Redactieblog

9 reacties

‘Melkveehouders voelen landschapspijn’

“Jullie melkveehouders zijn nu het pispaaltje van de maatschappelijke discussie over boeren”, zei een neefje tegen Hanna, toen ze in het Brabantse op familiebezoek was.

“Hebben jullie ook eens wat”, voegde hij er geniepig lachend aan toe. “Praten ze tenminste niet meer over ons als varkenshouders”.

Met dit verhaal kwam Hanna thuis van een verder vrolijke visite. Varkenshouders verdienen weer beter en dat bepaalt mede de stemming in huis.

‘Kleurige weiden van vroeger nu grote groene lakens’

“Ik had weinig weerwoord”, vertelt Hanna wat timide.”We hadden het over een belangrijk nieuw woord van vorig jaar: ‘Landschapspijn’. Daar hadden ze het laatst bij de vrouwen van nu immers ook over. Je weet dat ik toen alleen stond in mijn verdediging van de werkelijkheid, zoals wij die zien. Dat stond ik nu weer. In Brabant zeggen ze dat de landschapspijn alleen voor rekening van de melkveehouder komt: ‘Jullie kleurige weiden van vroeger zijn immers veranderd in grote groene lakens. Koeien zie je steeds minder’. Dat is de aanleiding voor de Landschapspijn, die iedereen kennelijk plotseling voelt”.

‘In Brabant zeggen ze dat de landschapspijn alleen voor rekening van de melkveehouder komt. Ze zeggen dat kleurige weiden van vroeger zijn veranderd in grote groene lakens en dat je steeds minder koeien ziet.’

‘Ruwvoer groeit niet in natuurgebieden’

“Ze wennen er maar aan”, vindt Hans. “Wat een gezeur. Wij moeten een goed en vooral goedkoop product leveren. Daar heb je uitstekend ruwvoer voor nodig. En dat groeit niet in natuurgebieden. Als we de weilanden weer zo maken, moeten we veel meer voer aankopen. Dat komt van ver, er moeten bossen voor worden gekapt en is milieutechnisch slechter”.

Impact op landschap ‘vooral door melkveebedrijven’

Het zal zo zijn, maar de burger ziet dat niet. En het neefje van Hanna heeft gelijk als hij stelt dat dit helemaal voor rekening van de melkveehouderij komt. Bij de akkerbouw heb je dat niet. Daar zijn bedrijven van honderden hectares, maar het beeld van het landschap verandert niet. Of het golvende graan of de velden aardappels en bieten bij een klein of een groot bedrijf horen, je ziet het niet. De varkens- en kippenhouders hebben te weinig grond om het landschap te beïnvloeden. Daar zijn de grote stallen het punt van discussie.

‘Melkveehouderij kan mikpunt worden’

En melkveehouders? Die kunnen nu best eens het mikpunt worden, zoals eerder de varkens en de kippen.

Laatste reacties

 • Jaap39

  In dichtbevolkte gebieden raken alle koeien weg.

 • oorspronkelijk

  biodiversiteit
  het in stand houden van natuurwaarden.
  veehouderij wordt doorgeefluik van hoogwaardig vegetarisch voedsel naar dierlijk voedsel b.v. een koe kan van houtig gewas ook melk maken(wel minder)
  door deze omzetting behoud van natuurlijke waarden(DNA)
  waar het om gaat is de verscheidenheid en de evenwichtsdrang.
  te veel mollen/ratten er volgt migratie
  deze migratie als gevolg van explosieve groei kan een ander kolonie besmetten met virussen en bacteriën
  welke erfelijke gebreken hebben wij niet uit Amerika gehaald(Holsteins)
  voedsel staat aan de basis van ecologie
  dna wordt beïnvloed door voedsel
  zo uit de losse pols wat statements waar de wetenschap onderzoek naar doet.
  succes herpes virus tegen huidkanker
  een onooglijk Australisch diertje die medicijnen levert tegen kanker
  een ander voorbeeld slangen gif
  moe wordt ik van de gedachten BOERTJE PESTEN.
  U wordt moe van mij en anderen die opkomen voor bio dynamiek
  niet als economie maar als waardevol eikpunt

 • JKr

  We kunnen niet meer over varkenshouders in het algemeen praten. Het gaat over vermeerderaar of vleesvarkenshouder. De varkenshouder vermeerderaar verdient goud en de vleesvarkenshouder nagenoeg niets. Dit is al jaren.

 • agratax(1)

  Uit bovenstaand blog komt weer duidelijk naar voren, in Nederland wonen ook niet boeren en zij zien de wereld anders dan boeren. Als we als landbouw ons oor niet te luister leggen bij de Stedelingen en niet met hen het gesprek aan gaan over kosten en baten van hun wensen en onze wensen, zullen we als kemphanen tegen over elkaar blijven staan. Laat burger kiezen wat hij wil een aangeharkt buitengebied met of zonder koeien in de wei of een wildernis en moeras, waardoor de leefbaarheid van zijn stad in het geding komt. Nu betaalt de landbouw letterlijk en figuurlijk de landschap aankleding maar als de zuivelexport weg valt, komt dit geheel voor rekening van de stedelijke gebieden en hebben ze wel de kosten maar niet de baten van dit buitengebied in de vorm van toegevoegde waarde aan de grondstof (melk, vlees) uit dat gebied.

 • Mfb

  Hier is heel gemakkelijk wat aan te doen. Wij hadden altijd randenbeheer wat betekend dat je een vergoeding kreeg wanneer je de buitenste 3 meter van een perceel niet bemest. Hierdoor kreeg je mooie kleurige randen om de percelen heen. Deze vorm van natuurbeheer is afgeschaft met als gevolg dat we nu weer bemesten tot een meter afstand van de sloot. Gevolg is dat de kleurige randen weer verdwijnen.
  Snel weer invoeren lijkt mij! Was maar een kleine vergoeding maar wel één die waar gaf voor zijn geld.

 • farmerbn

  Zoon Hans heeft gelijk: Wat een gezeur. Als burgers liever bio-melk drinken moeten ze bio-melk kopen. Willen ze geen melk drinken dan drinken ze toch geen melk. Willen ze melk drinken van een houderij die ze wensen dan gaan ze zelf maar die koe melken op hun gewenste manier. Maar hou op met dit gezeur. Als ik een opel een lelijke auto vind dan zal het produceren van een opel toch niet verboden worden? Koop je gewoon geen opel!!

 • haj146

  Agratax praat geen poep! Wat een onzin verhaal. De burger betaald het landschap niet, daar hebben wij veehouders een dikke hypotheek voor. En de zuivelexport valt zo niet weg.
  Farmerbn precies. Iedereen denkt over ons te moeten beslissen. Het moet betaald worden of anders bek houden.

 • koestal

  Hier was ook een boer,deed aan bloemrijke akkers ,zou er subsidie op krijgen , omdat hij die had aangevraagd. De NVWA kwam de oppervlakte controleren,maar er mankeerde iets aan de opppervlakte enkele vierkante meters. Subsidie afgewezen . Begint er echt niet weer aan om bloemrijke akkers te zaaien.

 • Mbmb

  Alle boeren zijn inmiddels het pispaaltje van de maatschappij. Maakt niet uit of je varkensboer of koeienboer bent, je mag produceren voor een bodemprijs, verzuipen in regelgeving en alle risico's lopen. Ben niet zo van dit soort artikelen, die de sectoren tegen elkaar uitspelen, het verzwakt ons uiteindelijk allemaal.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.