Commentaar

3 reacties

‘Hoe komen jouw centen in mijn zak?’

Doordat op het laatste moment de zoogkoeiensector onder het Fosfaatreductieplan 2017 is geschoven, zijn nieuwe knelsituaties ontstaan.

Dat ‘bedrijfsongeval’ is eenvoudig op te lossen door wat extra peildata toe te voegen aan de regeling voor de niet-melkleverende bedrijven, of door het maximale dieraantal in 2016 als referentie te nemen. Dan verdwijnt het gros van de problemen bij deze groep bedrijven als sneeuw voor de zon, terwijl de sluiproute naar meer melkvee en jongvee effectief geblokkeerd blijft.

Advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals organiseerde afgelopen donderdag in Nijkerk een informatieavond voor vleesveehouders. Het gebrek aan inhoudelijke kennis van de regeling was stuitend. Wie mensen wil verleiden tot procederen, moet de inhoud van de regeling wel exact kennen.

Niemand zal het je kwalijk nemen als je bij twijfel iets moet nazoeken. Maar als je op twee cruciale punten (vleeskalveren als mogelijke uitweg en wat is aanvoer van twee runderen) niet eens weet hoe de regeling luidt en vervolgens fout adviseert/antwoordt, weet ik genoeg. Temeer als daar direct op volgt dat een procedure € 400 kost – wat de zaal corrigeerde (‘U zegt € 40.000, 80 deelnemers. Tel nog eens.‘) en ermee wordt geschermd dat de rechtsbijstand het wel zal vergoeden. Een duidelijk voorbeeld van ‘hoe komen jouw centen in mijn zak?’.

Het advies aan mensen die een procedure willen starten bij het CBB, luidde verder ook om de financiële risico’s te minimaliseren door telkens maar één rund te veel te houden. Het kantoor zelf rekent voor die procedure 2 mille. Als je al duur wilt procederen om weinig geld, kun je dat ook wel zonder advocaat.

Laatste reacties

 • moi !

  Het probleem zit niet bij de rundveehouder maar bij de melkveehouder.
  Feitelijk moet daar de rekening naar toe.

 • lolkje

  Helemaal mee eens moi! Ik heb mij voorlopig aangemeld bij het kantoor. Jammer dat je tegenwoordig alleen nog met een advocaat in de hand kunt boeren.

 • Piet Piraat

  Duimpje omhoog @Bodde.

Of registreer je om te kunnen reageren.