Redactieblog

6 reacties

'Melk, mest en zon bij FrieslandCampina'

“Vroeger hadden we het over de melkfabriek. Nu kun je daar mest en zon aan toevoegen”, constateert Hanna een tikkeltje verbaasd. “Wie had ooit kunnen denken dat mestvergisters en zonnepanelen op het takenlijstje van FrieslandCampina zouden komen?”

Inderdaad bijzonder, maar niet verkeerd. Het wijst op maatschappelijke betrokkenheid en gevoel voor duurzaamheid. Dat is aan de orde van de dag, in de wereld. Alleen president Trump ontkent de noodzaak, maar dan weet je meteen dat die er wel is.

‘Kan de boer verdienen, dan lukt het project. Kan dat niet, dan stapt een boer er niet in’

“Mooie duurzaamheidpraatjes, maar denk je dat een boer daarom in mestvergisters of zonnepanelen gaat?”, smaalt Hans. Vergeet het maar. Hij doet het om er wat aan te verdienen. Een soort tweede tak. Niet voor niets staan er zoveel windmolens bij boerderijen. Niet vanwege de duurzaamheid, maar omdat er met forse subsidies het beleg op de boterham kon worden verdiend. Met zon en mest is dat net zo. Kan de boer verdienen, dan lukt het project. Kan dat niet, dan stapt een boer er niet in.”

“Je hebt gelijk”, zegt Hanna. “Maar dan is het goed dat FrieslandCampina dit aanpakt. Boeren zijn te verdeeld om samen zo’n project op te zetten. FrieslandCampina kan dat wel. Het mooie is dat ze subsidies lospeuteren bij de overheid en via een vrije inschrijving de boeren de keuze laten mee doen. Het is een coöperatieve aanpak met alleen maar winnaars.”

‘Onze melk wordt meer waard als we de slogan ‘duurzame keten’ eraan kunnen toevoegen’

Ik vraag me af wat FrieslandCampina er dan mee wint, maar Hanna helpt me uit de droom.

“FrieslandCampina heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Daar betrekt het de hele keten bij. Boeren ook, tegen wil en dank. Als die straks voldoende stroom leveren om de fabrieken op te kunnen laten draaien, is de hele keten duurzaam. Dat past in hun verkoopstrategie. Simpel vertaald wordt onze melk meer waard als we de slogan ‘duurzame keten’ eraan kunnen toevoegen. Dan profiteert iedereen ervan, ook degenen die niet deelnemen.”

Het zal wel. Voorlopig proberen wij mee te doen met de zonnepanelen. De stallen staan gunstig, alleen zullen er wel een aantal bomen moeten worden gekapt. En dat past niet bij duurzaam.

Laatste reacties

 • alco1

  Dat het hele duurzaamheidsplan waarde heeft doet er niet toe.
  Het gaat erom wat je de consument kunt laten geloven.

 • alphons1

  er is wel 1 probleem. na mestvergisting blijft digistaat over. die word over het land uit gereden. bodemleven sterft daarvan. met als gevolg meer uitspoeling en uit eindelijk minder mineralen in de melk. en daar kome ze in de gezondheidszorg nu achter hoe belangrijk mineralen zijn. dus ben benieuwd hoelang de consument er nog in trapt

 • hansvanbergen

  Maar het bodemleven was toch al dood door het mestinjecteren?? Nee al die sprookjes geloven Alphons

 • Attie

  Mest, zon, en minder melk, zou je ook kunnen zeggen !

 • farmerbn

  Het hoeft helemaal niet duurzaam te zijn. Zuivel moet lekker zijn en dan koopt de consument het ook wel. Roken is niet duurzaam. Autorijden en vliegen ook niet en toch doe ze het massaal. Maar lekkere zuivel maken is moeilijk. Dus moeten we het duurzamer doen.

 • frankrooi

  Over digestaat roept iedereen elkaar maar wat na. Digestaat uit mono-mestvergisting is rundveemest waar de methaan uit de vluchtige vetzuren uit is. Dit gebeurt in de stal precies hetzelfde alleen vang je daar het gas niet op, zonde om geen groengas van te maken. Na vergisting kun je met een scheider nog bijna evenveel dikke fractie halen als uit digestaat als uit rundveemest, de bodem krijgt dus gewoon zijn O.S. Verder is er een 1 kg organische stikstof omgezet naar minerale met een hogere werking (+23%). Goed benutbaar door de plant dus. De Marke bemest als 15 jaar met enkel digestaat met prima resultaten, ook + in de organische stof. Na 15 jaar had de bodem dan al lang dood geweest als dat klopte.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.