Redactieblog

2 reacties

‘Dag Arie’

Dag lieve Arie. Dag beresterke man. Zeer toegewijde opa, betrouwbaar, zonder poespas. Toen hij op donderdag de kalfjes niet kwam halen terwijl we dat afgesproken hadden, wisten we dat het echt mis was.

Altijd was hij er geweest, ongeveer 50 jaar lang. Arie haalde bij ons de kalfjes op; vaste prik, twee dagen in de week. Nooit verzuimde hij. Dan belden we even van tevoren, zodat hij wist waar de stiertjes zaten en welke oornummers ze hadden. Niet appen. Niet van dat moderne gedoe.

Dan stapte hij in zijn overall de grote auto uit en tilde een kalf dat de verkeerde kant op wilde zonder enige moeite dat hele eind naar zijn veekar. Ook al was hij 74. In de vakanties stonden zijn mooie kleinzonen dan vol trots te kijken. Wat hielden die jochies van hun opa en hij van hen. Vaak zaten ze met zijn tweeën op de bijrijdersstoel, ook gehesen in een mooie overall met schone laarzen. Ze konden hem al een handje helpen en waren overduidelijk erg geïnteresseerd in opa’s vak.

‘Hij tilde een kalf dat de verkeerde kant op wilde zonder enige moeite naar de veekar’

Wat viel het in slechte aarde toen er twee weken geleden ineens een andere kalverhandelaar aan de deur stond die zei dat de kaarten opnieuw geschud werden, terwijl Arie gewoon thuis op bed lag. En omdat de man op dat moment alleen mij gesproken had en hij mijn advies dit niet te doen blijkbaar in de wind sloeg, meende hij de volgende dag Wijnand zelf nog even te moeten spreken. Onvoorstelbaar.

Toen Arie ziek werd een paar jaar geleden, was al gauw duidelijk dat hij er liever niet over sprak. Als je informeerde naar zijn gezondheid, antwoordde hij soms dat hij weer voor controle naar het ziekenhuis moest. Dan wist je eigenlijk nog niets en toch ook weer genoeg. Hij maakte zich duidelijk zorgen en wij daarom ook. Zijn werk was zijn leven en zijn leven was zijn werk. Wat deed hij het graag.

‘Die kleine jochies hebben een mooi voorbeeld gehad’

En nu staan we in het crematorium. Zijn vrouw, dochters, schoonzonen en kleinkinderen om hem heen. Het is hartverscheurend te zien hoeveel verdriet die kleine jochies hebben. Misschien zijn het veehandelaartjes in de dop. Ze hebben een mooi voorbeeld gehad. Een beresterke opa die in het harnas gestorven is. Dag lieve Arie.

Laatste reacties

  • Koeienboer Jannes

    Gecondoleerd

  • PieterXT

    Wat een groot verlies. Maar war een prachtige herinneringen. Dat geeft vast een beetje troost. Een beetje.. Sterkte Claudia en iedereen die Arie nu al zo mist.
    Florina.

Of registreer je om te kunnen reageren.