Commentaar

12 reacties

‘Korting melkprijs bij te veel C:16-vetzuren? Reken er maar op’

Een te hoog C:16-gehalte in de melk heeft vroeg of laat consequenties voor de melkprijs.

Sinds jaar en dag maken onder meer kiemgetal, boterzuur en vriespunt deel uit van de melkkwaliteitbeoordeling en de uiteindelijke melkprijs die de veehouder beurt. In 2006 kwam daar een nieuw kengetal bij: chloroformgehalte. Omdat Duitse afnemers in Hollandse boter sporen van chloroform aantroffen. De Nederlandse zuivelondernemingen besloten daarom in 2006 om de melk twee keer per jaar te laten onderzoeken op chloroformgehalte. In de eerste jaren leidde dat nog niet tot kortingen op het melkgeld. Maar sinds 2010 krijgen boeren voor een te hoog chloroformgehalte een kortingspunt aan de broek.

Te veel C:16-vetzuren in Nederlandse melk

Eenzelfde weg lijkt ingezet voor C:16-vetzuren. De melk die in Nederland wordt geproduceerd, bevat er namelijk te veel van. Dat kost de zuivelaars geld omdat het de melkverwerking bemoeilijkt. Met name de kwaliteit van kaas lijdt eronder. Dus moet het niveau van C:16-vetzuren terug naar 32%, het gemiddelde van stalseizoen 2014. Naar schatting zit zeker de helft van alle melkveebedrijven boven die 32%. Die zullen aan de bak moeten. Niets voor niets heeft Cono Kaasmakers zijn leveranciers het voeren van pensbestendige vetten, een verhogende factor voor C16-vetzuren in melk, inmiddels al verboden.

Een te hoog C:16-gehalte heeft nog geen consequenties voor de melkprijs. Gezien de ervaringen uit het verleden zal dat vroeg of laat wel het geval zijn. Voor melkveehouders die nu met hoge C:16-gehalten melken, een goede reden om hier de komende jaren serieus aandacht aan te besteden.

Laatste reacties

 • Trot

  wat is c16 vetzuur waarkomt het van daan wat doen we er aan

 • alco1

  Alles wat onderzocht kan worden levert werk op zullen we maar zeggen en we kunnen er niets van zeggen omdat er gewoon teveel melk is.
  Bij de geitemelkerij zie je melk met meer dan een miljoen cellen.
  Wordt helemaal geen korting op uitgeschreven.

 • farmerbn

  Wel antwoord geven alco1. c16 vetzuur is een onderdeel van melkvet maar als je de koeien palmvet voert (die pensbestendig is gemaakt en je de koeien een productieboost in vet% en ook wat extra liters geeft) kan de melkfabriek dat meten. Melkfabrieken willen niet dat koeboeren palmvet voeren omdat palmvet een negatief imago heeft bij sommige consumenten. Andere melkfabrieken stellen dat de kaas/boter verandert van kwaliteit.

 • alphons1

  c16 vetzuren ontstaan ook als je veel mais voerd. en alco dat klopt geitenmelk bevat ook heel veel cellen. cellen die bij ons er nie in mogen en bij geitenmelk wel. want die cellen zijn gewoon gezond voor ons. maar er word meer verdiend door allerlei bedrijven door te zeggen dat er nie te veel in mag zitten

 • Trot

  Dank nu snap ik het weer reden voor werk en korting

 • oorspronkelijk

  over inhoudelijk reageren
  alco veroordeelt altijd de boodschapper
  en wijst altijd naar anderen
  is zelf volmaakt?

 • Achso

  Moeten de inkopers van de ‚grote drie‘ even ophouden met palmpitschilfers kopen en er zeker geen 30% ervan in een krachtvoer draaien, omdat de kuilen zgn te snel zijn

 • koestal

  weer wat nieuws

 • Dutchdairy

  Wij voeren geen palmvet, maar vandaag de uitslag van FC; 33,7 % C-16. Iemand een idee, hoe dit kan/ verlaagd kan worden?

 • Bennie Stevelink

  @Dutchdairy, heb je misschien veel mais in het rantsoen?

 • farmerbn

  Misschien zit het wel in een aangekocht brokje.

 • Dutchdairy

  @bennie, ongeveer 14 kg mais per koe per dag..., @farmerbn, waar moet ik op letten bij t krachtvoer?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.