Boerenblog

3 reacties

‘Stop het vingerwijzen, ga samen aan tafel’

Haal alle partijen aan tafel om de resultaten op het rundveebedrijf te verbeteren. Niemand wordt gespaard bij zo’n ‘multidisciplinair overleg’. Zo creëer je een wij-gevoel en stop je het vingerwijzen dat bij problemen nogal eens gebeurt.

We voerden afgelopen week bij ons aan de keukentafel een multidisciplinair overleg. Dat is zijn dure woorden voor het optrommelen van iedereen die bij onze technische resultaten betrokken is: onze dierenarts, mengvoerleverancier, melkpoederleverancier, onze medewerkers en ook 2 dierenartsen van farmaceuten.

Zo’n gesprek proberen we tweemaal per jaar te houden en wij hebben het idee dat dit goed werkt. We laten de adviseurs samenwerken als één team, om ons bedrijf beter te maken. Alle partijen zitten aan tafel, waardoor het afschuifsysteem of het vingerwijzen minder makkelijk is toe te passen.

‘Ik hoor het om me heen vaak: de voerboer heeft waardeloos voer, de dierenarts stelt een verkeerde diagnose; iedereen heeft het gedaan behalve de boer zelf’

Alles wordt ook op tafel gegooid en niemand wordt gespaard. Ook wij als uitvoerders niet, want wij zijn voor zo’n 80% bepalend voor het technisch draaien van het bedrijf. Ik zie om me heen vaak dat het anders gaat. De voerboer heeft waardeloos voer, de dierenarts heeft een verkeerde diagnose gesteld, iedereen heeft het gedaan behalve de boer zelf. Wij zijn echter van mening dat wanneer het niet loopt, de boer verantwoordelijk is. Maar die verdient dan ook de credits als het wel goed gaat.

‘Met entingen fors minder antibiotica nodig’

Om zulk overleg te laten slagen, moet je goede, betrouwbare personen om je heen verzamelen die je faciliteren om goede resultaten te behalen en je een spiegel voorhouden. Zo voeren we al jaren diverse entingen uit. Hieraan hangen vrij hoge kosten, maar deze aanpak brengt ons wel een forse reductie van het antibioticagebruik.

Het geeft ook veel minder ergernis, doordat wij arbeidspieken zelf kunnen bepalen en daar personeel op kunnen inplannen in plaats van achter de feiten aan te lopen als een koppel ziek is. Dit bereiken we door de veearts van de entstofproducent erbij te betrekken. Om de juiste tijdstippen van enten te bepalen nemen we bloedmonsters die het weerstandsniveau van het kalf aangeven en zo komen we elke periode stapjes vooruit.

‘Bij dunne mest kan het een voerfout zijn of een besmetting met coccidiose, maar die 2 hangen altijd wat samen’

Dit jaar zijn we tevens bezig om coccidiose uit te bannen. Ook dit doen we samen met de veearts van het bedrijf die het anticoccidiosemiddel maakt. Hierbij was het eerst een zoektocht om het juiste moment van behandelen te bepalen. Dat deden we via mestmonsters en tevens monitoren we daarmee hoe de kalveren zich houden. Daardoor hebben we de coccidiose nu helemaal onder controle. Maar als hierbij een niet-kloppend rantsoen wordt gemaakt, heeft de behandeling/enting natuurlijk geen zin. Daarom is het goed dat de voerspecialist hierbij ook betrokken is. Anders heb je weer heel makkelijk een beschuldigend vingertje. Immers, bij dunne mest kan het een voerfout zijn of een besmetting met coccidiose, maar die twee hangen altijd wat samen.

‘Creëer wij-gevoel, in je eentje kun je niks’

Deze manier van werken past goed bij ons. Wij zijn niet mensen die gauw veranderen van leverancier of handelspartner. Wanneer je het wij-gevoel creëert, geeft iedereen ook vaak wel thuis. In je eentje kun je helemaal niks, je bent altijd afhankelijk van het team dat op het bedrijf loopt. Met elkaar moet je steeds weer proberen stapjes te zetten. Maar denk nooit dat je er bent, want tevredenheid leidt tot luiheid.

Laatste reacties

  • alphons1

    dunne mest kan ook zijn da ze te veel glyphosaat binne krijgen via soja of tarwe. en die word vaak vergeten

  • WGeverink

    Als er snot ingaat komt er snot uit alphons1.

  • farmerbn

    Bij dunne mest zou ik als laatste denken aan een teveel aan glyfosaat. Sorry.

Of registreer je om te kunnen reageren.