Redactieblog

10 reacties

‘Euro’s zijn belangrijker dan duurzaamheid’

Natuurlijk zijn euro’s belangrijker, zullen veel boeren zeggen. Vooral veehouderijbedrijven met magere jaren en een rode bankrekening snakken naar meer euro’s. Dan komt duurzaamheid op de tweede plaats.

Maar moet je dat in deze tijd ook hardop zeggen? Nee dus. De maatschappij wil duurzaamheid. In de kranten staat dat veel boeren miljonair zijn. Als uit dezelfde boerenhoek dan wordt verkondigd dat de euro’s voor de boer belangrijker zijn dan duurzaamheid, valt dat slecht. Dat moet je dus niet doen.

Daar denkt Arjan Sinnige in het Friese Burdaard kennelijk anders over. Hij, of liever het bedrijf – 285 melkkoeien en 150 stuks jongvee – dat hij voert met ouders en broers, vernieuwt een asbest dak. Enthousiast vertelt Arjan dat de provinciale subsidie stapelt op de landelijke en dat de zonnepanelen die op dak komen, ook nog weer subsidiegeld opbrengen. Verder is er belastingvoordeel.

Kort samengevat komt het er op neer dat familie Sinnige gratis een nieuw dak krijgt bij de asbestverwijdering. Petje af voor de mannen, die de subsidiestromen hebben gevolgd en op het juiste moment hebben toegehapt. Echte ondernemers. En: “Jonge ondernemers gaan voor het economische rendement”, zo zegt Arjan. “Dat gaat boven duurzaamheid.” Hij geeft overigens wel toe, dat de relatie tussen burgers en boeren steeds belangrijker wordt. Maar de eurotekens in zijn ogen geven de doorslag.

‘Jonge ondernemers gaan voor het economische rendement, zegt Arjan, dat gaat boven duurzaamheid’

Dat mag Arjan best denken. Maar hij moet het niet zeggen. Welke burger zou niet voor nul euro zijn wrakke dak willen vervangen door zonnepanelen? Dat boeren dan ook nog zeggen dat ze het voornamelijk doen voor het geld, is niet verstandig.

Er worden op het ogenblik forse aanvallen gedaan op onze manier van boeren. Het krediet dat we in het verleden opbouwden als hardwerkende boeren die voor het landschap zorgden, verliezen we in hoog tempo. Kijk maar naar Brussel. De toeslagen die we nu nog krijgen, staan voor de nieuwe landbouwregelingen na 2020 ter discussie. De Nederlandse regering stelt voor deze af te schaffen en te vervangen door een premie, die je kunt verdienen. Met bijvoorbeeld natuurinclusief en/of duurzaam boeren.

In dat klimaat moet je als jonge boer niet zeggen dat euro’s voor duurzaamheid gaan. Dat is dodelijk voor ons imago. Dat moet een heldere, jonge boer als Arjan Sinnige nog leren. Spreken is zilver en zwijgen is goud. Dat gaat in dezen dubbel op.

‘In dit klimaat moet je als jonge boer niet zeggen dat euro’s voor duurzaamheid gaan, dat is dodelijk voor ons imago’

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Kan de boer anders dan voor euro’s kiezen?
  De consument laat zich leiden door de “laagste prijs garantie” of een winkel die “toch voordeliger is”. De consument gaat dus voor de euro’s. De supermarkten kunnen daarop niet anders dan inkopen tegen de scherpste prijs als ze hun omzet en winst willen behouden. Zij gaan dus ook voor de euro’s. Vervolgens zal de boer voor de laagste kostprijs moeten gaan. Ook bij onderhoud of herinvestering van gebouwen.
  Kritiek uit de samenleving is een gevolg van ontkenning van deze samenhang.

 • oorspronkelijk

  een sector die onder vuur licht loopt op eieren(cynisme)
  75% mkb ziet duurzaamheid niet als ondernemingsstrategie
  de kosten besparingen worden volledig in ondernemingsplan meegenomen
  dus alle mensen zijn gelijk
  alleen de veehouderij ligt onder het vergrootglas

 • DJ-D

  Prima reactie @ Bennie. Het echte verhaal vertellen is dat. Gewoon uitleggen waarom bepaalde dingen gebeuren.

 • alco1

  Kijken naar de euro's is in meer gevallen duurzamer, dan niet.

 • farmerbn

  Helemaal eens met vergaderboer. Je mag als beroepsgroep wel wat denken maar het is beter om te zwijgen of nog beter een flut-argument verzinnen die beter scoort bij de toehoorders. Iedereen doet dat laatste tegenwoordig zoals politici, management van FC en bioboeren. Boeren moeten dat ook gaan doen.

 • WGeverink

  Je hebt een hele periferie om de landbouw die voor de Euro's gaat. De enige in de keten die verwacht wordt om grote investeringen te doen zonder rendement en verwacht wordt "duurzaam" in plaats van economisch bezig te zijn is de boer. Ga toch effe lekker de boom in vergaderboer. Het is geen hobby! Jullie boeren worden altijd aangevallen omdat ze zich laten intimideren en hun belangenbehartigers onder de noemer "duurzaamheid" altijd de weg van de minste weerstand zullen kiezen. Het wordt tijd dat de boeren zich zakelijker opstellen want bij duurzaamheid hoord ook een gezond en duurzaam financieel plaatje.

 • Bennie Stevelink

  Precies @Geverink, de keten voor en achter ons en de hele periferie om ons heen gaat voor de winst. Tegelijk wordt van de boer verwacht dat hij werkt vanuit liefdadigheid en leeft van de lucht.

 • gerben5

  Zet even iemand ( arjan sinnige) in het zonnetje, onder je eigen naam "vergaderboer"

 • piet p

  Je zal toch echt eerst eurootjes moeten verdienen voordat je duurzaam gaat doen .
  Iedereen lult wel over duurzaam maar ondertussen mag het niks kosten.
  Duurzaam begint onderhand een beetje akelig in de oren te klinken.
  Je kunt niet "groen doen en rood staan"

 • koestal

  Geld is voor de boer minstens zo belangrijk als de burger,hij moet steeds in het bedrijf investeren en onderhouden,de burger vindt vaak sparen voor de vakantie belangrijk.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.