5 reacties

‘Antibioticagebruik melkveehouderij 50% lager dan humaan’

Met regelmaat wordt er weinig genuanceerd geoordeeld over de veehouderij. Daarom vinden wij dierenartsen het belangrijk om u van de juiste informatie te voorzien, zodat u een mening kunt vormen op basis van feiten, aldus dierenarts Henk van Ruitenbeek.

Veel mensen hebben een mening over vermeende misstanden in deze sector. Echter is deze mening lang niet altijd gebaseerd op de juiste kennis, maar op gekleurde informatie en gevoel. Dat is uitermate storend voor de mensen die zich met hart en ziel inzetten in deze sector.

Welzijn melkvee

In de melkveehouderij zijn de laatste 10 jaar grote stappen gemaakt om de situatie ten aanzien van bijvoorbeeld het welzijn van de koeien te verbeteren. Er zijn nog maar weinig dieren die aangebonden staan zoals gebruikelijk was in nostalgische tijden. Het leverde mooie plaatjes op, maar voor het welzijn van de dieren is dit zeker niet optimaal.

‘Moderne stallen zijn beter voor het welzijn van de koe’

Meer ruimte voor de koe

De huidige moderne stallen zijn weliswaar veel groter geworden, maar de ruimte per koe is ook veel meer geworden. Er is meer loopruimte, er zijn ruime, zachte ligplaatsen en er is meer licht en een betere ventilatie. Voor sommigen misschien een minder mooi plaatje, maar de moderne stallen voldoen veel beter aan de huidige eisen die gesteld worden aan de leefomgeving en het welzijn van de koe.

Antibioticagebruik in de melkveehouderij

Ook het antibioticagebruik in de melkveehouderij is een hot item waarover veel misverstanden bestaan. Als dierenartsen worden we vaak aangewezen als veelvoorschrijvers van antibiotica. Het is echter bij weinig mensen bekend dat het antibioticagebruik in de melkveehouderij ongeveer 50% lager is dan bij mensen in Nederland. Dit terwijl het gebruik van antibiotica bij mensen in Nederland het laagste is in heel Europa. Iets waar we zowel humaan als melkveehouderij trots op mogen zijn.

Preventief gebruik verboden

Verder is het antibioticagebruik tussen 2009 en 2016 bij landbouwhuisdieren met 64.4% gedaald. En is het preventief gebruik van antibiotica in de rundveehouderij in Nederland al jaren verboden. Dit is van groot belang om resistentie van bacteriën te voorkomen. We zien dan ook dat het aantal bacteriën wat resistent is voor antibiotica verminderd.

‘Veehouder is bereid te investeren in preventie’

Preventie

Als dierenarts besteden we tegenwoordig ook veel meer tijd aan preventie dan aan het behandelen van zieke koeien. Er wordt goed gekeken naar de risicofactoren die het functioneren van de koe negatief kunnen beïnvloeden. Er is veel aandacht voor de periode rondom afkalven, de periode waarin de koe het meeste risico loopt op problemen. Ook de veehouder is er zich steeds beter van bewust dat voorkomen beter is dan genezen en is veelal bereid te investeren in preventieve maatregelen. Ook mede daardoor is antibioticagebruik in de melkveehouderij gedaald, zonder dat het welzijn van de dieren in het geding is gekomen.

Gezonde zuivel van een blije koe

De melkveesector is goed op weg! Het antibioticagebruik is op een acceptabel laag niveau, het welzijn van de koeien is sterk verbeterd. Dat is zeker geen reden om achterover te leunen. De komende jaren zal er door de hele sector verder gewerkt worden aan een duurzame melkkoe op een nog duurzamer bedrijf!

Henk van Ruitenbeek is rundveedierenarts bij De Oosthof Dierenartsen

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helder en goed artikel en mag direct in de volkskrant en het nrc.

 • koestal

  ook moet het in de Telegraaf

 • massan

  Ga dat maar tegen LTO vertellen; vergeten blijkbaar altijd het positieve nieuws groots uit te dragen naar diverse media-kanalen.

 • farmer135

  Be good and tell it...

 • koestal

  De kranten houden meer van slecht nieuws,goed nieuws is geen nieuws !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.