Redactieblog

3 reacties

‘Studieclubs doorgelicht’

Waar zit in jouw bedrijf het grootste lek qua rendement? En wat doe je eraan om dit aan te pakken?

Met mijn collega’s heb ik ’s de resultaten van de afgelopen vijf jaren op een rij gezet voor een aantal studiegroepen. En dan schrik ik best wel. Ik hoop jullie ook. Want in die afgelopen vijf jaren is het zoeken naar de bedrijven die structureel hun kostprijs hebben weten te verlagen. Bedrijven waar de kostprijs opgelopen is, zijn er te over.

Hoe kan dat? Dan neem je deel aan een studiegroep, om scherper op je eigen cijfers te zijn, en dan is er geen vooruitgang? Ik houd me de schrale troost maar voor dat de achteruitgang wellicht nog groter was als ze niet in een studiegroep hadden deelgenomen.

Als in de bijeenkomst het overzicht van de afgelopen vijf jaar is rondgedeeld, dan is het even twee minuten stil. De boodschap moet even inwerken. En dan beginnen de verklaringen te komen.

Verklaring of excuus

Maar wat is een verklaring en wat een excuus? De scheidslijn is wat mij betreft niet zwart-wit. En de kleur grijs is mede afhankelijk van de reactie van de ondernemer. Ziet deze zelf ook dat het deels een excuus is, en dat hij zelf ook steken heeft laten vallen?

We kregen het in een van de groepen over het klepelen van het grasland. Een van de leden had zoveel gras over dat hij de loonwerker een paar percelen grasland liet klepelen. Hij klonk enthousiast, omdat hij een handige manier had bedacht om dure inkuilkosten te voorkomen voor voer dat hij niet nodig had. Eigenlijk moet deze ondernemer nog een stap verder terug. Hoe kan hij zijn bouwplan zo inrichten dat hij niet een groot voeroverschot heeft, maar wel streeft naar een hoge opbrengst van zijn grasland?

De bewerkingskosten bedragen al snel zo’n € 1.500 per hectare. Tel daar een grondvergoeding bij op van € 800, dan zijn de totale kosten € 2.300 per hectare. Bij 10.000 kVEM-productie is dit een kostprijs van € 0,23 per kVEM. Door de laatste snee te verklepelen daalt de kVEM-opbrengst naar 8.000 waardoor de kostprijs stijgt naar € 0,29 per kVEM. Een stijging van 25%.

‘Wees creatief, maar gooi het geld niet zo gemakkelijk over de balk’

Misschien moet hij eigen krachtvoer gaan telen. Of de koeien dag en nacht weiden, om het verse gras optimaal te benutten en de aankoop van duur krachtvoer te beperken. Wees creatief, maar gooi het geld niet zo makkelijk over de balk.

Gedrag boer veranderen moeilijk

Waar zit in jouw bedrijf het grootste lek qua rendement? En wat doe je eraan om dit aan te pakken? Nu reageerde een van de oudere deelnemers – ervaring is toch wel veel waard! – dat er niets moeilijker is dan het gedrag van een boer te veranderen. Dat klopt. Maar moeilijk is iets anders dan onmogelijk.

Als je weet dat ergens je zwakke punt ligt, dan zorg je voor ondersteuning op dat punt. Dat kan je medevennoot zijn, of je partner of een adviseur, of je stagiair. Uiteindelijk draait het om de bereidheid om ermee aan de slag te gaan. Vervolgens de focus. En daarna de ondersteuning. Wees niet eigenwijs, maar vraag iemand je te helpen.

Als jij je niet aangesproken voelt door deze column, moet je misschien nog eens in de spiegel kijken. Krijg je van je strategische partners de feedback dat je goed bezig bent, dan mijn oprechte complimenten. Je bent een zeldzaamheid die het ver kan schoppen! Zo niet, dan is er werk aan de winkel.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dhr Hoksbergen heeft de neus wel veel omhoog en moet ook eens naar zijn eigen kijken. Hoeveel ondernemingen hebben jaarlijks een lagere kostprijs? Bij AAA zal dat niet het geval zijn en wordt het uurloon van Hokbergen elk jaar wat hoger zodat boeren steeds een hogere rekening krijgen van AAA. Boeren hebben wisselende opbrengstprijzen en AAA niet. De baas van Hoksbergen moet hem een piepkleine auto van de zaak geven zodat het uurtarief naar beneden kan. Het lek bij de boeren zit bij de ondernemingen die op de bagagedrager zitten van de boer.

  • vink

    De gemiddelde kostprijs stijgt gewoon, dat is een gegeven. Hier en daar een half centje eraf snoepen doet daar niets aan af.

  • koestal

    Ik ken een rapport van Alfa waarin de opfokkosten van kalveren werd vergeleken, een boer had opfokkosten van 100 Euro en de rest zat op 400 of 500 Euro.Ik heb ook geprobeerd om de kosten tot 100 Euro te verlagen ,maar ik had toen wel veel dode kalveren. Zulke vergelijkingsonderzoeken wordt ik niet vrolijk van . Cijfers die spreken , heet dat rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.