Redactieblog

‘Weinig nieuwe kennis, veel oude kennissen op beurs’

Dit jaar gaan we gericht op pad om informatie te verzamelen op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen.

We nemen voor het eerst onze oudste cowboy mee naar de beurs Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem. Hij is pas 13 jaar, maar wel enorm geïnteresseerd in alles dat rijdt op de boerderij en hij begrijpt veel van techniek.

‘Het is de kunst om de bedrijven te vinden waar je informatie wilt verzamelen voordat de avond voorbij is’

We proberen vroeg te gaan melken zodat we wat aan de avond hebben. Natuurlijk komt er nog weer een kalvende koe tussendoor, maar redelijk op tijd zitten we in de auto en we hebben zelfs al gegeten! Het is altijd de kunst om de bedrijven te vinden waar je informatie wilt verzamelen voor de avond voorbij is. Het is namelijk eerder regel dan uitzondering dat we, ver na officiële sluitingstijd, de beurs verlaten en helemaal op de hoogte zijn van wat collega-veehouders beleven en niet gegeten hebben en niet de gewilde informatie hebben kunnen verzamelen. En we zijn niet de enigen; de McDonald’s die naast de evenementenhal staat, vaart er wel bij.

Dit jaar gaan we zo gezegd gericht op pad. Maar onze zoon moet toch even in de cabine van de nieuwe verreiker klimmen en hij wil meteen weten waar de nieuwe knopjes voor zijn. De vertegenwoordiger is er als de kippen bij. Onze cowboy knikt begrijpend. Hij vindt het een machtig mooi ding.

‘Onze zoon laat zich niet zonder prijsopgave wegjagen’

We komen ook bij verschillende aanbieders een voeraanschuifrobot tegen. Zelfde fabriek, andere kleur huidje. We hebben hem een tijdje op proef gehad, maar het ding ging telkens letterlijk van zijn padje.

We weten wat hij moet kosten en ik stimuleer onze zoon om te gaan informeren wat de robot bij een andere aanbieder kost. De medewerker kijkt even om zich heen als er een jochie op hem afkomt met een gerichte vraag. Is er geen vader in de buurt? Maar die vader staat een eindje verderop druk met een oude bekende te praten.

Onze zoon laat zich niet zonder prijsopgave wegjagen en komt even later vertellen dat de verkopers het vast met elkaar afgesproken hebben. Geen euro kon eraf. Snel doen we nog even mee met het gewicht raden van twee vazen vol kalvermix en dan worden we eruit geveegd.

Volgend jaar route plannen

Heb ik toch nog niet de stand van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond gevonden. Dat had ik nou wel leuk gevonden. Maar volgend jaar weer een kans. Misschien moet ik dan vooraf de route plannen en hopen dat we niet te veel kennissen tegenkomen op ons pad.

Of registreer je om te kunnen reageren.