Boerenblog

1 reactie

‘Altijd is het schoon’

We houden open dag voor onze studieclub. Wat is het hier opgeruimd en schoon!

Voor kerst moeten in Noorwegen het hele huis en de stal gewassen worden. Dat hoort zo. Meestal ben ik niet zo precies. Ik was liever het hele huis in het voorjaar als de boel lekker naar buiten kan en de ramen open. Maar dit jaar hebben we halverwege december de hele stal spik en span. De hogedrukspuit is onze trouwste vriend, zeg maar. De producentvereniging komt namelijk op bezoek in onze stal: we hebben een studiemiddag met als thema ‘klimaat in de stal’.

‘Altijd is het schoon’

Natuurlijke ventilatie

Anderhalf jaar geleden hebben we het mechanisch ventilatiesysteem (dat niet werkte) omgebouwd tot natuurlijk ventilatie. De ventielen en de ramen zijn eruit gesloopt en vervangen door gordijnen. De open nok konden we niet in het kostenplaatje passen, maar in plaats daarvan hebben we twaalf schoorstenen laten plaatsen, met een beweegbare klep die dicht kan bij buitentemperaturen onder 0. Het water wordt in de winter verwarmd en rondgepompt.

Het werkte niet helemaal perfect in het begin, omdat de wind niet goed gemeten kon worden, maar nu, anderhalf jaar later, hebben we een goed systeem.

‘Altijd is het schoon’

Natuurlijk altijd schoon

Over de verbouwing komt binnenkort een fotoreportage. Het klimaat in de stal is nu prima! Zelfs bij -18 buiten is het in de stal 7 graden boven 0. Wat een verschil met hoe het eerst was. Toen was het stoffig, bedompt, benauwd, klam. Iedereen die in de stal liep, kwam er hoestend weer uit. En gelukkig beaamden de bezoekers dat allemaal. Een fris klimaat en wat is het hier opgeruimd en schóón! Altijd zo? Ja, natuurlijk!

Eén reactie

  • farmerbn

    Noorwegen is het meest ideale land om te boeren. Geen euro maar heel veel Noorse kronen die Brussel niet afsnoept. Een overheid die de boeren boer wil houden en kleinere bedrijven die mooi de kost kunnen verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.