Redactieblog

12 reacties

‘RFC denkt met boer mee, A-ware denkt aan zichzelf’

Ik heb veel aan te merken op FrieslandCampina. Met de kritiek op één punt ben ik het echter niet eens.

Zeker, ik heb op het ogenblik ook veel aan te merken op FrieslandCampina. Het gerommel in directie en bestuur, wat een tegenvaller na Cees ’t Hart en het toenmalige bestuur. Ook de communicatie richting leden kan veel beter. Het is nu arrogant eenrichtingsverkeer. Leden voelen zich een nummer en dat mogen ze zich daar in Amersfoort best aantrekken.

Melkremplan verdient waardering

Met de kritiek op één punt, de straf op te veel melken volgend voorjaar, ben ik het niet eens. FrieslandCampina heeft tot taak onze melk zo goed mogelijk te verwaarden. Als ze nu voorzien dat er een aantal maanden te veel melk komt, is het goed daar tijdig maatregelen voor te nemen. Dat hebben ze gedaan.

Dat verdient waardering. Ik hoorde sommige leden zeggen: “Dan moeten ze maar meer productiecapaciteit bouwen”. Een ondoordachte mening. Ze bouwen dan voor een piek in de productie die in het najaar niet wordt gebruikt. Dat is verspilling van kosten. Bovendien is het voor de markt niet goed dat er veel te veel melk komt op het ene moment en op het andere te weinig.

‘Dat heeft vast hogere melkprijzen tot gevolg’

De opmerking die ik las: “FrieslandCampina moet maar beter verkopen”, slaat ook nergens op. Met de ene keer te veel melk en de andere keer te weinig bouw je geen markt op, maar je verstoort de markt.

Ik vind dat FrieslandCampina met deze maatregels denkt in het belang van de boer. De kosten worden beheerst en in de markt kan een beter resultaat worden behaald. Dat heeft vast hogere melkprijzen tot gevolg.

‘De boer is daar de sluitpost’

Hoe anders reageert A-ware. Die roept boeren op meer te melken. Dat hebben ze nodig voor hun uit te breiden productiecapaciteit. Duidelijk eigenbelang. Ze willen meer produceren en het maakt hen niet uit of ze de markt wel of niet verstoren.

De marge en dus de inkomsten voor A-Ware blijven toch wel gelijk. De boer is daar de sluitpost. De eigenaren van A-ware zorgen er wel voor dat ze aan hun trekken komen, zowel bij een hoge als een lage melkprijs. Dat hebben we in het verleden gezien toen A-ware, in de slechte jaren voor de boer, zelf nog riante winsten maakte. En kijk maar eens naar de activiteiten van A-ware, die steeds nog uitbreiden. Met een fiks eigen vermogen. In de Quote 500 staat eigenaar Anker vermeld met € 58 miljoen. “Allemaal verdiend met kaas”, zegt Quote.

Niet fout

Is dit fout? Natuurlijk niet. Een particuliere onderneming moet proberen zoveel mogelijk te verdienen en ondertussen zijn klanten(leveranciers) tevreden houden. Beide lukt op dit moment, hoewel over de laatste jaren gezien FrieslandCampina behoorlijk meer uitbetaalde. Eén troost, DOC Kaas, waar nogal wat leveranciers vandaan komen, betaalde nog minder.

Moraal van dit verhaal: het verschil tussen het coöperatieve FrieslandCampina en de particuliere zuivelaar A-ware is dat de ene werkt voor de boer en de andere voor zichzelf.

Laatste reacties

 • alco1

  Hoe vaak werd wel niet beschreven dat de Nederlandse inbreng door de wereldmarkt geen enkele invloed had op de prijs en daardoor het melkquotum wel weg kon, zelfs Europese melkstroom niet.
  Dus nu te stellen dat de melkprijs A ware niet interesseert is niet relevant.
  Onderzoek bij de FC eens wat de debacles in Verweggistan voor invloed heeft op de concurrentie prijs voor het eindproduct.

 • Attie

  Eerst de handel goed in de vingers, en dan zelf kaas maken is een sterk punt van A-ware. Bij particuliere verwerkers is in ieder geval weer wat te kiezen, en dat was wel nodig !

 • Attie

  Wie zou er allemaal aan FC kaas verdienen, Jan Anker misschien ??

 • witrug123

  alsof Fc voor de boer werkt?

 • hylkema.l

  Vergaderboer heeft gelijk.

 • koeien10

  particulier smijt niet met geld zoals rfc in china en dicteerd minder naar de producent en waardeert meer.

 • Mfb

  Wij hebben Verweggistan wel nodig om onze melk kwijt te raken....
  En wanneer de directie van FC kan bepalen hoeveel melk de leden mogen produceren dan hebben ze een eitje om hun bonussen binnen te halen. Weg uitdaging om alle melk die de leden leveren voor de hoogst mogelijke prijs te vermarkten.
  Als lid is het mooi dat FC winst maakt en ik prestatietoeslag kan beuren maar de garantieprijs heb ik al wel binnen. Als FC een keer wat minder winst maakt is dus niet zo erg voor het lid. Voor de directie wel want daar is hun salaris ook afhankelijk van.

 • alco1

  Mfb. Verwegistan om ons geld kwijt te raken is mijn punt.

 • Mfb

  FC heeft nog nooit zoveel verdient als nu bijvoorbeeld in China en omstreken. Huishan heeft misschien wel wat geld gekost maar de winsten zijn nog altijd vele malen groter.

 • farmerbn

  FC moet ledenmelk verkopen en niet zelf melk gaan produceren en lokaal proberen te verkopen. Die zelfgeproduceerde Oost-Aziatische melk gaat ledenmelk in de weg zitten. Daarnaast gooi je je goede naam weg als je Chinese melk in de poeder drukt. Je verkoopt B-product met een lage prijs. Weg imago.

 • Dirk,

  Dirk
  een voet tussen de deur krijgen ,zoals FC probeert in Cina kost tijd (soms jaren ) en dat dat gaat met vallen en opstaan , is een feit , dat geldt voor elke onderneming , wat geduld zou ik de leden van FC willen vragen , zolang de melkprijs tot de hoogste van het land behoren , wil ik er niet weg ,...Wie wel ??

 • koestal

  je hoort weinig meer over Huishan,zal wel met een sisser aflopen !

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.