Redactieblog

14 reacties

‘Geen geld besteden aan nieuwe trekker’

Meer boeren willen een nieuwe trekker. Ik heb mijn twijfels bij die plotselinge wil om te investeren.

Twee keer zoveel melkveehouders als voorgaande jaren willen een nieuwe of gebruikte trekker kopen”, leest Hanna voor. Er is dus kennelijk weer geld.

“Zo profiteert de hele gemeenschap mee als de melkprijs beter is”, zegt Hanna en knikt instemmend. ”Welvarende boeren betekenen ook welvaart op het platteland. Dat zouden meer mensen moeten inzien.”

Ik heb zo mijn twijfels bij die plotselinge wil om te investeren. Door mijn hoofd vliegt een variant op een spreekwoord: “Al stijgt de melkprijs nog zo snel, de lust van de boer om te investeren achterhaalt die wel”. We hebben te weinig geleerd van de krappe tijd die achter ons ligt. Beter is het om te reserveren, zodat we een volgende dip in de melkprijs kunnen opvangen.

‘Al stijgt de melkprijs nog zo snel, de lust van de boer om te investeren achterhaalt die wel’

Is de buffer groot genoeg, dan geld besteden aan een verbetering van de structuur van het bedrijf. Grond kopen, of misschien fosfaatrechten. Maar zo weinig mogelijk machines of trekkers. Dat is een beslag op je vermogen die de verdiencapaciteit van het bedrijf niet verbetert.

“Maar als je nu je trekker beslist moet vervangen”, zegt Hanna. ”Je kunt er toch niet zonder? Je kunt het ook zien als uitgestelde investeringen. Ik vind het wel logisch.”

Te veel capaciteit aan machines op bedrijven

Het is alleen logisch als het beslist niet anders kan. Maar hoeveel trekkers en andere machines worden niet gekocht omdat de buurman ook een nieuwe koopt? Ik denk dat er te veel capaciteit aan machines op de bedrijven staat. Als je omrekent hoe vaak die gebruikt worden, schrik je. Ik zou de bezettingspercentages van de trekkers en machines op de boerenbedrijven wel eens willen zien. Ik denk dat een bedrijf in een andere sector van verbazing van zijn stoel zou vallen als hij die cijfers zag.

‘Trekkers en machines leasen gebeurt hier nog veel te weinig’

Duurzame investeringen

“Ik zou ook geen trekker kopen”, vindt Hans. ”In Amerika werden trekkers en machines vaak geleased. Dat gebeurt hier nog veel te weinig. Als wij wat willen vervangen, wil ik eerst leasen onderzoeken. Want pa heeft gelijk als hij zegt dat extra bedrijfskapitaal beter gebruikt kan worden voor duurzame investeringen in grond, gebouwen of fosfaatrechten.”

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  leasen daar gaat het mis
  burgers rekenen te vaak in maandlasten en vergeten tegenvallers in te calculeren
  moet de boer de zelfde kant op
  een auto kopen en niet financieren die wordt met tegenzin verkocht
  want de vergoeding van de financier is voor de autohandel 2e tak

 • pinkeltje

  In Nederland wordt ook volop geleased. Gaat overwegend om financial lease en dat is eigenlijk niks anders dan een financiering op maat. Hoeven we verder niet heel erg spannend over te doen.

 • John*

  je kan investering onderverdelen in terugverdientijd,

  investeringen met een korte terugverdientijd (1-3 jaar)doe je met eigen geld
  investeringen met middellang (4-10 jaar) evt lease of korte financiering
  investeringen met een lange termijn (>10 jaar) met een hypothecaire lening van de bank.

  op de manier scoor je het hoogste rendement op het eigen vermogen. Je eigen vermogen laten verpieteren op de bank voor een 'mogelijk' dal is erg zonde en ondermijn je je rendement.

  maar iedereen zijn eigen keus, als we met zijn allen besluiten om een buffer voor een jaar aan te leggen zal het dal ook een jaar langer duren.

 • agratax(1)

  Bij de hier bedoelde lease gaat het over kopen op afbetaling, maar voor een korte periode (bv. zware trekker voor ploegen). Op deze wijze blijft er meer geld over om te investeren in omzet verhogende productiemiddelen (rechten, grond o.i.d.) Deze investeringen brengen doorgaans meer rendement dan investeringen in IJzer.

 • veehouder10

  leasen voor 1% voor 5 jaar en geld van de rekeningcourant wegzetten in ledenobligaties vrij FrieslandCampina á 3% rente. Om de 2 maanden kun je ze weer verhandelen, dus mocht er geld nodig zijn is het nooit lang wachten. Zo houd je toch rendement op liquide middelen.

 • Bennie Stevelink

  Leasen is een alternatieve vorm van financieren die vaak ook nog duurder is dan gewoon een lening bij de bank.
  De discussie moet niet gaan over leasen tegenover kopen maar over loonwerk tegenover eigen mechanisering.
  Om de kosten laag te houden moet je consequent voor het één of het ander kiezen: kies je voor loonwerk, dan ook volledig loonwerk en niet gedeeltelijk toch nog eigen machines. Dus ook het voeren uit besteden.
  Kies je voor eigen machines dan ook nooit een loonwerker op het erf, desnoods ‘s nachts doorrijden.

 • Attie

  Onzin Bennie, kan prima een mix van beide zijn, het gaat uiteindelijk om de kostprijs. Als die maar flink onder het gemiddelde zit, kun je je bedrijf uitbouwen en versterken!

 • info519

  Groot voordeel als je fiks uitbreid is dat je geen tijd meer hebt om het op te maken....dus kan het snel uit....bovendien.loopt de vrouw vaak weg als boer altijd aan het werk is...weer kostenbesparing....

 • agrobedrijfsadvies1

  De beste machine is nog altijd de rekenmachine!

 • koestal

  Alle loonwerkers moeten al weer een nieuwe maispootmachine kopen ,omdat volgend jaar mesten en poten in een werkgang moet gebeuren,dit gaat de veehouder ook weer extra geld kosten.

 • piet p

  Gouden regel: Kun je een investering zo niet betalen dan ook niet leasen. Kun je daarentegen een investering zo wel betalen uit eigen kas, dan kun je overwegen om te gaan leasen.

 • mtseshuis

  @piet p: zo is het! En alles in loonwerk laten doen: prima, maar denk niet dat het goedkoper is, want dan zou je weleens bedrogen uit kunnen komen...

 • landboer

  Loonwerker is hier iig veeel duurder ,maar iid heeft Bennie gelijk ,zie nog wel eens dat men het materiaal heeft maar het laat doen uit tijdnood.Of men geeft veel geld uit aan het laatste beetje wat ze nog wel zelf doen.

 • fries8

  @koestal....dat gebeurd hier al jaren mesten en zaad in 1 werkgang

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.