Redactieblog

13 reacties

'Alle koeien in de wei'

“We moeten maar weer gaan emigreren”, zegt Hans. Hij is boos na de onverwacht aangenomen motie van de Tweede Kamer om boeren wettelijk te verplichten de koeien in de wei te laten lopen.

“Het is van de gekken. Dertig kilometer verderop in Duitsland kunnen ze de koeien op stal houden. En wij moeten dansen naar de afscheid nemende poppetjes van de Tweede Kamer”, zegt Hans. “Wind je niet op", kalmeert Hanna. “Onze koeien lopen in de wei. Voor ons verandert er niets”. “Het gaat niet om ons”, reageert Hans, “maar om het politieke klimaat waaronder wij moeten boeren. Een stelletje onbenullen neemt op de valreep nog een motie aan van de Partij voor de Dieren. Volledig ondoordacht. Niet rekening houdend met de situatie op vele bedrijven, waar weidegang onmogelijk is. Ze grijpen rigoureus in, in de bedrijfsvoering.”

'Ondoordachte en onnozele motie'

Nog bozer: "Er is geen enkel wetenschappelijk rapport bekend waarin staat dat de koeien buiten gelukkiger zijn dan binnen. Het is puur emotie, onderbuikgevoel. Prima. Daar moet je als boer rekening mee houden. Maar dat doen we al via de weidemelkpremie. Dan heeft een groep doodvermoeide, slaperige Tweede Kamerleden echter niet het recht om in de laatste minuten van hun Kamerlidmaatschap een ondoordachte en onnozele motie aan te nemen”.

Hoewel minder boos, ben ik het helemaal met Hans eens. Deze ingreep in de bedrijfsvoering is te groot om te accepteren. Het brengt het hele systeem van weidemelk om zeep. Melk wordt nog meer een bulkproduct. Kleine boeren met weidegang worden vooral de dupe, omdat ze minder voor hun melk krijgen.

'LTO-voorzitter Marc Calon heeft gewoon gefaald'

Erg is ook dat onze organisaties en de zuivel kennelijk hebben zitten slapen. Zij zijn onze schakel naar de politiek. LTO-voorzitter Marc Calon heeft gewoon gefaald. Zijn eigen partij, de PvdA, maakte de motie mogelijk. Ze vielen daarmee hun staatssecretaris Van Dam af. En Calon is voor de toekomst monddood.

Triest. Straks de koeien in de wei en de boer geketend in de stal, door de investeringen die hij heeft gedaan om het voor de koeien in de zomer zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Keuringsdienst van Waarde doet er nog een schepje bovenop. Straks is alle melk verplichte weidemelk zonder weidemelkpremie. EZ zal de benodigde gelden voor ruilverkaveling en bedrijfsverplaatsing wel verstrekken; Of doen ze dat via een heffing van ZuivelNL. FC draagt wel af.......

 • kraats

  Kijk 's in Amsterdam; Wettelijke verplichting voor alle Nederlanders in een vrijstaand woonhuis met een tuintje ...

 • oorspronkelijk

  alle koeien naar binnen en grond aan kopen door de overheid en grote grazers erin------ is dat de toekomstvisie
  belang van behoud biodiversiteit niet door opstallen
  bodemleven nihil door modern koeien houden
  fomaline-kiemremmers in de boxen-maden dood-vliegenbestrijding.
  in de mest slangengif -estrumate-fertagil andere medicijn resten
  mesthoop in de wei is vrij van stal gerelateerde bacterie remmers
  bio diversiteit is in belang van volksgezondheid ivm ontwikkelen van nieuwe
  natuurlijke ziekte bestrijders
  trek het niet in het persoonlijke maar accepteer mensen met niet alleen oog voor economie maar ecologie
 • missis

  Sfeer voor melkveehouderij door politiek wanbeleid flink gedaald. Ook hier kijkt de opvolger al richting buitenland. Veel veehouders geen opvolgers. Dus straks geen boeren meer in Nederland????? Zal ze wel leren, komt voedsel van verre zonder de hoge status van Nederlandse kwaliteit en eisen. Maar dat kan ze weer niks schelen want dat zien ze niet meer. Ongelofelijk hoe een NV Nederland omgaat met haar geweldige voedselproducenten. Waar te wereld kunnen mensen op zo'n klein stukje aarde zoveel voedsel produceren als hier en dan ook nog van zo'n hoge kwaliteit. Nee ik ben geweldig trots op de Nederlandse boer!!!!!!

 • landboer

  Helemaal mee eens met vergaderboer, ben een fervente weider en hoopte me daar steeds meer mee te kunnen onderscheiden ,maar weidemelk is dus straks ook gewoon bulk!

 • missis

  Ik ben niet tegen weiden, totaal niet maar wel tegen de bemoeienis, laat dat lekker aan een ondernemer over.
  Bovendien wordt het in de hand gewerkt dat er meer gras etc komt en bomen uit de weilanden verdwijnen. Immers als je een grote boom in de wei hebt staan dan wordt daar weer een grote cirkel omheen gezet en dat mag je dan weer niet meetellen voor mestaanwending. Bovendien zijn de marges over het algemeen klein en moet de boer elk stukje benutten.

 • edke

  Wij doen de koeien ook de wei in, maar uit protest zouden we eigenlijk allemaal de koeien binnen moeten laten, wat denken ze wel daar in den haag

 • bluemink

  Zo worden we weer bezeikt met de weidepremie
  In voorgaande jaren was bij de vleesvarkens IKB een luxe dus een paar euro meer betalen voor de big en de slager betaalde jou voor het geslachte varken een toeslag nu is IKB een standaard dus niks geen toelag meer alleen de IKB eisen blijven van toepassing .Steeds meer worden we uitgemolken

 • frl

  Het is niet zo moeilijk in mijn beleving is weidemelk koeien dag en nacht buiten, en zeg in de winkel in mei het is er weer weidemelk, dan ben je eerlijk.

 • mulzeewolde b.v.


 • alco1

  Vergaderboer. Ik denk dat veel lezers de zinsnede: "Kleine boeren met vooral weidegang worden de dupe", niet begrijpen.
  Met verplichte weidegang is de exclusiviteit van weidegang verdwenen en de daarmee ook de meerprijs.
  De dupe zijn vooral boeren die de huiskavel te klein hebben en de premie voor weidegang op moeten hoesten.

 • haj146

  Massaal binnen houden die koeien, kwaad met kwaad bestrijden. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen; Calon Pvda Lto en Tjeerd de groot, vicevoorzitter NZO, D66-er en anti Boeren. Bekijk zijn facebook pagina. Dit zijn dan onze vertegenwoordigers.........................................

 • j.verstraten1

  Bijzonder om te stellen dat Marc Calon omdat hij van PvdA huize is daarmee de tweede kamer fractie van de PvdA in zijn zak moet hebben.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.