Redactieblog

14 reacties

'Stoppersregeling biedt gouden kansen'

Verleidelijk om nu te schrijven over de toekomstige wettige verplichting de koeien in de wei te stallen. Maar eerst toch maar de stoppersregeling. Vrijdag 3 maart komen de koeien in de wei aan de beurt.

Opvallend was dat de stoppersregeling direct ver overtekend was. Dat betekent voor de aanvragers wachten op de uitkomst van de loterij. En dan op de volgende ronde, die minder aantrekkelijk is. Moeilijk, als je het emotionele besluit hebt genomen te stoppen.

Een succes voor iedereen

Fijn overigens dat de regeling een succes is. Voor iedereen. Voor de blijvers, omdat de kans op derogatie voor de komende jaren nu echt mogelijk lijkt. Dat betekent dat we door kunnen melken en plannen kunnen maken om straks fosfaatrechten te kopen.

"Wat een geweldige mogelijkheid, deze stoppersregeling"

Ook de zuivel zal blij zijn. De aanvoer van melk gaat nu eerst wel wat dalen, maar blijft door de derogatie daarna nog jaren op peil. Dat betekent een zekere stroom melk en de investeringen kunnen renderen. Als de derogatie zou gaan vervallen, hadden de zuivelfabrieken een probleem gehad,

De banken kunnen eveneens juichen. Met zachte dwang kunnen ze op kosten van de boerengemeenschap hun meest risicovolle klanten lozen. Met geld van de EU en een inhouding op het melkgeld worden schulden van de boeren, die stoppen, aanmerkelijk kleiner. De bank springt er dan zonder kleerscheuren uit.

Mooie kans voor avontuurlijke boeren

Dan de boer zelf. Wat een geweldige mogelijkheid, deze stoppersregeling. Wie van plan was te stoppen, heeft een mooie extra bijdrage voor zijn pensioen. Kan een lijfrente kopen om de directe belasting te omzeilen. Die ruimte is er op de meeste bedrijven wel. Dan is ook voor later een mooi stukje extra inkomen gegarandeerd.

Ook de avontuurlijke boer kan profiteren. Stel, hij of zij wil emigreren en doet nu mee aan de stoppersregeling. Hij beurt nogal wat geld extra en kan gemakkelijker een bedrijf in een ander land terugkopen. En in Europa gewoon weer lekker doormelken. Wat een kans.

Onzekere bedrijfsopvolging

Bij onzekere bedrijfsopvolging liggen er ook mogelijkheden. Nu de koeien verkopen en dan rustig afwachten of de opvolger over één of twee jaar toch nog boer wil worden. Dat kan, want het land blijft en je kunt straks gewoon weer beginnen. Het jongvee aanhouden en er kwalitatief goede jonge dieren bijkopen. Die zijn er genoeg te krijgen.

Zit ook nog een stukje zekerheid in voor de toekomstige boer. Het wordt dan in ieder geval duidelijk of de derogatie doorgaat. Voor een jonge boer is dat van groot belang om te weten.

Kortom, een regeling waar praktisch iedereen blij mee is en van kan profiteren. Wie had dat kunnen denken? Hij past in het kader van “Geen gezeik, iedereen rijk”, van Koot en Bie, een televisieduo uit vroeger jaren.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Je had stierenvechter moeten worden Vergaderboer! Je zit met dit artikel de grootgrondbezitters van Netwerk grondig uit te dagen als een stierenvechter een stier uitdaagt.

 • cornelis 22

  Dat jestraks zo maar weer mag beginnen? Ik geloof er niets van.

 • jfvanbruchem1

  beledigen ben je ook nog niet verleerd,wie zegt dat de stoppers risicovolle klanten zijn.

 • John*

  wat denk je van je melkveestapel die onder de maat preseteren lozen en 80 tot 100 goede pinken aankopen die vanaf januari weer aan de melk gaan.. als je al krap zit met je ruwvoer nu niets hoeven te kopen.. kansen genoeg.

