Boerenblog

5 reactieslaatste update:9 jan 2017

'Werk aan de winkel voor betere resultaten in kalveropfok'

Nederlandse veehouders doen het goed, maar niet goed genoeg om fokmateriaal te kunnen blijven verkopen.

Afgelopen maand sprak ik met een klant in Rusland over de kalversterfte op zijn bedrijf van 8 à 10%. Daarmee was onze klant in Rusland niet tevreden. Dus ben ik samen met een Nederlandse veearts bij hem op bezoek geweest om daar iets aan te doen. De veearts vertelde mij dat in Nederland de kalversterfte rond 15% ligt. Anderen wisten me zelfs te vertellen dat bij de kalveren van vaarzen de sterfte zelfs oploopt tot 25%. Ik hoop dat deze percentages overdreven zijn.

Ook de leeftijd van de vaarzen bij afkalven in Nederland baart me zorgen. We komen te veel vaarzen tegen die ouder dan 24 maanden kalven. Vroeger was dat voor Rusland geen enkel probleem, maar nu daar de prestaties hard vooruitgaan zijn vaarzen van 30 maanden op dag van afkalven echt niet meer te verkopen. Dus moeten we in Nederland aan de bak om de resultaten in de kalveropfok te verbeteren.

Op bezoek bij grote melkveebedrijven in Rusland

We laten ons er in Nederland op voorstaan dat we topprestaties leveren, maar toen mij de cijfers van 15-25 % kalversterfte werden verteld, schrok ik wel. Ik hoop stiekem dat de cijfers meevallen, maar er is zeker werk aan de winkel om mee te blijven doen in de top. Anderen, zeker in Rusland, zitten niet stil. Dat kunt u zelf aanschouwen. Difco International organiseert van 12 tot en met 19 juni weer een reis naar Rusland. Wellicht kunt u nog iets leren van de gestructureerde en georganiseerde aanpak van de Russen.

We bezoeken in de regio Lipetsk en Voronez een aantal grote melkveebedrijven. Lipetsk en Voronez zijn de melkveeregio’s van Rusland waar een aantal grote bedrijven zijn opgezet.

Succesverhaal melkveebedrijf EkoNiva

EkoNiva is een van de bedrijven die we gaan bezoeken. Dit is zeker een successtory. Stefan Dürr ging 20 jaar geleden als student naar Rusland om stage te lopen. Naast het grootste melkveebedrijf van Rusland met meerdere locaties heeft hij ook nog een landbouwmechanisatiebedrijf en is hij de grootste John Deere-dealer van Europa. Vaak word er over de Verenigde Staten gesproken als 'land van de onbegrensde mogelijkheden', maar in feite is Rusland dat op het gebied van de landbouw. Stefan Durr heeft dit laten zien. Tijdens de reis gaan we zijn melkveebedrijf met akkerbouw in Voronez bezoeken.

Nederlandse veehouders kunnen leren van het management van grootschalige bedrijven in Rusland, zoals Ekoniva in Voronez. - Foto: René Kremers
Nederlandse veehouders kunnen leren van het management van grootschalige bedrijven in Rusland, zoals Ekoniva in Voronez. - Foto: René Kremers

Nederlander mede-eigenaar groot Russisch landbouwbedrijf

Marco van den Broek begon ook als student in Rusland. Hij heeft op diverse plaatsen gewerkt. Sinds een aantal jaren is hij mede-eigenaar van een groot landbouwbedrijf met voornamelijk vleeskuikens, maar ook akkerbouw en melkveehouderij. Ondertussen melkt hij 2.000 melkkoeien, terwijl de kippen nog steeds hoofdzaak zijn. Tijdens de reis bezoeken we een van de melkveelocaties van Marco.

Derde zuivelverwerker van Rusland: Molvest

Ook bezoeken we Molvest, na Pepsico (Wimm Bill Dann) en Danone de derde zuivelverwerker van Rusland. Het heeft naast zuivelverwerking eigen boerderijen. De resultaten van deze boerderijen doen zeker niet onder voor de gemiddelde Nederlandse boer. Ze doen het erg goed en hebben mij ervan overtuigd dat het wel kan in Rusland: topprestaties in de melkveehouderij.

Studenten gezocht

Zoek je als student nog een interessant stage-adres? Meld je dan bij mij. Difco International zoekt nog een student die wil helpen bij de organisatie van deze reis (regelen van onder meer visa, tickets en vouchers). Als beloning mag je gratis mee. Ook zijn de bedrijven die ik bezoek regelmatig op zoek naar getalenteerde Nederlandse studenten die een afstudeeropdracht willen doen of stage willen lopen in Rusland. Neem ook eens een kijkje op de Facebook-pagina van Difco International.

Laatste reacties

 • el

  Over een jaar of 10 exporteert Rusland voedsel naar de rest van de wereld,(dankzij) de ijverige Hollanders!

 • farmerbn

  Als difco 3.000 euro geeft voor een prachtige vaars die kalft op 24 maanden dan komen die er echt wel. Het lijkt dat difco veel wil voor weinig geld en dat kan gewoon niet.

 • ...............

  Veel voor weinig wil toch iedereen als het bij de boer vandaan is.

 • smi062971

  volgens mij is dit geen blog, maar meer een ingekapte reclame voor het bedrijf D.... :)

 • deB.


  De boer geeft het toch wel mee.....tegen elke prijs! Waanzin

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.