7 reacties

Pleidooi voor afschrijven fosfaatrechten in 5 jaar

Het is tijd voor duidelijkheid over de vraag of je fosfaatrechten fiscaal mag afschrijven. Volgens Marius Wijers en Lubbert van Dellen moet dat wel mogelijk worden, liefst met een termijn van vijf jaar.

Er is de laatste tijd veel te doen over de fosfaatregeling melkvee. De Eerste en Tweede Kamer hebben het stelsel van fosfaatrechten goedgekeurd. Als Brussel niet voor de tweede keer ingrijpt, hebben we het er vanaf 1 januari 2018 mee te doen. Volgens onze organisatie is er nog steeds één belangrijke vraag onbeantwoord gebleven, namelijk of je op de fosfaatrechten mag afschrijven. Voor ons fiscalisten een zaak waarop een helder besluit al te lang op zich laat wachten.

De onduidelijkheid omtrent het afschrijven van fosfaatrechten is vooral te wijten aan het feit dat er geen officiële einddatum aan de regeling is gekoppeld. Laat dat net de voorwaarde zijn voor mogelijkheid tot afschrijving. Als belastingadviseurs zien wij echter geen beren op de weg en zijn er meerdere argumenten om aan te nemen dat er gewoon afgeschreven kan worden. Waar een politieke wil is, is een fiscale weg.

Fosfaatrechten zijn productierechten, dus afschrijfbaar

Allereerst baseren we onze motivatie op de standpunten die de Belastingdienst heeft ingenomen ten aanzien van varkens- en pluimveerechten. Daarover is bepaald dat over deze productierechten, waarvan de tijdelijkheid aantoonbaar is, afschrijving toegestaan is. Fosfaatrechten zijn net als varkens- en pluimveerechten loten van dezelfde stam en ingevoerd om fosfaatproductie op bedrijfsniveau te maximeren. Bovendien zijn ze geregeld in de Meststoffenwet en hierin gelijksoortig uitgewerkt en gekwalificeerd als productierechten. Dat maakt het voor ons niet meer dan vanzelfsprekend dat het stelsel van fosfaatrechten naar aard ook tijdelijk is, wat afschrijving mogelijk maakt.

‘Waar een politieke wil is, is een fiscale weg’

Daarnaast heeft de Tweede Kamer eind vorig jaar een amendement aangenomen om een einddatum aan de fosfaatwet te koppelen, waardoor het dus een tijdelijk karakter krijgt. Dus ook via deze route kan de afschrijving van rechten als mogelijk worden gezien. Ook versterken wetenschappelijke rapportages dat we binnen een paar jaar onder het fosfaatplafond zullen zitten.

Banken financieren aankoop fosfaatrechten: aflossen in 5 jaar

Niet alleen op politiek gebied zijn er genoeg aanwijzingen voor de mogelijkheid tot afschrijving. Ook de banken zijn al druk bezig met de financiering voor aankoop van fosfaatrechten door melkveehouders, met het oog op een aflossingstermijn van 5 jaar. De verkoop en verhandeling van fosfaatrechten is dus al in volle gang en banken gaan hier duidelijk in mee.

Snel duidelijkheid nodig

Uit dit hele verhaal kunnen we opmaken dat elk productierecht – en dus fosfaatrechten – naar aard en doelstelling tijdelijk is. Er zijn daarnaast genoeg argumenten om te concluderen dat afschrijving mogelijk moet zijn. Waarom laat een duidelijke beslissing van de politiek hierover dan nog op zich wachten? Melkveehouders vallen tussen wal en schip en worden fiscaal benadeeld. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid over komen.

Laatste reacties

 • koestal

  De boekhouders worden ongeduldig,de makelaars hebben hun geld al binnen ,de boeren hebben de portemonnee straks weer leeg

 • Vhouder

  juist koestal iedereen wil mee profiteren van het boeren geld

 • hooghoes

  Ik snap niet dat boeren f rechten kopen ,je koopt echt weer lucht , net als het melkquotum vroeger

 • polsbroek

  Boeren die in het verleden geen melkquotum gekocht heeft, zijn die er nog.
  en hebben ze nu een rendabel bedrijf ?
  Dat vraag ik mij af.

 • Mfb

  @polsbroek ; Er zijn genoeg kleine bedrijven waar veel meer wordt verdiend dan op de grotere bedrijven. Maar als je slaaf van de bank wilt zijn dan moet je misschien wel fosfaatrechten gaan kopen :-)

 • B.T. Henstra

  De makelaars en de boekhouders zijn degenen die het meeste belang hebben bij afschrijven van fosfaatrechten. De meeste melkveehouders hebben er alleen maar nadeel van.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.