28 reacties

‘De grupstal is uiteindelijk zo gek nog niet’

Willem Honingh
Royal Friesland Campina (RFC) en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) willen aanbind- en grupstallen uitfaseren. De dieren zouden te beperkt zijn in het uitoefenen van natuurlijk gedrag, is het argument. Maar de grupstal biedt ook echt wel vóórdelen ten opzichte van een loopstal.

Ik mis een aantal items in het onderzoek naar de welzijnsaspecten van de grupstal. Er wordt bijvoorbeeld niet gesproken over de ammoniakuitstoot, die in een normale grupstal veel lager ligt dan in de allerbeste groenlabel-loopstal. Het mestoppervlak is vele malen kleiner. Gier en mest worden apart opgeslagen, wat het roeren van de mestkelder overbodig maakt. Hierdoor komt minder ammoniak vrij.

En hoe kan het, dat een loopstal hoger scoort op afwezigheid van dorst, terwijl er in een grupstal voor iedere koe of per twee koeien een drinkbak is? Een grupstal-koe heeft mijns inziens onbeperkt te drinken.

‘In een loopstal met 100 koeien zijn 99 dieren bang’

Rustcomfort

Op rustcomfort scoort een grupstal maar 1,5 punt hoger dan een loopstal. Onthoud wel: iedere koe heeft zijn eigen ligplaats zonder concurrentie én zonder overbezetting, iets wat in loopstallen nog steeds voorkomt. In mijn optiek zijn er in een loopstal met 100 koeien, 99 dieren bang om die ene grote baas tegen te komen in de vaak (te) smalle looppaden.

Klauwproblemen

Ook klauwproblemen gaan hiermee gepaard. Uitglijden, het maken van krappe draaien en het lopen op vuile roosters zijn niet bevorderlijk voor de klauwgezondheid. Mortellaro? In de grupstal heb ik hier nog nooit last van gehad. Voetbaden met formaline of kopersulfaat heb ik dan ook nog nooit nodig gehad. Een dikke plus voor het milieu zou je zeggen.

‘Weidevogels zie je vrijwel uitsluitend bij grupstalboeren’

Weidevogels

Iets heel anders: in mijn omgeving (Waterland, ten noordoosten van Amsterdam) vind je weidevogels nog vrijwel uitsluitend bij grupstalboeren. Komt het door de vaste mest of door de kleinschaligheid? Zeg het maar. Voor burgers (de consumenten) is dit ook van belang.

Schamen

Ik vind dat het bestuur van Royal Friesland Campina (RFC) – dat ook de helft van de NZO bepaalt – zich diep moet schamen. RFC is een coöperatie. Dat betekent wij, wij, wij, en dus niet ik, ik, ik. De grupstalboeren kregen bericht dat de melk beter verwaard zou worden met het afknijpen van het meest milieu- en diervriendelijke stalsysteem. RFC gaat gewoon mee in het geldspelletje, en besluit vervolgens zonder overleg om meer eisen te stellen aan de coöperatieleden.

‘Ik vind het schandalig, en dan druk ik mij erg netjes uit’

Melk apart ophalen

Het had ook anders gekund, bijvoorbeeld de melk apart ophalen en hiervoor een rechtvaardige prijs vragen aan een kieskeurige, prijsvechtende supermarkt.

Niet één bestuurslid van RFC, van LTO én van de NZO is een grupstalboer. Tot vorig jaar waren de meeste grupstalboeren netto-betaler aan de kwantumregeling, en mochten wij meedoen. Die regeling is afgeschaft, en nu willen ze van deze club af. Zo vangen we misschien 0,01 cent per 100 kilo melk meer. Ik vind het schandalig, en dan druk ik mij erg netjes uit. Is het bestuur incapabel, of misschien onwillig, om de grupstal te verdedigen? Alle voordelen van de grup zijn direct de nadelen van de loopstal! Of hoopt men dat een aantal grupstalboeren op deze manier afhaakt, zodat er meer fosfaatrechten op de markt vrij komen..?

Reclame

Mijn koeien lopen ’s zomers 24 uur per dag in het land. Ik melk ze in het land, in een doorloopwagen. Ik heb veel passanten die verrukt zijn over mijn werkwijze. Hoeveel reclame gooien we zo overboord?

❏ Willem Honingh is grupstalboer in Ransdorp (N.H.)

