Redactieblog

25 reacties

‘Jonge boeren willen grote bedrijven’

Slecht nieuws voor degenen die pleiten voor het kleine boerenbedrijf, schrijft Vergaderboer.

Dat wordt een beetje mode. Biodiversiteit, koeien in de wei en vooral geen grote stallen. Dat lijkt het ideaalbeeld voor het boerenbedrijf van de toekomst, vinden vele consumenten.

“En de politiek”, voegt Hanna er meteen aan toe.” Kijk naar Brabant. Daar wil men alles aan banden leggen en met de bedrijven terug naar vroeger. En niet alleen daar. In heel Nederland wil men groei aan banden leggen. Een vergunning voor een grotere stal, ook in melkveehouderij, heb je zo maar niet. De politiek, die geen snars verstand van het boerenbedrijf heeft, neemt daar besluiten over. Terwijl uit cijfers blijkt dat jonge boeren het liefst op grote bedrijven boer willen worden.”

‘Op kleine bedrijven zien jonge boeren hun ouders hard werken voor een magere boterham’

De cijfers van het CBS staven dit verhaal van Hanna. Op grote bedrijven zijn er 3 keer zoveel opvolgers als op kleine. Dat geeft wel aan wat de jonge boer wil. Op kleine bedrijven ziet hij zijn ouders hard werken om een magere boterham te verdienen. Ze zijn altijd in touw. Niet in staat om voldoende machines te kopen, terwijl er veel te weinig tijd is voor sociale contacten.

‘Op klein bedrijf ben je gebonden, je hebt geen ingewerkte vervanger. Daarom moet je altijd zo’n omvang hebben dat er 1 of 2 werknemers kunnen zijn’

Ook Hans knikt: “Ik zou niet boer op een klein bedrijf willen worden. En als ik het wel zou willen, dan mijn partner niet. Die wil ook eens een weekend weg. Of vakantie houden en dan niet een paar dagen, maar net als alle andere mensen. Op een klein bedrijf kan dat niet. Je bent gebonden en er is geen ingewerkte vervanger. Daarom moet een boerenbedrijf altijd de omvang hebben dat er 1 of 2 werknemers kunnen zijn. Dan is de boer niet meer de stugge werker die ook nog ondernemer is, maar hij is werkgever en heeft tijd om in eigen en andere landen de ontwikkelingen van de landbouw te volgen.”

Dát moet de toekomst zijn. Voldoende grote bedrijven, met minimaal één medewerker, maar liefst 2. Dat is de basis voor de toekomstige boer om de maatschappelijke wensen over biodiversiteit, koeien in de wei en nog veel meer, in te vullen. Alleen dan blijven er boeren over in Nederland.

Laatste reacties

 • Mfb

  Een waarheid als een koe, we werken om te leven en niet andersom!

 • alco1

  Een mooie omschrijving vindt ik: "Als je alleen bent heb je geen ingewerkte vervanger"
  Met andere woorden: Als je er even tussenuit wilt moet er zoveel overgedragen worden, dat dat je lust om weg te gaan ontneemt.

 • John*

  Zo is het precies! ook voor boeren moet er een sociaal leven mogelijk zijn. bedrijven waar je 24 uur standby moet zijn is uiteindelijk niet vol te houden. zeker als er voor de jongeren van tegenwoordig zoveel interessantere oplossingen zijn te vinden.

 • onderwater

  Wel vreemd in deze context als je de vorige column van de vergaderboer leest . Als er nu al geen goed geschoolde personeel te krijgen is .

 • koestal

  Ik ben een jonge boer, toen ik 5 jr. terug begon wou ik ook naar 150. Maar kwam niet door het vergunningencircuit, boel tijd en energie aan verspilt, maar ben nu wel gelukkig met m'n 65 en robotje en grondgebonden. Een vervanger regelen voor de wintersport wil best, door de bedrijfsvoering simpel te houden en gewoon een duidelijk werkprotocol samen te stellen, ook op machines duidelijkheid. Maar een paar weken naar de USA ofzo zit er nu helaas niet in.

 • alco1

  Ik vind juist de bedrijfsvoering met robot niet simpel.
  Geschoold personeel is er wel te krijgen, maar 24 uur standby?

 • driepint

  @ koestal. Een paar weken USA zit er voor héél véél mensen niet in. Vanwege financien of vanwege te weinig vrije dagen.

 • ed12345

  Het ligt er aan waar je mee tevreden bent Als akkerbouwer kon ik er van genieten om bijna alle veldwerk zelf te doen en daar een redelijk inkomen uit halen Dan hoef je niet per say groot te zijn maar langzaam groeien blijft noodzakelijk en door een steeds voortschrijndende mechanisering kan je dan nog steeds zelf de meeste arbeid leveren Goed vast personeel kan plezierig zijn maar het blijft een vaste kostenpost ook in de moeilijke jaren

 • gerben5

  Je kan het onderzoek van het cbs ook anders interpreteren, bedrijven zijn groter omdat er een opvolger is, is deze er niet worden er geen grote stappen meer gezet.

 • farmerbn

  De politiek weet dat er jaarlijks boeren stoppen. Als de blijvers de koeien, varkens of hectares overnemen, blijft de productie in zijn geheel gelijk. Als de politiek bewust uitbreidingen van de blijvers dwarsboomt dan gaat in de toekomst de NLse productie dalen. Trouwens, jonge boeren willen wel grote bedrijven maar hebben geen geld om die te verkrijgen. Over 10-15 jaar heeft FC en Vion een aanvoerprobleem.

