Boerenblog

10 reacties

'Wie blijft drijven, wie zinkt?'

Wat zich in de melkveehouderij afspeelt, lijkt veel op diploma-afzwemmen voor kinderen.

Eindelijk was het zover. Onze jongste kon afzwemmen voor diploma C, met kleren en al het water in. Op de rand drie badjuffen die aanwijzingen gaven. In het kantoor legde de hoofdbadmeester de laatste hand aan de diploma’s. Het leken net melkveehouders met laarzen en overall nog aan, in een plas melk. Ploeteren om hun hoofd boven water te houden. Waren de badjuffen nu adviseurs: wat te doen bij een lage melkprijs? Ze leken voor mij meer op de organisaties die de derogatie moeten binnenhalen.

In het diepe gegooid

De melkveehouders zijn na dertig jaar melkquotering in het diepe gegooid. Het gaat ze goed af, de melkplas groeit enorm. Onder enorme prijsdruk en extreem veel onzekerheid behouden ze hun koers. Daar waar in andere landen de melkveehouders opgeven, gaan ze in Nederland stug door. Een compliment waard.

Ook de beleidsmakers in Den Haag en Brussel, de belangbehartigers van LTO en natuurlijk de zuivelbonzen zijn in het diepe gegooid. Wie blijft drijven en wie zinkt?

Staatssecretaris Van Dam is wel de grootste treurnis van het jaar. Daar wil ik geen letter meer aanbesteden, totaal verzopen. Maar wie komt daarna? Is het de LTO die, ondanks zijn enorme inzet, met lege handen komt te staan omdat de algemeenverbindendverklaring in maart toch niet gaat gaat lukken? Bedankt voor de inzet, maar toch kopje onder.

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

'Eerst nitraatgehalte eenduidig meten'

Dan de dikst betaalden in de zuivelsector, de mannen van FrieslandCampina (RFC). Zij kunnen inmiddels voor de tweede keer in een jaar de melk niet verwerken. Een beetje prijsdruk leidt tot heel veel verlies in de bulkdivisies. Wel gemakkelijk om dan maar snel op te roepen tot minderen van de melkproductie. En waarom? Omdat je eigen tent het niet aankan! Ja de RFC-ers moeten hoognodig op zwemles.

De opstelling van de Brusselse bureaucraten kan leiden tot het uitmoorden van 400.000 koeien. En dat omdat afspraken niet worden nagekomen? Ga eerst eens het nitraatgehalte eenduidig meten. Allemaal regels opstellen, maar er zelf aan houden, ho maar. De bureaucraten in Brussel liggen diep op de bodem en daar moeten ze ook maar blijven liggen.

Sector verantwoordelijk: is dat slim?

De verantwoordelijkheid om uit te komen onder het fosfaatplafond is neergelegd bij de sector. Is dit nu een slimme zet? Een pot snoep op tafel zetten en tegen de kinderen zeggen dat ze daar niet van mogen eten! Het is net marshmallowtest van Stanford. Kun jij het afwachten? Dan ben jij later succesvol.

Bij verlies van derogatie moet 20% van de koeien weg. Dat moest ook bij de invoering van de melkquotering. Het rendement van de melkveehouderij ging destijds met 25% omhoog. Lege ligboxenstallen en melkfabrieken met enorme overcapaciteit, met als finaal gevolg een tekort aan Nederlandse zuivel. De bedrijfsmatige wensen voor de toekomst van de meeste melkveehouders, komen dan wel uit: 'Ik produceer melk waar vraag naar is en ik lever weinig voor veel'.

Het is net als zwemmen op je rug. Kijk goed naar wat verder weg ligt, de banen op het plafond van het zwembad. Anders ga je zigzag door het bad en kom je nooit aan.

Laatste reacties

 • alco1

  Schouten. Verlies van derogatie heeft niets te maken met het slachten van koeien.
  Derogatie gaat over de bemestingsgraad van land.
  Hooguit kun je stellen dat de varkensmest nog moeilijker te plaatsen zal zijn en verwerkt zal moeten worden.
  Plafond met daaraan gekoppeld reductieplan heeft te maken met dieraantallen.

 • WGeverink

  Daar waar in andere landen de veehouders opgeven, gaan ze in Nederland stug door... Een compliment waard... Voor een analist betekent het slechts dat een Nederlandse melkveehouder langer voor niks wil werken dan zijn buitenlandse collega. Het zou ook kunnen betekenen dat de Nederlander er meer hobby aan heeft of mischien minder mogelijkheden heeft dan de buitenlandse collega zoals omschakelen naar akkerbouw.

 • zon

  @wgreverink.
  De NL melkveehouder die geinvesteerd heeft kan niet meer stoppen,de maandelijkse lasten lopen gewoon door.
  Hij mag zolang door gaan tot zijn eigen vermogen op is,en dat duurt altijd wat langer.
  Je mag misschien ook stellen dat de buitenlandse boeren minder vreemd vermogen hebben en daarom de keus eerder kunnen maken om te stoppen.

 • WGeverink

  Ok, veel Nederlandse melkveehouders zitten diep in de schulden en hebben geen andere optie dan door te gaan tot de tijden beter worden of tot de bank de sleutel komt vragen. Triest...

 • Almagro

  @WGeverink, de Nederlandse melkveehouderij staat er financieel uitstekend voor. Bedrijven die de sleutel in moeten leveren zijn op de vingers van één hand te tellen. Wanneer je spreekt over bedrijven met torenhoge schulden hoef je niet ver te gaan. In Canada heb ik heel wat bedrijven gezien die hier geen bank wil financieren. Ontario kent een bubbel in grond/farm prijzen die bij de geringste verandering in het quota systeem kan knappen.

 • jeannettedekker1

  Er komt geen koe minder in Nederland bij verlies van derogatie. De mestafzetkosten worden hoger maar blijvende boeren hoeven geen rechten te kopen en ze hoeven geen melkgeld in te leveren. Voor de goede orde er is geen reden te bedenken waarom er geen 230 kg stikstof op grasland zou kunnen. Het gaat maar om 1 ding er moeten dieren uit Nederland weg. WAAROM. ????? DAAROM. !!!!!!

 • WGeverink

  @Zents beheer. Overal waar veel Nederlanders op een kluitje wonen zit veel lucht in grond en daar kun je een belangrijke les uit trekken. Het is als je als Nederlandse melkveehouder de stap maakt om te emigreren naar een land als Canada belangrijk dat je overweg kan met de taal. Ga naar waar de beste grond is en houd afstand van Nederlandse en mennonieten Colonies omdat je dan tegen presies de zelfde problemen aan zou kunnen lopen als in Nederland. 40 procent van het Canadese melkquotum zit in de franstalige provincie Quebec... Ik zie het melkquotum daarom niet zomaar verdwijnen.

 • Farmer4life2

  Melkveehouders in Canada krijgen ook 0,65 cent voor een liter melk..... dus j a, het is toch even anders boeren.

  Nederland heeft de hoogste schuld per melkkoe.
  Dat rond de €10.000 ligt. Succes!
  In Texas hebben ze één van de laagste schuld per koe. Namelijk €500,-

  Als Nederlandse melkveehouder wordt het tijd om in het buitenland te kijken en vooral financiele analyse daarvan maken. Je zult zien dat zij met minder meer verdienen.

 • alco1

  Waar het gezellig is, willen de mensen naar toe.
  Zo gaat het ook met de boeren.
  In Twente zitten de boeren ook liever dan in Groningen.
  Maw. 't giet zo as 't giet.

 • Farmer4life2

  Alco wat een rare reactie.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.