Laatste reacties

 • Flepke

  Mooi gesproken.... De loopstal meteen anders belicht.... Anders gekeken en niet gelogen

 • Trot

  rfc verschuil d zich altijd achter concument, inkoper hebben nog nooit gezegd dat ze het zelf bedacht hebben

 • frl

  Top beschreven, zelf heb ik ook een grupstal (2015) ben super tevreden met mijn stal.
  De NZO loopt op de wet vooruit onder het mom van afnemers vragen er om, zouden die zelfde afnemers dan niet vragen naar weidemelk.
  6% grupstal boeren is een probleem, maar 20% opstallers word wel gedoogd, dan hebben we het nog niet eens over volume grupstalmelk vs stalmelk ik denk verhouding 1 op 10.

 • hollandagri

  betekent dat er geen afspiegeling is van de boerensamenleving bij de stuurgroepen ed is die beslissen over van alles nog wat dat in de qlip voorwaarden wordt gepompt

 • alco1

  Voorop gesteld: We moeten niet elkaars nest vervuilen.
  Maaaaar. Willem Honingh zijn pleidooi voor zijn systeem van dierhouden is niets op aan te merken.
  Ook klasse geschreven.
  In de vergadering van de FC heb ik me ook behoorlijk geërgerd aan de manier hoe het item van de aangebonden dieren voor het voetlicht werd gebracht.
  Het werd niet verboden, maar uitbreiden mocht ook niet.
  Dit was toch wel duidelijk een teken dat het een verkeerde manier van dierhouden zou zijn.
  Het lijkt tegenwoordig zo te gaan dat als er ergens in Duitsland een 'nul' bezwaar heeft, men direct bang is voor escalaties.

 • Vhouder

  als dat waar is van die lagere uitstoot in een grupstal dan zou de grupstal eigenlijk verplicht moeten worde

 • farmerbn

  Een frisse, diervriendelijke grupstal is top. Doe je er ook een melkrobot in en je wordt zomaar 85 jaar. Wie (in canada) heeft ervaring met die robot van milkomax?

 • frl

  Alco1# je zegt het juist, zo heb ik het ook tegen districts bestuur RFC gezegd.
  Wij ( grupstalboer) hebben nu een stempel op de kop gekregen van ongewenst.
  Terwijl ik voor mij gevoel duurzaam boer, dag en nacht weidegang zowel koeien als jongvee, gescheiden mest , stromest goed voor bodem leven en weidevogels.

 • Mfb

  Ik vindt ook dat FC juist voor de grupstalboeren op had moeten komen. Gemiddeld is het een kwetsbare groep die over het algemeen een uitstekende vakman/vrouw is maar bij de behoudende ondernemers horen. Anders was er ook allang een andere stal geweest.
  Uitzonderingen daar gelaten zullen de meeste bedrjiven geen opvolger hebben en zal de groep langzaamaan kleiner worden.
  Woorden als uitfaseren hadden dan ook nooit gebruikt mogen worden. Schandalig!

 • kleine boer

  Ben het er bijna mee eens vind niet dat koeien banger zijn in ligboxenstal. Als ze voorheen vd grup weide in gingen werd er gevochten een dag nu met ligboxenstal niks geen gevecht. En ja ik heb ervaring heb ook de grup nog ik gebruik. En vee met horens ook in ligboxenstal ik heb Zweeds voer hek en meest mrij dat is wel wat rustiger denk ik. Verder laat de boer de keuze maken niet de fabriek...

 • witrug123

  men hoopt inderdaad dat ze afhaken,en er zo fosfaat op de markt komt.
  FC schijnt naar bedrijven te willen waar ze in 1 x een rmo vol kunnen zuigen

 • frl

  Ja grupstal wil de burger niet, de megabedrijven die ze er voor terug krijgen gelukkig wel.

 • Dirk,

  Frl. Heeft een puntje ,sarcastisch zinnetje maar wel waar , er is geen hetze tegen een aanbindstal ,er is voorlopig niemand tegen , maar NZO lijkt een hetze te creëren ,mijn vraag is WAAROM daar is geen rede voor , maar vooral voor een coöperatie is dit een onaanvaardbaar standpunt ,het druist in tegen de coöperatieve gedachte

 • farmerbn

  In landen rond de Alpen ( Duitsland,Oostenrijk,Zwitserland,Italie en Frankrijk) staan veel koeien aangebonden in de winter en de melk wordt verkocht als de duurste kaas. Als burgers tegen zijn was dat niet zo.

 • Toon van de Koevering

  Maar kun je aan een burger uitleggen dat je een koe een halfjaar op dezelfde plek vastzet en dat ze alleen kan liggen en opstaan?

 • frl

  TOON # kun jij het burgers uitleggen dat er koeien zijn die hun hele leven lang nooit buiten gelopen hebben zelfs niet een vers sprietje gras geproefd hebben.
  Die automatisering met voeren maak ik me wel zorgen om die investering doe je niet om dat je graag koeien weidt.
  Mijn motto is altijd een stal is voor de winter.

