Commentaar

5937 x bekeken 9 reacties

Vleesvee is de volgende stap

Uitbreiding met vleesvee kan de derogatie in gevaar brengen. Wanneer volgt quotering?

Hoelang duurt het nog tot ook voor het vleesvee en de vleeskalveren weer een mestquotering geldt? Het kan niet lang meer duren gezien de commotie rondom de derogatie voor 2017 en verder. Die hangt aan een zijden draadje vanwege de overschrijding van het fosfaatplafond.

Het melkvee moet daarom dit jaar minstens 6,6 miljoen kilo terug in fosfaatproductie en van de varkens wordt een ‘vrijwillige’ bijdrage van 1 miljoen kilo fosfaat via het voerspoor gevraagd. Bij de varkens en de kippen staat vanaf 2018 de POR-regeling stevig ter discussie, nog eens een krimp van 1,4 miljoen kilo fosfaat. Die POR bood ondernemers die investeerden in mestverwerking – gedeeltelijke – vrijstelling van aankoop van varkens- of pluimveerechten bij uitbreiding. Alles overziende lijkt het parool te zijn geen pond fosfaat erbij en kilo’s eraf!

Enkele sectoren kunnen uitbreiden

Nagenoeg alle diersoorten zijn nu begrensd in aantallen. De varkens en kippen via dierrechten, melkvee vanaf 2018 via het stelsel van fosfaatrechten. Toch zijn nog enkele sectoren vrij om ongelimiteerd uit te breiden. Daarmee ligt uitbreiding van goed draaiende bedrijven voor de hand, wat leidt tot een grotere fosfaatproductie.

Dan het vleesvee: de zoogkoeien, stieren en rosés. Allemaal vrij om in te starten. Het verleden leert dat stoppende melkveehouders grond en vaak ook wel middelen hebben en niet weten wat met de vrijkomende tijd te doen. Ze sluiten hun carrière af met het houden van vleesvee, al was het maar om de fiscale staking uit te stellen.

Geitenhouderij kijkt met vrees naar grote intreders

De derde potentieel forse groeisector is de geitenhouderij. Daar is de afzet van melk de meest belemmerende factor. Deze sector kijkt nu al met vrees naar het effect van enkele grote intreders. Dat zal snelle groei van de geitenfosfaatproductie tegengaan. Maar als er toch een regeling moet komen voor het vleesvee, neem dan als overheid ook even de geiten mee. Liefst de paarden ook, maar ja, dan raak je heel andere belangen. Dat is een stap te ver.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Wat te denken van het aantal honden in de stad? Laten we die ook meteen meenemen wanneer we toch het aantal quota gaan uitbreiden.

 • vink

  Daar heb je Bodde ook weer.....

 • gerrit.lammertink1

  Zullen we de ganzen ook gelijk meenemen?

 • Snel

  Welke belang heeft de paardenhouderij? Helemaal niets, alleen de kale kak, die zit in Den Haag en omstreken, snijd niet in eigen vlees.

 • agri2

  Dan zit er voor de veehouders niets anders meer op dan aardappelen en uien te gaan telen, dan hoop ik wel dat de ganzen die allemaal opvreten, want in de meeste jaren zijn er al genoeg.

 • alco1

  Hoe we het ook wenden of keren.
  Bodde heeft wel een punt.
  Het gaat namelijk totaal niet om milieu of wat bemesting technisch mogelijk is, maar wat de politiek vindt.
  En als daarin al de zeer geziene weidende melkveehouderij aangepakt wordt, dan zie ik het ook somber in voor de andere benoemde sectoren en dan kun je wel wijzen naar honden of paarden, maar die hebben geen politieke weerstand.
  Jammer dat het zo moet gaan, maar de politiek heeft geen economische waarde in het program staan.

 • Schaap1975

  wat een dom artikel, volgens mij sta je echt een beetje ver van de sector af. Het is zo vrouwlijk jongvee krijgt ook fosfaatrechten, deze rechten zullen overgenomen worden door melkveehouders (ligt natuurlijk aan de prijs/kilo/p) en vleesveeopfok verdwijnt geheel uit Nederland.

 • yongone

  Maak een natuurgebied en houd onbeperkt grote graasdieren.

 • moi !

  Ik ben ook van mening dat op deze manier andere sectoren ook sneller in de problemen komen. Vele melkveehouders krijgen de stallen leeg ,het is dus heel makkelijk om er vlees vee in te doen. Dus het probleem verschuift alleen maar. Bij het beëindigen van de melkquotum destijds zag je precies het zelfde probleem.
  Hier moet verder op ingegaan worden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.