Redactieblog

2 reacties

’Vakgroep Melkveehouderij wat eenzijdig samengesteld’

“De nieuwe Vakgroep Melkveehouderij van LTO is mij te eenzijdig samengesteld”, is Hanna resoluut van mening.

Mijn antwoord is dat ze niet mag mopperen, want de nieuwe voorzitter Meulendijk plus nog een bestuurslid komen uit Brabant. “Dat bedoel ik”, zegt Hanna. “Er komen 2 uit Brabant, 2 uit Drenthe, en de 3 anderen komen uit Flevoland, Overijssel en Noord-Holland. Dat zijn 5 van de 12 provincies, die zich straks vertegenwoordigd voelen. Dat is niet goed verdeeld.”

“Dat zijn 5 van de 12 provincies, die zich straks vertegenwoordigd voelen. Dat is niet goed verdeeld.”

‘Bij fipronilcrisis kwam LTO er niet aan te pas’

“Het gaat niet om de juiste verdeling, maar om de beste mensen”, is Hans van mening.” Het zal mij een zorg zijn waar ze vandaan komen. Je hebt het gezien bij friponil-crisis in de pluimveehouderij. De beste werd de woordvoerder en dat was Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. De LTO kwam er niet aan te pas. Bij de varkenshouderij zie je hetzelfde. Ingrid Jansen is onbetwist leider en ook daar speelt de LTO de tweede viool. Logisch dat ze nu naar kwaliteit zoeken.”

‘Bij de varkenshouderij zie je hetzelfde. Ingrid Jansen is onbetwist leider en ook daar speelt de LTO de tweede viool.’

‘Vreemd dat Friesland geen bestuurslid levert’

Ik ben het met beiden eens. Hanna zegt terecht dat ze de verdeling vreemd vindt. Het is niet goed dat een van de belangrijkste melkveehouderijprovincies, zoals Friesland, geen bestuurslid levert. Die voelen zich straks echt niet vertegenwoordigd. Dat worden weer goede tijden voor Sieta van Keimpema, de DDB-vrouw, die daar wél vandaan komt.

‘Dat worden weer goede tijden voor Sieta van Keimpema, de DDB-vrouw, die wél uit Friesland komt.’

‘Het hele Noorden is niet vertegenwoordigd’

Het hele Noorden is trouwens niet vertegenwoordigd, want ook in Groningen zit geen bestuurder. Die concentreren zich in het Oosten – Drenthe en Overijssel – en het Zuiden, Noord-Brabant. Drie provincies met 5 bestuurders. De bestuurskracht zakt af: van het Noorden naar het Zuiden. Dat is ook in de zuivel zo, waar alleen de naam Friesland in FrieslandCampina nog herinnert aan het rijke verleden. Dat is voorbij.

Dan kom ik bij Hans. Die heeft gelijk dat de kwaliteit van de bestuurder het belangrijkst is. Dan maakt het niet uit waar hij of zij vandaan komt.

Wel geeft deze nieuwe verdeling de volle ruimte aan groepen die hun eigen belang vertegenwoordigen, zoals Netwerk Grondig. Dat wordt een gevaar voor de LTO.

Laatste reacties

  • Attie

    Inderdaad een iets intensievere afspiegeling, hebben waarschijnlijk ook het meeste uit te leggen richting maatschappij ??

  • farmerbn

    Misschien zijn romms-katholieke zandboeren wat makkelijker in de omgang en kunnen die beter politiek bedrijven doordat ze minder halsstarrig zijn en wat meer van handjeklap houden. Ze kunnen beter aan een elastiekje trekken voordat die knapt. Soepel ipv stug.

Of registreer je om te kunnen reageren.