Boerenblog

1 reactie

‘Graag een natuurinclusieve melkprijs’

Onder een nieuwe regering ligt verdere vergroening voor de hand. Wel graag boter bij de vis! Extra eisen, dan ook extra geld!

Onze jongens doen graag het werk met de mini-schrankloader. Onlangs ging het op de zaterdagmiddag mis en reden ze schade aan de melkleiding. Balen, maar direct de dealer gebeld voor reparatie. Die reageerde zakelijk en koel: “Inderdaad balen voor u, want ik reken nu wel het weekend-uurtarief.” Als ik mijn telefoon wegstop, realiseer ik me dat ik hem had moeten vragen of zijn monteurs op maandag of dinsdag in de winkel voor de dagverse melk of groente ook een weekendprijs betalen? Het is in de 24/7-economie blijkbaar heel normaal geworden dat altijd eersteklas voedsel binnen handbereik is en ook nog voor een doordeweekse prijs.

Verkiezingen lijken positief verlopen voor landbouw, maar ...

De verkiezingen van 15 maart lijken voor de landbouw perspectiefvol te zijn verlopen met uitzondering van de winst voor de Partij voor de Dieren. Ik verwacht van Marianne Thieme dat zij zich hard maakt voor het afschaffen van het weekendtarief voor dierenartsen zodat ook zorg voor de dieren 7 dagen per week betaalbaar en toegankelijk blijft. Dan hoef ik niet langer te twijfelen of ik voor het behandelen van een ziek dier tot maandag zal wachten.

... De druk op de landbouw groeit

Ook na deze verkiezingen zal de druk op de landbouw om groener en duurzamer te produceren doorgaan. Neem nu alleen al de roep om natuurinclusieve landbouw. Ik vind dat een prima ontwikkeling, maar laten we als primaire producenten de komende tijd eens een stevige coalitie vormen, zodat we alle extra vergroenings- en duurzaamheidseisen die deze nieuwe regering op ons af zal vuren, ook omzetten naar een hogere en eerlijke prijs voor onze veilige en duurzame producten. Een ieder die met de auto de weg op wil, moet deze jaarlijks voor veiligheid en milieu apk laten keuren. Wie betaalt de rekening voor deze keuring? Juist, de gebruiker en niet de producent. Nu niet jammeren over de export van vele producten of je verschuilen achter het belang van de verwerker want duurzaamheid en klimaatneutraal produceren is wereldwijd een hot item, ook voor verwerkers, supermarkten en de consument.

Duurzame melkveehouderij met nette, kostendekkende melkprijs

Netwerk Grondig, de Melkveehouders Vakbond en de DDB hebben onlangs met Milieudefensie een manifest ondertekend voor een eerlijke groene natuurinclusieve duurzame melkveehouderij met daarbij een nette kostendekkende melkprijs die all-inclusive is. Ik daag andere partijen, zoals LTO en het NAJK, uit om zich daarbij aan te sluiten. Dan kunnen we met deze brede coalitie het toekomstig landbouwpolitieke beleid in de juiste richting sturen. Een nieuwe stip aan de horizon. Nieuwe eisen, dan zijn de kosten voor de gebruiker.

‘Ik daag andere partijen, zoals LTO en het NAJK, uit om zich bij die natuurinclusieve, kostendekkende, ‘all-inclusive’ melkprijs aan te sluiten. Dan kunnen we met deze brede coalitie het toekomstig landbouwpolitieke beleid in de juiste richting sturen.’

Een staatssecretaris die gek is op weidevogels

We nemen afscheid van een staatssecretaris die gek is op weidevogels. Maar voor het tweede jaar op rij start het nieuwe weidevogelseizoen terwijl het vorige nog niet is afgerekend. Extra groene eisen, prima, maar dan ook extra geld, inclusief weekendtoeslag en aan het einde van de maand automatisch bijgeschreven. Ik reken op jullie voorkeursstem.

‘Voor het tweede jaar op rij start het nieuwe weidevogelseizoen terwijl het vorige nog niet is afgerekend. Extra groene eisen, prima, maar dan ook extra geld, inclusief weekendtoeslag en aan het einde van de maand automatisch bijgeschreven.’

Eén reactie

  • Klaske68

    Prima verhaal net als bij ons het ganzengedogen komen ze ook pas met betalen terwijl je al in het volgende jaar zit, maar onderhand heb je wel het voer al moeten betalen wat je aan moest kopen vanwege de schade.
    Ze eisen constant meer meer meer maar wij krijgen steeds maar minder maar wel als maar meer regeltjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.