Henk Tennekes

  @Bennie Stevelink. Als een middel éénmaal in het water zit, en moeilijk wordt afgebroken, verspreidt de stof zich door het hele milieu. DDT is zelfs in de Arctis gevonden, waar het nooit is toegepast. Het gaat er dus niet zo zeer om waar de stof gebruikt wordt, maar meer hoe het zich kan verspreiden door het milieu. En wat de insecten betreft: in het Dwingelderveld lopen nu 70% minder loopkevers rond dan 20 jaar geleden. In Krefeld (Duitsland) zijn de laatste 20 jaar 80% van de vliegende insecten verdwenen. Een vergelijkbaar resultaat werd verkregen in de Engelse plaats Rothamsted waar met afzuiginstallaties insecten in de lucht gevangen werden.

 • alco1

  @Henk. Volgens mij hoor je alleen dingen die je van pas komen, al zijn het onderzoeken van "Jan lik me versie".

 • Henk Tennekes

  @alco. Ga je op de man spelen? Nogal kinderachtig

 • Jan Wijnen

  Henk, je snapt er geen barst van !! Overal nestkasten plaatsen voor roofvogels , zelfs voor slechtvalken die hier helemaal niet thuis horen , en dan klagen en de boeren de schuld geven dat er geen andere vogels overblijven??????
  Als er een agressieve buizerd in de bossen zit wordt er een bord geplaatst dat mensen moeten oppassen!!! Maar afschieten van zo'n buizerd die mensen aanvalt , dat mag niet.
  De mens moet dan maar wegblijven.......

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.