Boerenblog

4 reacties

‘Scoren met Delta Goal’

Voor roodbonte stier Delta Goal lonken mooie tijden. Hij stamt af van bewezen stieren en volgens de genomics zijn de dreigende minpunten perfect gecompenseerd; uiteindelijk zit alles in de plus.

Ik lees regelmatig van jonge melkveehouders die nichemarkten willen aanboren, zoals A2A2-melk of weidevogelmelk. In het verleden zagen we eindeloos veel van dit soort initiatieven. Ze eindigden allemaal net zo snel als dat ze opkwamen.

Alleen de biologische melkveehouderij is gebleven. Deze heeft overal ter wereld een vaste klantenkring. Toch zijn biologische zuivelproducten op geen enkele manier te onderscheiden van gewone zuivel. Ze zijn niet lekkerder, niet gezonder en er zitten niet minder bestrijdingsmiddelen of residuen van antibiotica in. Met 380 bedrijven blijft biologisch ook klein in Nederland en er is niet veel ruimte voor veel omschakelaars.

‘De Nederlandse melkveehouders verhogen hun melkprijs liever door de gehaltes te verhogen dan door het zoeken van andere markten’

De Nederlandse melkveehouders verhogen hun melkprijs liever door de gehaltes te verhogen dan door het zoeken van andere markten. Hadden de Vlamingen het afgelopen jaar in hun mpr 4,17% vet en 3,50% eiwit, Nederlanders schepten 4,36% vet en 3,57% eiwit. In Gelderland en Overijssel had men zelfs 3,59% eiwit.

Dat zal zeker ook te maken hebben gehad met selectie vanwege de GVE-regeling.

‘Feit is wel dat stieren gebruikt moeten worden die flink plussen in de gehaltes, om nog iets toe te voegen’

Feit is wel dat er stieren gebruikt moeten worden die flink plussen in de gehaltes om nog iets toe te voegen. Ongetwijfeld komt er weer een basisaanpassing waarbij de fokwaardes van de stieren weer worden aangepast aan het niveau van de koeien.

‘Delta Goal interessante roodbonte stier’

Een van de weinige interessante roodbonte stieren is Delta Goal. Deze stier komt in december beschikbaar. De vader is Armada, een jonge stier met Balisto als vader en Mr Savage in de rol als moeders vader. Moeder van Goal is Delta Larisa. Haar eerste lijst is 9.492 kilo met 4,41% vet om 3,68% eiwit. Zij is een Delta Meastro-dochter. Dat is een Stellando uit een Cricket-moeder met heel aardige cijfers. Met haar komen we op het proefbedrijf van Aveve mengvoeders in België, dat meedoet aan Fokkerij data Plus en waar Liesje 718 kwam bovendrijven. Deze Atlantic-dochter gaf tot op heden 34.585 kilo melk met 4,38% vet om 3,85% eiwit. Daarvoor zitten Classic, Kian en Stadel. Allemaal goede stieren in de afstamming dus. Alleen bij de benen en klauwgezondheid wappert een aantal rode vlaggen. Je zou hopen dat de vererving toevallig precies goed uitvalt. Dat is volgens de genomics gebeurd. Het vet plust met 0,14% en 22 kilo, eiwit +0,12% en 19 kilo, inet € 128. Het beenwerk en vruchtbaarheid gaan 4 punten omhoog. Klauwhoek en conditie score 7 respectievelijk 8. De voorhand krijgt er 3 punten bij en komt zo op de zeer bijzondere 106. In combinatie met 103 kruisbreedte en 106 conditiescore gaan de Goals straks nog de MRIJ-boeren aanspreken.

'Voor roodbont kan Delta Goal veel toevoegen, maar met 9% verwantschap is inteelt daar wel een aandachtspunt.' - Foto: Joris Telders
'Voor roodbont kan Delta Goal veel toevoegen, maar met 9% verwantschap is inteelt daar wel een aandachtspunt.' - Foto: Joris Telders

‘Delta Goal is een van de weinige jonge stieren met een mooi totaalpakket. Vele anderen komen tekort op benen, gehaltes of beide’

Delta Goal is een van de weinige jonge stieren met een mooi totaalpakket. Vele anderen komen tekort op benen, gehaltes of beide. Als de genomics niet kloppen en het beenwerk onverhoopt nog verder zakt, zullen de Goals minder lopen en minder vreten. Dan zullen de andere eigenschappen er ook niet uitkomen. Met Stellando, Atlantic en Kian in de basis is er zeker kans om te scoren. Voor roodbont kan hij ook veel toevoegen, maar met 9% verwantschap is inteelt daar wel een aandachtspunt.

Laatste reacties

 • Toon van de Koevering

  Dit begint toch steeds meer op reclame te lijken Hans. Waar is je kritische blik gebleven?

 • haj146

  Genetisch slechte benen maar op papier top. Zou M dus nooit gebruiken

 • hansvanbergen

  @Hai ik bespreek liever stieren die qua benen volledig dicht getimmerd zitten. Maar die zijn er nu even niet. @Toon nog maar eens opnieuw lezen want zo kritisch als ik Goal behandel zul je nergens lezen. Misschien is het voor u niet helemaal duidelijk maar de genoemde fokwaardes zijn de ophoging door de genomics. Daarvan heb ik de opvallendste en belangrijkste genoemd. Hoe groter deze ophoging hoe groter de kans dat dit lager uitkomt. Daarnaast heb ik de consequenties daarvan uitgelegd

 • hansvanbergen

  Voor roodbont kan hij ook veel toevoegen . Hier wordt natuurlijk bedoeld voor zwartbont waar hij +270 nvi doet

Of registreer je om te kunnen reageren.