Commentaar

1 reactie

‘BVD gaat pijn doen in de knip’

Nederland is wat BVD (Bovine virus diarrhee) betreft de viespeuk van Europa. De voormalige oostbloklanden zijn al decennia vrij. Denemarken en Zwitserland zijn het ook; België, Duitsland en Luxemburg zijn hard bezig vrij te worden.

In Nederland loopt een vrijwillig programma, maar zonder opschaling en verplichte deelname is vrij-worden een utopie.

De slechte BVD-status van Nederland krijgt nu belangrijke consequenties in de handel. België maakt import van Nederlandse kalveren namelijk tot een riskante business. Nederlandse kalveren moeten daar vanaf 15 november binnen 30 dagen na aanvoer virologisch worden onderzocht. Is het kalf BVD-positief, dan moet het binnen 45 dagen worden geslacht. Dus ver voor het slachtrijp is. Dat is economisch bijna zelfmoord. Voor Duitse en Luxemburgse kalveren volstaat een BVD-vrijverklaring van het herkomstbedrijf.

‘Veehandelaren zullen alleen nog kalveren van BVD-vrij gecertificeerde bedrijven exporteren naar België’

Belgische kalvermesters nemen wekelijks zo’n 500 kruislingskalveren af, de helft van alle geëxporteerde kalveren. Ze zullen het risico van ruimen en de extra kosten voor bloedtappen op de leverancier afwentelen. Veehandelaren zullen dan snel alleen nog kalveren van BVD-vrij gecertificeerde bedrijven exporteren naar België.

Dat de Belgen eisen gaan stellen aan de importkalveren is terecht. Je wilt niet veel geld stoppen in BVD-vrij worden én besmette kalveren bij duizenden importeren. Dat is dweilen met de kraan open. Lastig voor de Nederlandse melkveehouders, zeker. Het zou het laatste zetje kunnen zijn om te komen tot een verplicht BVD-programma in Nederland, een goede zaak.

Eén reactie

  • xw

    Dit is fantastisch, heel goeie zaak

Of registreer je om te kunnen reageren.