 • Zuperboer

  Helaas zijn we in Zuivelland Nederland op dit moment alleen bezig met randzaken. Vaarskalveren lozen om zo gve's te besparen, courante guste melkkoeien slachten om aan de gve norm te voldoen, stalsystemen kraken zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. We weten van gekkigheid niet wat we doen moeten om de politiek te pleasen. Die politiek staat maar voor een ding luchtvaart en wegen. De boer schuiven ze en passant het nitraatprobleem, de CO2 fabel en de achteruitgang van de wildstand in de nek. Op die manier wordt de melkveehouderij zwart gemaakt. Helaas hebben we geen leiders die deze lastercampagne een halt toe kunnen roepen, sterker nog ze gaan meedansen met de afgoderij. Kern van het verhaal zou moeten zijn: We hebben een efficiente en zeer milieu- en diervriendelijke landbouw die de westerse wereld van prachtig gevulde kersttafels voorziet. Dat de landbouw ons milieu vervuilt is een verhaal van de jaren 70 dat al lang door de sector is opgepakt en met veel inzet en enthousiasme is gekeerd. Nu het besef nog, maar de financiele prikkels van de multinationals die de internationale agenda bepalen zal altijd sterker zijn dan de financieel uitgemergelde landbouwlobby. Wat betreft de situatie over een jaar of 10. Ik hou mijn hart vast en zeker als het ons ontbreekt aan nuchtere (lands-) bestuurders afkomstig uit boerenstand, familiebedrijven en middenstand.

 • alco1

  @ frl. Het beste is om tegen te spreken dat het dier met de mens vergeleken wordt.
  Daarna de voordelen te vermelden.

 • landboer

  Juist Zuperboer!

 • Jan-Zonderland

  @Zuperboer 👍👍👍

 • Jan-Zonderland

  @Toon. Als de burger aan mij uit kan leggen dat alle cavia's, muizen, kanaries, parkieten, papegaaien, fretten en tegenwoordig ook slangen, een gelukkig leven hebben in hun kooitje, dan zal ik ze dat van die koeien wel uitleggen. Ik heb overigens weinig moeite met mensen die dergelijke dieren op die manier als huisdier houden, moet ieder voor zich weten. Maar het moet eens afgelopen wezen met het gezeik dat een boer zich voor elke handeling moet verantwoorden bij het publiek. Het is toch nooit goed. Stop dan helemaal met eten dan kun je nooit gewetensbezwaard voelen dat je zelf mede verantwoordelijk bent geweest voor deze praktijken. Ga lekker dood van de honger allemaal

 • gradje1966@

  Ik denk dat het imago een grotere klap krijg van de melk industrie in DE Vredepeel
  3000 melkkoeien op een bedrijf dan van de aanbind stal ,dit ziet de burger als een romantische omgeving . In de Vredepeel is het gewoon een industrie.
  Deze industrie heeft het laatste jaar een nieuw stal gezet voor 1800 koeien
  zijn ze starter ???? dan kan iedere boer inleveren voor deze industrie.

 • koestal

  ze zijn gek geworden,de regeltjesdriftziekte is uitgebroken,alle bestuurders in quarantaine !

 • stuij45

  👍👍👍👍👍

 • Attie

  gradje, er zal dan toch ook grond onder moeten?

 • Zandboer op gemengd bedrijf

  Als ze bij FRC niet uitgelegd kunnen krijgen dat een grupstal beter voor de koeien is dan een loopstal dan zegt dat meer over de "vertegenwoordigers" van FRC dan over de consument! Helaas kan FRC nog camoufleren met een bovengemiddelde melkprijs - moet natuurlijk ook door de schaalgrootte en kennis ! - dat er veel te weinig strategisch inzicht aanwezig is.
  Een van de domste uitspraken was van onze vriend Piet Boer enkele jaren geleden "Natuurlijk komt er geen A en B quotum, wij gaan alle melk verwerken"; het ultieme bewijs dat Piet geen verstand heeft van marketing, geen in- en verkoop, geen inzicht wat voor productiepotentie er bij de melkveehouders aanwezig is en was, en totaal geen inzicht in wijzigingen die er nodig waren bij het eigen bedrijf.

 • Swiepie

  Willem, 40 jaar geleden kon je al met passie spreken over grupstalboeren. Je had toen en nu nog steeds gelijk. Stop niet met boeren en je mening geven! IvD

 • koestal

  weer een groep boeren in de hoek gezet

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.