Redactieblog

6 reacties

'Wie zorgt voor de eerlijke boterham?'

Soms word ik helemaal mesjokke van al die uitroepen van zogenaamde landbouwdeskundigen.

Neem nu Jaco Geurts van het CDA. Hij bedoelt het goed als hij de positie van boeren tegenover de supermarkten wil versterken. Hij wil de mededingingsregels versoepelen. Boeren krijgen dan meer macht in de markt.

Hun positie is nu schrijnend, volgens Henk van Gerven van de SP. Hij zegt er echter niet bij hoe je die positie kunt verbeteren. Dat doet ook Remco Bosma van de VVD niet. Die maakt zich er ook heel gemakkelijk vanaf. Hij vindt dat boeren zich moeten onderscheiden met hun producten. Dan krijgen ze vanzelf meer macht tegenover de supermarkten.

'Wijlen Jan Schaefer zei: in gelul kan je niet wonen'

Hanna herinnert zich een uitspraak van een vroegere staatssecretaris van volkshuisvesting, wijlen Jan Schaefer. Die zei bij een oeverloos debat over te weinig woningen: “In gelul kan je niet wonen”.

“Daar ben ik het hartgrondig mee eens”, zegt Hanna. “Eindeloos praten over duurzaamheid en verdienmodellen levert niets op. Ze hebben ook geen mogelijkheden wat te veranderen. Allemaal holle woorden in mooie zinnen. Maar om met Jan Schaefer te spreken: “Van gelul kun je niet leven.”

Georganiseerd in FrieslandCampina

Zo is het maar net. Als ik al die mooie woorden vertaal naar de veehouderij zou ik niet weten wat we anders moeten doen. We hebben ons voor driekwart georganiseerd in FrieslandCampina. Via deze coöperatie komen we met ons product melk op de markt. Wat omvang betreft zouden die macht in de markt moeten hebben. Dan zijn we niet een individu, maar een gezamenlijke partij. Wat willen we nog meer?

“Ik zou graag van de heren politici willen horen wat wij als leden van FrieslandCampina meer moeten doen”, zegt Hanna. “En laat ze dan ook even vertellen hoe ze de Nederlandse boer zien in internationaal verband. De markt is mondiaal. Wat kun je doen om je te onderscheiden? Voor de nichemarkt een beetje, maar voor dagelijkse levensbehoeften als melk en kaas speelt vooral de prijs een rol. In de supermarkt is de beurs de baas.”

Dat horen we nooit van de lullende politici.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De politici moeten zorgen dat boeren goedkoop kunnen produceren en niet alsmaar wetten doordrukken die de kostprijs laat stijgen. Dus gewoon weer de oude rode diesel met zwavel enz.

 • a van Gerwen

  Zolang we als gekken blijven produceren en de enige drijfveer is om een nog hogere produktie na te streven, zal het nooit wat worden. Er is maar een oplossing en dat is de produktie afstemmen op de vraag. De standstill van frc is daarvan een begin.

 • farmerbn

  Moet FC dan ook toepassen in andere landen anders staat alleen NL stil. Nee, het is een trendbreuk: FC remt op eigen bodem en gaat ontwikkelen in andere landen. Kan gevaarlijk zijn maar ook een goede keuze. We zullen het zien. Als er maar goed over nagedacht wordt. Philips is zo ook naar de kl.ten gegaan. Als je een topman aanstelt die weinig liefde heeft voor de zaak (maar wel voor de bonus) gaat het fout.

 • moi !

  Uiteindelijk zal men op mondiaal niveau minder moeten produceren . Om te beginnen had men dit binnen de EU moeten regelen. Er wordt te veel gekeken op korte termijn ,men moet op langer termijn kijken.

 • koestal

  FC heeft vlak voor de regionale vergaderingen in december de garantieprijs nog even flink verhoogd ,zodat de boeren op de vergaderingen in goede stemming waren,maar ze hebben er nu al weer een paar centen afgedaan ,psychologische zet.

 • landboer

  We hebben toch een eerlijke boterham of niet soms?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.