 • agratax(1)

  Hans zijn idee van een drie mans bedrijf is zo gek nog niet. Hij vergeet echter de gevolgen als een van hen uitvalt voor lange tijd. Dat betekent vervangende arbeid aantrekken en de uitgevallen man/vrouw door betalen. Twee lonen betalen voor een werker, dit houden niet veel MKB -ers de nu nog wettelijk voorgeschreven twee jaar vol. Verzekeren tegen dit soort -ellende - kan, maar is erg kostbaar. Hans zweeft met zijn gedachten nog in USA waar sociale voorzieningen zo goed als ontbreken en dus ook geen kosten post voor het bedrijf zijn.

 • Jaap39

  @farmerbn kijk maar op de scholen waar nieuwe aanwas ondernemers/ medewerkers vandaan moeten komen. Ze zijn er amper. De produktiedaling van metname zuivel zal sneller inzetten, tenzij Nederlandse melkprijs naar 50 cent gaat zodat ingehuurde arbeid ook bedrijfs economisch betaald kan worden . Vlees gaat lang door, niet arbeidsintensief.

 • agro1

  klein bedrijf: opvolger inwerken en beide geen boterham??? personeel is met de huidige regelgeving Russische roulette. alles wordt uitgemergeld. daarom loopt de gemiddelde leeftijd van de boeren wereldwijd hard richting 60jaar. erreg toekomstbestendig!!!!

 • deB.


  Jonge boeren willen groot, maar als ze wat meer levenservaring mochten hebben op dat moment, zouden ze er nooit aan beginnen!

  Daar verkijkt menigeen zich aan, faktor arbeid op melkveebedrijf.... en tot de conclusie komen van...is dit het nu?

 • .....

  Klein bedrijf ben je slaaf van je bedrijf, groot bedrijf slaaf van de bank....................

 • Gat

  Ik zie er bij ons meer in de buurt die het niet overnemen dan wel. En misschien zijn die slimmer dan die sukkels met een hele grote stal!

 • Fryslanboppe

  De marges te klein de schuld te groot. Dat is voor een groot deel het probleem binnen de sector. Schaal vergroting is van alle tijden alleen zijn de standaard bedrijven groter dan 30 jaar terug. Ons bedrijf is ook altijd gegroeid dus logisch dat de volgende generatie ook weer een stap verder wil. Of het financieel haalbaar is is een ander verhaal.

 • Veurink

  Probleem is niet de grote van het bedrijf maar de te kleine marge. Daardoor moet er eerst voldoende omvang zijn om een medewerker te kunnen bekostigen. Het is toch te zot dat een bedrijf met kapitalen aan grond en gebouwen onvoldoende over houdt voor externe arbeid.

 • Hagbrook

  Als je van 100 koeien niet meer kan leven ga er dan geen 300 houden wand er is altijd nog de wet van de afnemende meer opbrengst ,dat leerden we in de jaren 70 al op de landbouwschool en dat is nog steeds niet veranderd ,de jonge boeren worden helemaal gek gemaakt met groot groter en nog groter.
  Maar je kan ook groeien in kwaliteit en dat hoeft niet altijd met meer koeien .
  Ik ken een bedrijf met 90 koeien die 1miljoen kg melk levert en een buurman
  met 70 koeien 300000 kg en die laatste is nog wel een jonge boer.

  En als je met personeel gaat werken dan moet je ongeveer 80 koeien per werknemer houden en dan heb je zelf nog niets verdiend of gaat het om veel koeien .

 • Boer Willem

  Het probleem met de jonge generatie is het over dosis aan testosteron heeft en dat had ik ook totdat ik een serieus gesprek met de bank had en mijn relatie beheerder me wees op het feit dat er veel ambitieuze boeren veel te jong waren(zoals ik),teveel wilden in een veel tekorte tijd.

  Gaf me een financiering en vertelde me,laat zien wat je in je mars hebt en kom over 5 jaar verslag uitbrengen,en het waren de wijste woorden die nu gebracht hebben dat ik een goed middelgroot bedrijf bezit dat goed rendeerd op de basis van 5 jaar testosteron verbranden en mijn hersenen op peil heb weten te brengen en met veel plezier mijn familiebedrijf heb opgebouwd maar mijn zoon ook zal testen in een gezonden basis aan opvolging

 • ruiterkamp

  ik vind het jammer dat het idee gewekt wordt dat er voor een gewoon gezinsbedrijf geen plek is in Nederland, het moet volgens sommigen maar steeds meer en groter, maar het MEER krijg je toch nooit VOL !!! Om nog even terug te komen op de kop van dit artikel'.
  ‘Jonge boeren willen grote bedrijven’
  ik denk dat een jonge boer meer gebaat is met een klein bedrijf met een redelijk inkomen, dan met een GROOT bedrijf wat toch vaak veel werk en zorgen met zich mee brengt.

 • 0064376

  Met 3 vak keer 100 koeien zit je gauw op een aantal dat ze mega noemen....

 • koestal

  Hier ook grote bedrijven ,ze moeten weer melkers inhuren ,wat is dan de zin van een groot bedrijf waar ze ook vaak nog 3 keer per dag melken,het wordt nu al moeilijk om voldoende melkers te krijgen.

 • H.Grotenhuis1

  Gun je grootste vijand een groot bedrijf met veel personeel.
  In de grondgebonden sectoren is, vanwege de dure productiemiddelen, alleen een beheerste groei mogelijk.

 • piet p

  Als je rond de 50000,- Euro moet aftikken om een koe te mogen melken kun je jezelf gerust afvragen of het hier überhaupt nog wel uit kan .
  Personeel kost ook al snel 4 a 5 ct per liter en personeel is er maar 8 uur per dag voor de rest kun je zelf aan de bak.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.