Boerenblog

10 reacties

'Herstructurering: nu even pijn, straks gezondere sector'

We willen allemaal gewoon 'lekker boeren' en een goede boterham verdienen.

De kogel is door de kerk. De melkveehouderij weet nu grotendeels waar ze aan toe is: een voerspoor om het overschot aan fosfaat tegen te gaan, krimp van het aantal dieren via forse heffingen - ook bekend als de GVE-regeling - en een opkoopregeling. Dit pakket moet zorgen dat we de derogatie kunnen behouden. Dat voorkomt dat de melkveehouderij een nóg grotere stap terug moet zetten. Niet alleen de melkveehouderij trouwens, we hebben er allemaal last van wanneer er te veel druk op de mestmarkt is.

Zo verdeeld is de BV Landbouw Nederland dus

Je ziet hierdoor wel hoe verdeeld de BV Landbouw Nederland is. Er is niet alleen verschil in sectoren - varkens, kippen, kalveren en koeien -, ook binnen de rundveesector is het meningsverschil groot. Hard gegroeide, intensieve melkveehouders met een grote nieuwe stal met het logo ‘sponsored by Rabobank’ erop zien de bui al hangen. Een flinke onderbezetting geeft een nóg hogere kostprijs.

'Hard gegroeide, intensieve melkveehouders met een grote nieuwe stal met het logo ‘sponsored by Rabobank’ erop zien de bui al hangen.'

Ook boeren met genoeg grond zijn dupe

Ook boeren die voldoende grond hebben, voelen zich kind van de rekening: “Wij kunnen alle mest op eigen land kwijt, dus wij zijn niet de veroorzakers van het probleem.” Boeren die niet gegroeid zijn na de afschaffing van het melkquotum en gewoon netjes zijn blijven door melken - met misschien een paar koeien extra -, voelen zich ook wat in de hoek gedrukt.

Keuzes maken

Wat dat betreft doe je het nooit goed als bestuurder of beleidsmaker. Er zijn altijd mensen die tussen wal en schip vallen. Maar de nood is hoog en er moeten harde noten gekraakt worden. Zo gaat het in de politiek ook. Niemand wil vluchtelingen, hangjongeren of de problemen in de zorg. De schrijnende gevallen doen iedereen pijn. Maar ook hier moet men keuzes maken. Met de verkiezingen in het vooruitzicht vallen politici over elkaar heen. De een is nog slechter dan de ander, en wanneer ‘wij’ de grootste partij worden, komt het állemaal goed.

Allemaal bullshit natuurlijk. Ook hier moeten keuzes gemaakt worden. Door coalities te vormen met andere partijen worden scherpe standpunten afgevlakt en sommige beloftes kunnen niet worden nagekomen. Ja, hierdoor worden mensen benadeeld. Maar van populisme en extremen gaan we als maatschappij naar de knoppen. Ik denk dat 80% van de Nederlanders hetzelfde wil, het verschil zit in details. We willen allemaal goede zorg voor iedereen, wie hard werkt mag goed beloond worden en we moeten goed zijn voor natuur en milieu. Op deze drie punten moet politiek een balans gevonden worden.

'Van populisme en extremen gaan we als maatschappij naar de knoppen. Ik denk dat 80% van de Nederlanders hetzelfde wil, het verschil zit in details.'

'Na deze herstructurering straks een gezondere sector'

Hetzelfde geldt voor landbouw. We willen allemaal gewoon ‘lekker boeren’. De een wil dat graag met 200 koeien, de ander is veel blijer met 50 stuks. Maar beiden moeten er een boterham aan overhouden. In de grote lijn moeten ze allebei een beetje terug. Ik ben ervan overtuigd dat ook hier over enkele jaren gezegd wordt: ‘Het deed wel even pijn die herstructurering, sommigen zijn noodgedwongen gestopt, maar nu staat er een gezondere sector.’

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Regeren is vooruitzien. Wat we hier doen is het kalf laten verdrinken en de put dempen. Het is grote onzin te stellen dat het nu straks beter word . de rekening van dit alles komt nog. Boeren die 10 % inkomen minderof meer door grote investeringen niet op kunnen brengen sterven een pijnlijke dood. Boeren die wel geld verdienen zullen nog jaren de stoppers warm moeten wegsaneren. Dus er is niks van even door de zure appel heenbeiten. Het is gewoon wanbeleid gebroddel gepruts.

 • jeannettedekker1

  Regeren is vooruitzien. Wat we hier doen is het kalf laten verdrinken en de put dempen. Het is grote onzin te stellen dat het nu straks beter word . de rekening van dit alles komt nog. Boeren die 10 % inkomen minderof meer door grote investeringen niet op kunnen brengen sterven een pijnlijke dood. Boeren die wel geld verdienen zullen nog jaren de stoppers warm moeten wegsaneren. Dus er is niks van even door de zure appel heenbeiten. Het is gewoon wanbeleid gebroddel gepruts.

 • landboer

  jeanettedekker inderdaad toen men de quotering afschafte werd er een put gegraven, nu is het kalf verdronken en wordt de put gedempt ,maar jij wil nog meer kalveren laten verdrinken?Ik heb nooit anders gedaan dan een ander warm saneren met quotum en grondaankoop ,maar vindt desondanks een warme sanering veel beter dan een koude!
  Dus ja wat mij betreft hadden we nog een melkquotering ,

 • WGeverink

  Wat stopt je @jeanettedekker om jezelf lekker warm weg te laten saneren en in een vrij land opnieuw te beginnen. Dat is ook ondernemen.

 • Bennie Stevelink

  Dan moet Dekker niet naar Canada gaan want dan moet hij een kruiwagen vol goud meebrengen om quotum te kopen.

 • WGeverink

  Kom op Bennie, Zo zwak is die Euro nou ook weer niet... Bovendien hebben jullie peperdure grond en ook nog fosfaat quotum te verkopen.

 • jeannettedekker1

  Quotum was Europees en Fosfaatrechten zijn alleen voor Nederlandse boeren dat is er mis.

 • jeannettedekker1

  Als je wil stoppen met koeien melken in Nederland of helemaal dan is het inderdaad een goed idee die Fosfaatrechten en inderdaad stoppen is ook ondernemen. Maar voor de blijvers in Nederland is het kostprijsverhogend.

 • WGeverink

  De blijvers heb je alleen maar nodig om het bedrijf en het quotum aan te verkopen. Of ze het allemaal financieel wel rond kunnen zetten is het probleem van de koper.

 • durkje52

  Ja hoor. Weer een nieuwe handel geboren.
  Wat is er veranderd. Nou de boeren zijn een gedeelte kwijt geraakt. (Bestolen afgepikt.)
  En moeten het nu weer duur terugkopen.
  Net als met het quotum tijdperk. Buitenland lacht zich rot.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.