Redactieblog

8 reacties

'Dubbele bodem van protest tegen verlengen derogatie'

Er is maar één reden waarom een aantal protesterende Nederlandse organisaties in Brussel was maandag 30 januari: zij willen minder koeien in Nederland.

Dat er anno 2017 een kleine 20% minder melkkoeien wordt gehouden dan in 1980, doet er duidelijk niet toe. De Europese Commissie moet onze derogatie niet verlengen, vinden zij, omdat de nitraatrichtlijn niet wordt gehaald. Laat onze melkveebedrijven het ten opzichte van de andere bedrijfstakken nou toevallig gemiddeld goed doen. Voor elke regio in Nederland geldt dat hier meestal de laagste concentraties worden gevonden. En deze wijsheid komt van meerdere bronnen, waaronder Wageningen UR zelf. Aan de andere kant worden hoge concentraties gemeten in gebieden waar helemaal geen melkveehouderij is. Hoe willen de protesterende organisaties dit verklaren?

'Hoge concentraties nitraat gemeten in gebieden waar geen melkveehouderij is'

Blijkbaar spelen er veel meer factoren een belangrijke rol bij de hoeveelheid nitraat in het grondwater. Natuurlijk weten zij dit ook, maar het past niet in hun straatje. Net zoals zij ook weten dat we veel meer mineralen van ons land halen dan we erop terug mogen brengen. Dat heeft ook nog eens desastreuze gevolgen voor het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid door de terugloop in organische stof.

'Een constructieve discussie lijkt bij voorbaat kansloos. Ik zou zeggen: loop eens een jaartje mee met een boer'

De gevolgen daarvan op heel veel organismen, waaronder dat van veel dieren die bovengronds leven, zijn nauwelijks te overzien. Lang heb ik gedacht en gemeend dat we door met elkaar te praten en door kennis te delen een heel eind dichterbij elkaar konden komen. Maar steeds vaker denk ik dat een constructieve discussie bij voorbaat kansloos is. Ik zou zeggen: loop eens een jaartje mee met een boer. In plaats van alle negatieve energie die gestoken wordt in het afbranden van alles waar wij voor staan, kun je dan je energie steken in het maken van iets moois en waardevols. Namelijk veilig en verantwoord voedsel voor andere mensen. Met respect voor dier en milieu. Echt. Geloof me, het werkt louterend. Dan gaan we over een jaar weer eens met elkaar om de tafel zitten.

Laatste reacties

 • frl

  Die organisaties zijn nog eerder in Brussel dan v Dam.

 • farmerbn

  Precies, een klein aantal personen maakt veel kabaal en liegen alles bij elkaar om de veehouderij kapot te maken. Je kunt er niet redelijk mee praten want ze zetten direct hun negatieve grammofoonplaat op. Gezond boerenverstand hebben ze niet maar wel vaak titels in andere sectoren zoals gezondheidszorg en softe studies. Die titels worden misbruikt en burgers trappen daar in. Ook de (meestal linkse) media staan aan hun kant. Hopelijk wordt het beter maar ik denk dat het slechter wordt.

 • vandenbrand

  claudia, je hebt volledig gelijk. maar deze f. van der graaf club, wil maar een ding dat is BOERTJE PESTEN. terwijl we Europees moeten doen en denken. als consument begin met het milieu bij je zelf, minder vliegvakanties, minder auto s minder steden , minder wegen eigenlijk minder mensen.

 • Bennie Stevelink

  Te hoge nitraatgehaltes in het grondwater doen zich voor in de akkerbouw en niet onder grasland. In Frankrijk heeft men hier ook grote problemen mee terwijl daar veel minder vee is.
  Omdat derogatie alleen is toegestaan bij minimaal 80% grasland is het nitraatgehalte geen enkele reden om de derogatie niet te verlengen.

 • wmeulemanjr1

  Een zelf bedacht fosfaatplafond((door wie ook al weer?))waar de hele melkveehouderij voor moet bloeden, ongeacht wie zijn mest wel of niet milieu bewust kan plaatsen((theoretisch op papier elk jaar grotere voorraden mest doorschuiven)) is ook niet uit te leggen.

 • frankrooi

  Dan komen ze bedrogen uit want geen derogatie betekend niet minder koeien maar meer mestverwerking, een probleem wat relatief makkelijk is op te lossen.

 • boelenham

  He heerlijk , een nucher en realistisch verhaal , tiet steeds tegen elkaar en negatief , maar opbouwend ,en samen een mooier land maken , welicht zijn we toe aan een gezamenlijke vijand,.

 • jeannettedekker1

  Alle politieke partijen willen minder dieren om wat voor reden dan ook,RFC word ook misbruikt door met het fosfaatreductieplan te komen. Straks word gezegd de sector wou het zelf!! We hoeven ook echt niet te streven naar meer dieren in Nederland maar de individuele boer zal toch met zijn Europese collega's mee moeten groeien om concurrerend te blijven,, fosfaatrechten zullen hem op achterstand zetten. Dan maar gelijk geen derogatie de markt zal dan zijn werk doen. Voor de blijvende boer op termijn de goedkoopste oplossing. Derogatie verkrijgen op grond van een goede reden is de enigste oplossing. Rundveemest is ook volgens mij noodzaak voor de grond.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.