 • farmerbn

  Geen gezeik, iedereen rijk is een droom. Ik zie geen voordeel in de stoppersregeling. Je kunt net zo goed volgend jaar of het jaar daarop stoppen met koeien en het fosfaatquotum verkopen. Kun je ook in stukjes stoppen ipv nu direct voor 100%. Ik denk dat iemand die nu inschrijft eigenlijk financieel verplicht moet stoppen en nu een mooie draai eraan kan geven.

 • groot boerdam

  En de intensieve veehouderij zit met de gebakken peren!!

 • Marco22

  Als beleidsmakers en die aan de knoppen zitten eens zorgen dat de boeren ook eens een fatsoenlijk inkomen krijgen. Dan waren er geeneens problemen geweest.
  Inkomen daar draait het om. Iedereen pakt z'n poen behalve de boer. Tis toch diep triest dat er zoveel stoppen en toch staan de banken en zuivel en lto er bij te juichen.
  Dan houd je het systeem van opschalen en race to the bottom in stand. Welke mensen gaan straks nog voor noppes dag en nacht werken met alle risico 's en regelbrij nog boer worden. Beleidsmakers zijn blind hiervoor en zorgen alleen hun eigen toko.

 • oorspronkelijk

  niks beleidsmakers
  de sector heeft altijd geroepen LOSSEN WE ZELF OP.
  ook toen rondom 10(NCRV) alarmerende berichten in de discussie bracht
  over 25% van de sector
  niet meedoen met discussie maar de dooddoener met de rest gaat het goed
  willens en wetens vandaag ik morgen gij

 • pijkle@hotmail.com

  Wat een goede regeling, weer een regeling die de productie en plaatsing niet aan elkaar koppelen...
  Weer een gebakken lucht verkoop.
  LTO had mooi berekenend dat het verlies van derogatie heel veel geld zou kosten, ze zijn vergeten te vertellen dat dat alleen de intensieve boer veel geld zou kosten. En een groot deel van dat Geld zou gewoon weer de sector instromen!
  De boeren die duur land hebben, konden dan veel geld vangen voor aanvoer van mest, ook konden de opkomende mestverwerkende ondernemingen mooie prijzen krijgen voor verwerking. Nu word de verwerking van mest tot een halt geroepen, en de grondgebondenheid geremd. Een mooie oplossing voor de kapitaalkrachtige intensieve boeren die vooral melk maken van grondstoffen uit zuid Amerika en de melk verkopen in China...
  Lekker verknipte markt jongens, goed bezig Campina, LTO en de andere intensief gerichte grote belangenbehartigers!

 • Bennie Stevelink

  Je slaat de plank mis @pijkle. Je maakt een vergelijking tussen twee extremen: een extreem extensieve boer of akkerbouwer die mest kan aanvoeren en een extreem intensieve boer die het grootste deel van de mest moet afvoeren. Deze twee extremen vormen echter een kleine minderheid.
  Het grootste deel van de boeren heeft een mestproductie tussen 170 en 250 kg N per hectare. Zonder derogatie moeten ze tot een derde deel van de mest afzetten bij anderen en moeten daar kunstmest voor terug kopen. Mét derogatie kunnen ze vrijwel hun volledige mestproductie zelf plaatsen.
  Derogatie gaat dus vooral om het recht de mest op eigen land aan te wenden in overeenstemming met de behoefte van het gewas. Het gaat om het voorkomen van zinloze afvoer en kostbare aanvoer van kunstmest.

 • 344412

  Juist.

 • mtseshuis

  Klopt Bennie. Overigens kun je volgens mij veel beter geleidelijk afbouwen dan in 1 keer stoppen, precies zoals farmerbn stelt... Zowel financieel als psychisch...

 • moi !

  De rees is nog lang niet gelopen . Ik ben van mening dat men het ene probleem oplost door een ander te creëren.

 • koestal

  In Den Haag weten ze alles beter maar hebben te weinig affiniteit met de landbouw.En de boer hij ploegde voort.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.